Fiveray F100 en M40: Creatieve portretfotografie met led-lampen

De mogelijkheden die we hebben als fotograaf om led-verlichting in te zetten zijn tegenwoordig enorm. Waar het een paar jaar geleden pas in opkomst en nog vernieuwend was om een led-paneel in te zetten bij een portretshoot, is het nu bijna gemeengoed. Daarnaast zijn er situaties te bedenken waarbij led-verlichting je een stuk flexibeler maakt dan de inzet van flitsers.

Zo hoef je geen testfoto’s te maken en zie je direct wat het fotoresultaat is en of de sfeer van het licht juist is. Het voelt als spelen met licht en maakt wat mij betreft het fotograferen nog plezieriger. Zo hebben bijvoorbeeld de Zhiyun Fiveray F100 en M40 ontzettend veel te bieden voor een mensenfotograaf; een avond spelen met deze lampen maakt je direct enthousiast. Dat smaakt naar meer!

Geschreven door Thomas Kersten

Als freelance mensenfotograaf wil Thomas met zijn trouw- en portretfotografie vooral mooie herinnering bieden. Dingen uitproberen, creativiteit en het sociale aspect van fotograferen zijn daarbij voor hem het belangrijkst.

Continulicht voor portretfotografie gebruiken

Met veel plezier fotografeer ik al jaren. De nadruk ligt daarbij op portretfotografie en fotografie van mensen. Het is nooit mijn intentie om foto’s te maken in een fashion-achtige stijl, ik fotografeer mensen gewoon zoals ze zijn. Ik heb mijzelf als doel gesteld iedere maand een fotoshoot te doen, gewoon voor het plezier en het sociale contact en om telkens verder te komen met de techniek. In die zin speelt mee dat de opgeleverde foto’s van deze fotoshoot wat mij betreft niet perfect (hoeven) zijn.

"Het doel was om foto’s te maken voor zijn website en de locatie waar hij vaak draait."

Het ging mij vooral om het ontdekken van de F100 en M40 lampen en het is mooi dat we daarbij een leuke fotoserie konden opleveren voor mijn vriend Robin, die model stond en werkzaam is als DJ. Het doel was ook om foto’s te maken voor zijn website en de locatie waar hij vaak draait. De kleuren in de foto’s moesten bij voorkeur warm zijn, bijvoorbeeld kleurtemperatuur 2700K, want dit past bij de stijl van de website waarop de foto’s komen. De kleurtemperatuur stel je op beide lampen van Zhiyun heel gemakkelijk in.

Zhiyun Fiveray F100
Portret dj Dr. Robinson
Dr. Robinson op de stage

Fiveray F100 en M40 van Zhiyun

De mogelijkheden van led-verlichting zijn vaak eindeloos. Naast de kleurtemperatuur stel je ook in handomdraai iedere kleur in. En de potentiële kracht van het licht is enorm. Met de FiveRay F100 en M40 van Zhiyun, die ik testte, heb je zelfs respectievelijk 100 watt en 40 watt tot je beschikking. Niet dat je dit in alle situaties nodig hebt, maar toch! In de foto’s die ik tijdens deze fotoshoot maakte gebruikten we vaak niet meer dan 10% van het totale vermogen.

Beide lampen hebben een speciaal gepatenteerd (DynaVort) koelingssysteem waardoor de lampen bij het gebruik niet te warm kunnen worden. Maar dat koelingssysteem is bij het uitproberen nog niet aangegaan, omdat dit niet nodig was bij de (lage) lichtintensiteit die ik gebruikte.

Zhiyun RGB led-lamp
Zhiyun M40 ledlamp

Veel plezier hebben met betaalbare led-lampen

Led-lampen hebben op mij een grote aantrekkingskracht. Je kunt er zoveel mee en de aanschafprijs is meestal relatief laag. Met de F100 en M40 wordt dit extra duidelijk. De M40 kost slechts €119 en de F100 heeft een adviesprijs van maar €269. Voor dat geld kun je met deze twee lampen zoveel lol hebben. Wat ook bijzonder is, is het feit dat de lampen steeds compacter worden en dus makkelijker mee te nemen zijn. Voor mij is dat een belangrijk punt, want de fotografie moet leuk zijn en sjouwen met de apparatuur vind ik één van de minst leuke aspecten.

In vergelijking met andere led-lampen

Nu is het zo dat ik jaren geleden van Nanlite een Forza 60 en twee stuks Pavotube 30C kocht, maar eerlijk gezegd gebruik ik ze niet vaak, vanwege het formaat. De tubes meten zo’n 117 centimeter in de lengte. De Forza 60 is verder vrij compact in zijn soort, maar dient op een vrij stevig lichtstatief geplaatst te worden. Helemaal in combinatie met lichtvormers is het toch weer een heel gewicht en formaat.

"De M40 neem ik tenminste makkelijk mee."

