Facebook
Header blog

Hoe gebruik je een afstandsbediening bij nachtfotografie?

We weten allemaal waarom je een afstandsbediening gebruikt tijdens nachtfotografie. Dat is om beweging te voorkomen die wordt veroorzaakt door het handmatig afdrukken van je foto of om te fotograferen met de BULB stand. Ik ga bekijken welke mogelijkheden de Hähnel Captur Remote Control mij kan bieden tijdens nachtfotografie en bekijk ik ook de mogelijkheden van de Captur Module Pro.

Renzo Gerritsen

Geschreven door Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen is professioneel fotograaf en de initiatiefnemer van Avondfotografie.nl. Met Avondfotografie.nl helpt Renzo (beginnend) fotografen om op een makkelijke manier mooiere foto’s te maken.

Hähnel Captur Remote Control & Flash Trigger

De Hähnel Captur bestaat uit een transmitter (zender) en een receiver (ontvanger). De receiver plaats je op de hotshoe van je camera. Dat is de plek waar je normaal je externe flitser in plaatst. Met een kabel verbind je de receiver met de camera. De Transmitter houd je vast in je hand en werkt als de remote. Zet zowel de receiver als de transmitter aan en je kunt je camera op afstand bedienen. Zo simpel kan het zijn!

Ik heb nu de mogelijkheid om tot op 100 meter afstand mijn autofocus te bedienen en de camera te ontspannen in welke modus ik ook zit. De transmitter vervangt als het ware je ontspanknop van de camera. Je ontspanknop hoef je dus ook niet aan te raken wat bewegingsonscherpte door het handmatig afdrukken voorkomt.

Captur Receiver op Nikon D850
De Hähnel Captur Receiver geplaatst in de hotshoe van de Nikon D850.

BULB stand bedienen met een afstandsbediening

Met de BULB stand wordt het mogelijk om een sluitertijd te kiezen die langer is dan 30 seconden. Met de afstandsbediening heb ik volledige controle over de BULB stand. Tijdens nachtfotografie gebruik je deze stand namelijk regelmatig. Als je camera in de BULB stand staat, druk de ontspanknop van de transmitter dan in voor 3 seconden. De opname wordt nu gestart en wordt pas weer gestopt als je opnieuw op de ontspanknop van de transmitter drukt. Super handig! Je hoeft niet continu de knop ingedrukt te houden en je kunt de remote lekker wegleggen.

Zoek je een handige afstandsbediening voor je camera? Overweeg dan zeker de Hähnel Captur Remote Control & Flash Trigger set. Deze set is niet alleen ontzettend handig voor nachtfotografie. In alle situaties waarbij je een statief gebruikt of met lange sluitertijden fotografeert, zowel overdag als 's avonds, heb je veel baat bij deze set. Ik gebruik de set met veel plezier en gemak.

Flitser aansturen

Wil je ook één of meerdere externe flitser gebruiken? Plaats dan de transmitter op de hotshoe van de camera en plaats de flitser op de receiver. Het is belangrijk dat de flitser op manual staat, want TTL kun je niet gebruiken als de flitser niet rechtstreeks met de camera is verbonden. Met meerdere receivers kan je meerdere flitsers op afstand bedienen.

De Hähnel Captur Remote Control & Flash Trigger is beschikbaar voor de cameramerken Canon, Nikon, Sony, Fuji en Olympus/Panasonic en is compatibel met de meeste merken flitsers.

Captur Remote Control & Flash Trigger en Module Pro
De Hähnel Captur Remote Control & Flash Trigger en de Module Pro.

Hähnel Captur Module Pro

Met de Hähnel Captur Module Pro heb je vier verschillende mogelijkheden tot je beschikking om de camera af te kunnen laten gaan, zogenaamde triggers:

  • Geluid
  • Licht
  • Infrarood
  • Laser (laserpen benodigd, niet inbegrepen)


Dit product is met al die verschillende triggers ontzettend handig voor allerlei soorten fotografie. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van bliksem of vuurwerk. Zet de trigger op Licht als je bliksem gaat fotograferen. Zodra er een felle lichtflits komt zal dat de camera triggeren en wordt de foto gemaakt. Ga je vuurwerk fotograferen? Kies dan de trigger Geluid en de camera zal meteen een foto maken zodra je de knal van het vuurwerk hoort.

"Kies dan de trigger Geluid en de camera zal meteen een foto maken zodra je de knal van het vuurwerk hoort."

Wil je sport of wildlife fotograferen? Dan kun je de Infraroodmethode of Lasermethode gebruiken. Zodra de infraroodlijn of laserstraal wordt onderbroken wordt er een foto gemaakt. Fotografeer je veel in de studio, bijvoorbeeld stop motion of druppelfotografie? Gebruik dan geluid. Zodra een druppel het wateroppervlak raakt zal de camera getriggerd worden door het geluid en een foto maken. Zo zijn er nog vele andere voorbeelden te bedenken.

