Zhiyun Weebill 2 Gimbal Test

Zhiyun Weebill 2 Gimbal testen in Afrika - review

De Zhiyun Weebill 2 gimbal is een solide stabilizer voor de zwaardere systeemcamera’s en DSLR’s. Om deze Zhiyun gimbal te testen nemen we hem mee op een van onze fotoshoots in Afrika. We willen hem gebruiken om beelden te maken van de apen, waar ze leven en het  landschap tijdens het droge seizoen.

Ateles Films

Review van Ateles Films

Michael Sanderson en Ana Luísa Santos zijn professionele filmers gespecialiseerd in natuur en documentaire films voor bioscoop en televisie. Samen vormen samen Ateles Films.

Welke camera gear zetten we op de Weebill 2?

We zijn van plan om een Panasonic GH5 MKII op de Zhiyun Weebill 2 te plaatsen. De lenzen die we gaan gebruiken om te filmen zijn de Panasonic 12-60mm, een Tamron 35-150mm met MFT-EF adapter. Daarnaast nemen we een 12mm Samyang MFT mee voor wide angle shots. We kijken er vooral naar uit om de Tamron lens te gebruiken en daarmee de apen op afstand goed te kunnen filmen. Hopelijk kunnen we dan kleine bewegingen maken op 150mm wat eigenlijk 300mm is op het full frame equivalent.

Opmerking - Sensor van MFT is de helft van full frame (oftewel 35mm). Een 150mm mft-lens werkt eigenlijk als een 300mm lens op deze sensor.

Weebill 2 gimbal gebruiken
Meerkatten
Low angle gimbal

Twee handvatten om de Weebill 2 Combo te bedienen

Als je nog niet eerder met een gimbal hebt gewerkt en je haalt Weebill 2 Combo uit de verpakking dan ziet hij er een beetje buitenaards uit. Maar dat went snel genoeg. Wij hebben hiervoor vooral met nog grotere gimbals gewerkt zoals de DJI RONIN die grote camera’s zoals de RED Epic-X en Epic-W kan dragen.

"Zo kun je ook met slechts één hand de pan- en tilt-axis bedienen en zelfs tijdens het filmen aanpassen."

De Weebill 2 gimbal heeft twee handvatten waarmee je de gimbal op verschillende manieren kunt dragen en bewegen. Natuurlijk kun je de standaard positie hanteren, maar ook bijvoorbeeld de ‘sling mode’ voor low angles. De verschillende follow modi geven je voldoende opties om de camera met je mee te laten bewegen of op een vast onderwerp te blijven richten. Met je duim kun je de kleine controller aansturen. Zo kun je ook met slechts één hand de pan- en tilt-axis bedienen en zelfs tijdens het filmen aanpassen.

Locks
Vogel in Afrika

Weebill 2 balanceren

Voordat je de gimbal kunt gebruiken moet je hem natuurlijk balanceren. Omdat we een aantal keer van lens willen veranderen en verschillende filters gebruiken moeten we meerdere keren per dag de gimbal her-balanceren. De eerste paar keer is het even wennen, maar het gaat steeds sneller en het is heel intuïtief om het snel (en goed) te kunnen doen. De Weebill 2 gimbal kan vrij veel gewicht dragen. Het dragen van de Panasonic GH5 MKII met de Tamron 35-150 lens is daarom geen probleem.

Als de gimbal even niet perfect gebalanceerd is, kun je dit met de handig locking levers snel aanpassen. Elke as heeft een ‘lock’ knop waarmee je de motor gemakkelijk vast kunt zetten. Dit is handig als je met de Weebill 2 ergens heen loopt zonder de gimbal te gebruiken, zo beweegt hij niet heen en weer. Je moet wel de gimbal uitzetten voordat je de locks gebruikt.