Waar de Pavotube een vermogen heeft van 30 watt, stond ik er echt van te kijken dat de FiveRay F100 van Zhiyun tot maar liefst 100 watt gaat. En dat in een behuizing van slechts 50 centimeter. De M40 van Zhiyun heeft natuurlijk een stuk minder mogelijkheden dan de Forza 60, maar toch is het bijzonder dat in de M40 maar liefst 40 watt schuilgaat, waar dit bij de Forza 60 maar 20 watt meer is. En dat voor maar ongeveer een derde van de prijs. En zoals het gezegde luidt: ‘de beste camera is de camera die je bij je hebt’, geldt dat ook voor licht: de M40 neem ik tenminste makkelijk mee. De Forza 60 niet.

Behind the scenes - Portretfoto nemen
DJ Dr. Robinson

Fotograferen in Café P79

Dan de foto’s, want daar gaat het uiteindelijk om. De omgeving van de locatie P79 in ‘s-Hertogenbosch was vrij donker, dus best uitdagend. Voor de zekerheid had ik een statief meegenomen, maar we hebben er weinig gebruik van gemaakt. In deze situatie werkte het minder vlot en we hadden niet erg veel tijd. We begonnen met een aantal portretten. Daarbij kwam de F100 prima van pas. De lamp kon op een flinke afstand staan en toch zijn warme licht afstralen op Robin. Met de barndoors die erbij zaten was het licht gemakkelijk te richten.

DJ in P79 Den Bosch
DJ in P79 Den Bosch

Dan de M40, wat een gaaf ding is dat zeg! Op slechts 1% van de kracht biedt het in deze situatie al voldoende output en het licht in de foto kan dan ook mooi in balans worden gebracht met het omgevingslicht. Zo kun je de M40 goed gebruiken als invullampje, maar ook als hoofdlicht.

Omdat beide lichtbronnen klein van formaat zijn, zou je zeggen dat het licht niet altijd even flatteus is. Als je de lichtbron echter wat verder weg zet, wordt het zachter en kun je er prima sfeer mee creëren zoals in deze portretfoto.

Portret DJ Dr. Robinson
Zhiyun M40 ledlamp

Nog veel meer mogelijkheden voor portretfotografie

Tot zover hadden we de F100 en M40 alleen nog maar aangezet en de intensiteit en kleurtemperatuur ingesteld. Maar vooral de Fiveray F100 heeft nog veel meer te bieden. Zo heeft de lamp ontzettend veel instellingen die vooral voor videomakers heel interessant zijn. Maar ook voor fotografie is er nog meer uit te halen. Nu heb ik voorheen nog nooit lightpainting geprobeerd, maar het leek me wel eens leuk om te doen. Dus spontaan gingen we aan de slag.

We stelden de F100 in op de kleur blauw. De camera ging op ISO 100, diafragma tussen F5.6 en F11, sluitertijd varieerde tussen de 4 en 6 seconden. Robin ging zo stil mogelijk staan en na het indrukken van de sluiter rende ik met de F100 achter hem langs al zwaaiend met de lamp. Het resultaat was verrassend!

spelen met led-lamp
spelen met led-lamp
Lightpainting met Zhiyun F100

Lightpainting

Ik weet dat de F100 ook ingesteld kan worden in onder andere een soort 'Rainbow-modus', dit geeft weer een totaal ander lightpainting-effect. Maar dat gaan we volgende keer proberen.

Nu ben ik me ervan bewust dat zeker aan de lightpainting foto nog veel te verbeteren valt. Zo was de sluitertijd eigenlijk nét wat te lang voor het model om goed stil te blijven staan. Ook was wat mij betreft het diafragma te klein, waardoor de rode lampjes op de achtergrond naar mijn smaak net wat teveel een stervorm hebben. Maar dit neemt niet weg dat het een groot plezier was om lightpainting met de Zhiyun lampen eens te proberen. Het smaakt dan ook zeker naar meer!

portret gekleurde achtergrond
portret gekleurde achtergrond
portret gekleurde achtergrond
portret gekleurde achtergrond
portret gekleurde achtergrond
portret gekleurde achtergrond

Zes dj’s

Na de fotoshoot met Robin heb ik ook zes dj’s van P79 in Den Bosch gefotografeerd op locatie. Het idee was om de DJ’s ieder een eigen kleur te geven en dat ging perfect met de Fiveray F100. Als je de foto’s naast elkaar ziet, zie je het conceptje. Opnieuw deden de lightsticks goed hun werk. Eén Led stick op statief rechts en één liggend op een barkruk links. De lichtintensiteit op 50 of 60%, om het goed te doseren. Kleurverzadiging op 100% voor mooie felle kleuren.

portret met stage op achtergrond
portret met stage op achtergrond
portret met stage op achtergrond
portret met stage op achtergrond
portret met stage op achtergrond
portret met stage op achtergrond

Tot slot - op naar de volgende shoot

Met de Fiveray F100 en M40 ben ik alweer klaar voor de volgende fotoshoot. De batterij van beide lampen heeft het de hele shoot gedaan en is nog vol genoeg voor de volgende keer. Even bijladen met mijn USB-C macbook-adapter (vanwege de hoge capaciteit van de lader, gaat het laden extra snel), en gaan! De volgende shoot met deze lampen staat alweer gepland.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.