Welke soort gimbal moet ik hebben?

Kun jij tijdens het filmen je camera maar niet stil houden? Lukt het niet om vloeiend te filmen? Heb je last van vervelende schokken in beeld, die afbreuk doen aan je film? Je bent niet de enige; strakke camerabewegingen zijn niet altijd even makkelijk te maken. Bovendien is het extra vervelend dat je de schokkerige beelden vaak pas achteraf ontdekt. Maar niet getreurd, er is een oplossing: een gimbal, ofwel stabilizer. Welke gimbal moet je hebben voor welke camera?

Eerst even: hoe werkt een gimbal eigenlijk?

Een gimbal, ook wel stabilizer genoemd, zorgt ervoor dat je camera altijd recht hangt. Een gimbal bestaat namelijk uit een zogeheten cardanische ophanging (genoemd naar de Italiaanse wetenschapper Girolamo Cardano). Het komt erop neer dat een object in een ring wordt opgehangen aan twee scharnieren, die op één lijn door het midden van de ring lopen. Die ring is op dezelfde manier bevestigd in een wijdere ring, waarbij de lijn van die scharnieren loodrecht staat op die van de eerste lijn. Dit principe wordt in een gimbal gebruikt om je camera (of smartphone) steady en rechtop te houden. En dat werkt uitstekend!

Hoezeer jij ook beweegt met je camera, of hoe wild de opnames zijn; de gimbal corrigeert de bewegingen en zorgt er zo voor dat de opnames altijd stabiel zijn. Naast dat een gimbal stabiliseert, maakt een gimbal het ook mogelijk om bepaalde moves te maken die met alleen een telefoon of camera niet mogelijk zijn. Denk aan laag bij de grond filmen of juist hogere shots.

Welke gimbal moet ik hebben?

Tegenwoordig maakt het gelukkig niet meer uit wat voor apparaat je gebruikt om mee te filmen, er is altijd wel een passende gimbal te vinden. Zhiyun heeft een stabilizer voor elke situatie en voor elke camera, action cam en smartphone. Maar welke camera stabilizer is voor jou de beste keuze?

Smooth Q3 smartphone gimbal
Smooth Q3 smartphone gimbal lage hoek

Zhiyun Smooth Q3 - beste gimbal voor smartphone

Gebruik je vooral je smartphone voor het maken van vlogs en heeft je telefoon geen eigen (goede) videostabilisatie? De Zhiyun Smooth Q3 is in zo'n geval onmisbaar. Deze gimbal voor iPhone en smartphone stabiliseert over drie assen. Bovendien heeft deze gimbal een ingebouwd 180° draaibaar invullicht zodat je video’s altijd voldoende belicht zijn. Het lampje heeft drie instelbare helderheid niveaus.

Met een opgeladen batterij kun je de Smooth Q3 15 uur gebruiken. Je kunt deze smartphone gimbal gebruiken met vrijwel alle telefoons: van de iPhone 13 mini (5,4” scherm) tot de iPhone 14 Pro Max (6.7” scherm) en de Samsung Galaxy S22 Ultra (6.8” scherm) en alle formaten er tussen in.

Smooth Q3 smartphone gimbal

In de bijbehorende ZY Cami App heb je toegang tot allerlei gave functies zoals Intelligent Tracking, Panorama, MagicClone Pano, Instant Dolly Zoom, Gesture Control, SmartFollow 3.0 en Streaming. In de app kun je ook de video’s bewerken. Hier heb je de beschikking tot talloze templates, muziekfragmenten, speciale effecten en filters. Dit is erg handig als je nog iets extra wilt toevoegen aan je TikTok of YouTube Short.

Zhiyun Smooth 5S verticaal filmen
Zhiyun Smooth 5S led-lampen
Zhiyun Smooth 5S horizontaal filmen

Zhiyun Smooth 5S - Geavanceerde gimbal voor smartphones

De Zhiyun Smooth 5S is voor fanatieke videomakers en creatieve content creators die toffe video’s willen produceren. Met deze gimbal voor smartphones onderscheidt zich door zijn professionele structuur van de drie assen.

De grotere ruimte tussen de assen maakt een nog wijder bereik mogelijk zodat je uit nog meer hoeken kunt filmen. Door de brede assen, de ruime telefoonklem en de sterke motoren kan de SMOOTH 5S zelfs de grootste telefoons prima stabiliseren. Ook kun je bijvoorbeeld opzetlenzen en filters gebruiken. Daarnaast kun je eenvoudig tussen horizontaal beeld en verticaal beeld wisselen.

Zhiyun Smooth 5S geavanceerde smartphone gimbal

Dankzij het bedieningswiel met focus-en-zoom ondersteuning is het mogelijk om beelden met het gave Dolly Zoom Effect te maken. Daarnaast beschik je met deze stabilizer over een diverse selectie aan bewegingen, zoals Point-of-View, Vortex, Pan Follow en Lock. Verder heeft deze gimbal een ingebouwd invullicht. waardoor iedereen een geïntegreerde en toch vereenvoudigde filmervaring krijgt. En met een accu die zo’n 24 uur mee gaat, heeft hij alles in huis om zelf inspirerende content te maken.

Combo versie

Naast de standaard versie heb je ook een combo versie waar een extra led-lamp met vier gekleurde opzetfilters bij zitten. Daarnaast heb je ook een jaar lang toegang tot Zhiyun Prime. De Prime membership biedt extra opties in de ZY Cami app. Je krijgt hierdoor onder andere meer opties om je video’s te bewerken. De Smooth 5S is beschikbaar in wit en het grijs.