Tip voor het dragen

Omdat het een semi-professionele gimbal is voor een grotere draaglast kan het vermoeiend zijn om het een langere tijd te gebruiken. Een kleine tip die we je kunnen meegeven is dat je de meegeleverde Handheld Tripod kan laten leunen op je riem. Zo krijgen je armen even rust. Een ander optie is om een monopod te gebruiken of zelfs een easy-rig of steadicam als je het helemaal comfortabel wilt hebben. Dit is wel weer extra apparatuur die je misschien niet makkelijk in je eentje of met zijn tweetjes kunt meenemen. Het beste is om de Handheld Tripod vaak te gebruiken en hem soms even op de grond te zetten.

Weebill 2 gimbal
Weebill 2 bedienen
Touchscreen Weebill 2

Het ingebouwde 2.88” touchscreen gebruiken

We hebben nog niet eerder een gimbal gebruikt die een ingebouwd touchscreen heeft, maar dit blijkt heel bruikbaar te zijn. Op onze reis komen we namelijk geelgroene meerkatten tegen in het tropische bos om te filmen. Meerkatten zijn aapjes met een misleidende naam. We hadden helaas geen Video Transmitter bij ons om gemakkelijk het beeld van de camera op te kunnen bekijken.

Hier komt het touchscreen van pas, want het zien van het beeld op de touchscreen maakt een wereld van verschil. Zo hoef je niet het uitklapbare scherm van de camera te gebruiken om te zien wat in beeld is, want die beweegt altijd mee met de gimbal. Het touchscreen van de gimbal zit namelijk altijd op dezelfde plek, ook als je camera bijvoorbeeld draait. Het scherm is wel aan de kleine kant om precies mee scherp te stellen, dus daar moet je wel op letten.

De volgende keer willen we graag de Zhiyun MasterEye Video Transmitter gebruiken om het camerabeeld op afstand te kunnen zien. Dan kunnen we ook de andere functies uitproberen, zoals Smart follow en Wireless control.

Functies instellen

Het touchscreen is wel perfect om alle menu’s te doorlopen om alle functies te ontdekken en om de instellingen aan te passen. Wij gebruiken dit vooral om de functie van het jog wiel te wisselen tussen focus of aperture. Daarnaast kun je ook wisselen tussen de modi van de stabilisatie, zoals bijvoorbeeld de Follow mode en de Lock mode.

De Zhiyun Weebill 2 heeft de ergonomische bouw en en de functionaliteit om hem snel uit de tas te halen en meteen te beginnen met filmen. Met wat meer tijd ontdek je dat er eindeloos veel andere functies zijn die je kunt inzetten, zoals bijvoorbeeld timelapse, remote pan and tilt control, smart follow, portrait mode en vortex mode.

Fantastische beelden maken met de Weebill 2 Combo

Onze zware camera met lange lens van 600mm zetten we op een statief. De lichtere Panasonic camera met een groothoek zoomlens plaatsen we op de Weebill 2 gimbal. Zo krijgen we fantastische beelden van verschillende perspectieven met cinematische beweging dat je niet vaak ziet (of kunt maken) bij het filmen van wilde dieren. Bij het gebruik van een lens zoals de 35-150mm kunnen we ons voorstellen dat je helemaal geen statief meer nodig hebt. Met een gimbal kun je zulke stabiele beelden maken en je hebt ook de optie voor bewegende tracking shots.

"Met een gimbal kun je zulke stabiele beelden maken en je hebt ook de optie voor bewegende tracking shots."

De enige vraag blijft over: ‘Is filmen vermoeiender met een statief of met een gimbal?’ Onze ervaring is dat het beide zwaar is, maar met een andere intensiteit. Een combinatie van de twee mogelijkheden is waar wij voor zouden kiezen. Maar wij zijn met z’n tweeën dus kunnen we makkelijker afwisselen. Niet alle natuur onderwerpen zijn geschikt om gefilmd te worden met een gimbal. Bij sommige wilde dieren is het zelfs erg lastig, maar bij het filmen van landschappen is het natuurlijk zeker mogelijk. Op de momenten dat het wel kan is het bijna een onmisbaar, want het ziet er fantastisch uit.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.