Captur Remote Control & Flash Trigger en Module Pro
De afstandsbediening heeft een fijn gewicht en liggen prettig in de hand.

Eerste indruk

Wat mij opviel bij het uitpakken van de Module Pro is dat de afstandsbediening en de IR Module super degelijk zijn gebouwd. De afstandsbediening heeft een fijn gewicht en liggen prettig in de hand. Ze hebben beide een mooie siliconen hoes en de batterijen worden meegeleverd. De eerste indruk is direct heel positief. Je kunt de Module Pro op twee manieren gebruiken. Je kunt de afstandsbediening met een kabel koppelen aan de camera. Door middel van de kabel communiceren ze met elkaar. Heb je ook de Hähnel Captur Receiver tot je beschikking? Dan kan je deze receiver gebruiken om je Module Pro afstandsbediening draadloos te bedienen. Je koppelt de receiver aan de camera met een kabel. Door midden van de receiver communiceert de afstandsbediening draadloos met je camera.

Captur Remote Control & Flash Trigger en Module Pro
Zo kan ik rode lichtstrepen van de achterlichten fotograferen.

Kies de juiste trigger

Als je de afstandsbediening hebt aangesloten kan je kiezen welke trigger je wilt gebruiken. Persoonlijk gebruik ik de Module Pro tijdens nachtfotografie voor o.a. het fotograferen van lichtstrepen. Afhankelijk van de plek waar ik sta kies ik de juiste trigger. Als de auto van achter de camera komt kies ik de trigger Geluid. Zo kan ik rode lichtstrepen van de achterlichten fotograferen. Als de auto van voren komt kies ik de trigger Licht. Zo kan ik witte lichtstrepen van de koplampen fotograferen. Ik vind het gebruik van zo'n trigger fijn, omdat mijn timing soms niet helemaal goed is. Zo wil ik de opname weleens per ongeluk te laat beginnen. Met deze triggers heb ik daar geen last meer van.

"Zo wil ik de opname weleens per ongeluk te laat beginnen. Met deze triggers heb ik daar geen last meer van."

Allereerst zet ik de camera op statief, kies ik mijn compositie en stel ik mijn camera in. Ik plaats de receiver met kabel aan de camera zodat ik de afstandsbediening draadloos kan bedienen. Vervolgens kies ik de trigger die ik wil gebruiken. In dit geval is dat Geluid. Door middel van de knoppen op de afstandsbediening scroll je makkelijk door de opties heen en kan je de gevoeligheid instellen.


Gevoeligheid van de trigger instellen

Tijdens het fotograferen is het belangrijk dat je met die gevoeligheid speelt. Omdat ik buiten fotografeer is er altijd wat geluid aanwezig en ik wil niet dat de camera continu blijft afgaan bij elk klein geluidje. Door met de gevoeligheid te spelen vond ik uiteindelijk de sweet spot. Zodra er een auto dicht bij de camera kwam ging de camera af, precies op het juiste moment. Tijdens het gebruik van de trigger Licht maakte de camera een foto zodra het licht van de koplampen de sensor raakte. Ook hier moet je even spelen met de gevoeligheid.

Je kunt niet alleen de gevoeligheid instellen. Als je wil kan je ook een vertraging instellen, het aantal foto's dat de camera achter elkaar maakt (burst) en je kunt aangeven hoe vaak de camera moet triggeren.


Module Pro voor Timelapse en lange sluitertijden gebruiken

De Captur Module Pro is meer dan alleen een product om je camera mee te triggeren. Je kunt er ook timelapses mee maken en er gemakkelijk lange sluitertijd foto's mee maken. Met behulp van de Module Pro kan je gemakkelijke star trails maken, lange lichtstrepen en dus timelapses. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Captur Remote Control & Flash Trigger en Module Pro
Als nachtfotograaf ga ik graag aan de slag met de Hähnel Captur Remote Control & Flash Trigger.

Mijn conclusie

Ik ben aangenaam verrast door de producten van Hähnel. Het voelt degelijk aan en werkt erg fijn. Als nachtfotograaf ga ik graag aan de slag met de Hähnel Captur Remote Control & Flash Trigger om mijn camera op afstand te bedienen. Het verbetert mijn scherpte en maakt fotograferen in de BULB stand makkelijker. De Hähnel Captur Module Pro is geweldig voor het maken van een timelapse, star trail foto's of het fotograferen van bliksem. Het kan je werk een stuk makkelijker maken. Al met al zijn dit handige accessoires voor iedere nachtfotograaf en ook bij andere takken van fotografie waarbij je een statief gebruikt.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.