Zhiyun Crane M3 gebruiken
Zhiyun Crane M3 gebruiken

Zhiyun Crane M3, gimbal voor lichte DSLR- en systeemcamera’s

Ben je van plan om de beste film aller tijden te maken? Dat is een flinke uitdaging! Met de Zhiyun Crane M3 zet je alvast een stap in de goede richting. Natuurlijk is deze gimbal niet alleen voor makers van de volgende kaskraker. Ook professionele videomakers kiezen voor de Crane M3.

Deze alleskunner kan camera's tot maximaal 2,5 kilo dragen. Zo is hij geschikt voor bijvoorbeeld de Sony A7S3, Sony FX30 en de Sony A6600. Ook de Nikon Z6II en Z7II, de Canon M50 MKII, Panasonic GH5 en Fujifilm X-T4 en X-T5 kan deze gimbal prima dragen. Verder kun je met de juiste bevestigings-accessoire er eventueel ook een smartphone of action camera op deze gimbal plaatsen.

Zhiyun Crane M3 gimbal voor dslr en systeemcamera's

Daarnaast is de Crane M3 voorzien van een handig touchscreen om alle instellingen aan te passen. Zo is het heel eenvoudig om prachtige time-lapses te maken en de zoom, stabilisatierichting en witbalans aan te passen. Bovendien heeft deze gimbal ook een ingebouwde invullicht en hiervoor krijg je vier gekleurde filterkapjes. Hij heeft een batterijcapaciteit van 1150mAh waarmee je hem ca. 8 uur lang kunt gebruiken. Met de PD Fast Charge, Type-C oplaadpoort is hij in slechts 2 uur weer vol. De Crane M3 kun je blijven gebruiken tijdens het opladen via de powerbank.

Geschikt voor o.a.:

Sony FX3, F30, A7R4, A7R3, A7R2, A7M3, A7M2, A7S2, A7S3, A7C, A6600, A6500, A6400, A6300, A6100, ZV-1, ZV-E10' RX100M7, RX100M6, RX100M5A, RX100M5, HX90

Nikon Z5, Z6, Z6II, Z7, Z7II, Z30, Z50, ZFC

Canon M50, M50 MARK II, M6 MARK II, R, R10, RP, 200D II, G7 X MARK III,

Panasonic GH5, GH5S, DC-G100, ZS110, LX10, LX100M2

FUJIFILM X-T3, X-T4, X-A7, X-T2, X-S10, X-T30, X-T20

Weebill 3 gebruiken low angle
GO Modus
Weebill 3 gebruiken

Zhiyun Weebill 3 combo, beste gimbal voor zwaardere camera's

Voor de echte ‘heavy duty filmer’ moet je bij de Zhiyun Weebill 3 zijn. Dit is echt een professionele gimbal met ergonomische grip en een zeer lange accuduur. Deze gimbal kan maar liefst een gewicht van 3,8 kilo kan dragen. De maximale camera combinatie op deze gimbal past is - als voorbeeld - een Nikon D850 met een 24-70mm f/2.8 objectief. Dat is samen 1,84 kilo.

Dat betekent dat hij ook geschikt is voor bijvoorbeeld de Sony A1, Sony A9II en de Sony A7R4. Ook de Nikon D780 en Z7II, de Canon M50 MKII, Panasonic G9 en Fujifilm X-H2S kan deze gimbal dragen. Zhiyun heeft een uitgebreide lijst waar je precies op kunt zien welke functies werken bij jouw camera.

Zhiyun Weebill 3 gimbal voor zware camera's

Het SLING 2.0-ontwerp van de gimbal zorgt ervoor dat je hem stabieler kunt vasthouden. Zo reduceert het L-vormige handvat, de polssteun en een geherpositioneerde verlengbare sling grip meer dan 40% gewicht door het gewicht naar de arm te verplaatsen. Door het verplaatsen van de slinggrip naar de onderkant van gimbal, zorgt het voor een betere stabiliteit en voorkomt het schudden bij het filmen vanuit met name lage standpunten. Ook worden je armen minder moe bij het gebruik van zwaardere camera combinaties.

Ingebouwde microfoon en LED invullicht

De Weebill 3 beschikt over een ingebouwde Hi-Fi microfoon met ruisonderdrukking en een helder invullicht waarvan de kleurtemperatuur (2600-5400K) eenvoudig aan te passen is. Daarnaast heeft hij een krachtige accu die met een volle accu maximaal 21 uur mee gaat. Door de PD Charge ondersteuning is hij na 2 uur weer klaar voor gebruik. Dankzij het lichte gewicht en de gebruiksvriendelijke bediening, kun jij je volledig concentreren op het filmen zelf. In de Zhiyun ZY Play App vind je veel functies, zoals balance check, mode switching en remote camera triggering voor foto- en video-opnamen.

"Daarnaast heeft hij een krachtige accu die met een volle accu maximaal 21 uur mee gaat."

Zhiyun biedt een uitgebreid ecosysteem van TransMount accessoires om de Weebill 3 uit te breiden. Zo heb je bijvoorbeeld de TransMount Image Transmitter en MasterEye Visual Controller VC100 waarmee je de opnames op afstand controleert via draadloze beeldtransmissie. Daarbij regel je zelfs belangrijke parameters als scherpstelling en zoom.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.