Facebook

De 5 beste Sony FX30 accessoires

De komst van de Sony FX30 is veelbelovend voor de beginnende filmmakers en (semi-) professionele content creators. Met name voor het filmen van spontane momenten om een verhaal te vertellen komt hij goed van pas. Met de juiste accessoires kun je het beste resultaat uit deze ‘budget cinema camera’ halen. Dit vinden wij de vijf belangrijkste accessoires die je daar voor nodig hebt.

1

Tamron E-mount AF- Ultra-groothoekzoom objectief

Als Run and gun filmmaker moet je snel kunnen handelen en improviseren, omdat je meestal maar één kans krijgt om een moment vast te leggen. Als je de Sony FX30 gaat gebruiken om spontane momenten te filmen, dan is het praktisch als je objectief AutoFocus ondersteunt en snel en vloeiend scherp stelt. De Tamron 11-20 F/2.8 Di III-A RXD heeft een stille AF-motor en mooi brede beeldhoek.

Sterretjes in het donker
Tamron objectief

Tamron 11-20 F/2.8 Di III-A RXD (67.0 mm)

De Tamron 11-20mm F/2.8 Di III-A RXD is een ultra-groothoekzoom met een vast F2.8 diafragma over het gehele zoombereik. Ondanks het grote diafragma van F2.8, is het objectief klein (86,2 mm lang) en voelt het prettig uitgebalanceerd aan op de Sony FX30. Hij weegt slechts 335 gram wat licht is voor dit type objectief.

De Tamron Rapid eXtra-silent stepping Drive (RXD) stappen AF-motor is uitzonderlijk stil en daardoor uitstekend voor het opnemen van video’s. Wil je het scherpstellen in eigen hand nemen, gebruik dan de focus assists bij handmatig scherpstellen. De scherpstelring van het objectief biedt precies genoeg weerstand om controle over de focus te hebben.

Mooie opnamen met een breed blikveld

In tegenstelling van de Sony FX3 Full Frame heeft de Sony FX30 een Exmor R APS-C CMOS sensor. De Sony APS-C sensor heeft een cropfactor (vergroting) van 1,5x waardoor de 11mm beeldhoek eigenlijk een 16,5mm beeldhoek wordt. Dit geeft mooie opnamen met een breed blikveld. Dit is bijvoorbeeld handig bij het filmen van situaties/ scènes op straat

Met een minimale scherpstelafstand van slechts 0,15m kun je ook mooie opnamen maken op korte afstand. Door de grotere scherptediepte van de Sony APS-C sensor kun je hem ook voor de creatieve macro-opnamen gebruiken. Je kunt dan eventueel gebruik maken van sterke beeldeffecten in het perspectief dat alleen ultragroothoekobjectieven kunnen bieden.

NiSi filter in hand
PolarPro filter in hand
2

Vario ND filter

Elke serieuze filmmaker moet er minstens één in zijn/haar bezit hebben: een Vario ND filter. Met een Vario ND-filter kun je het licht dat op je sensor valt begrenzen, zodat je op een zonnige dag kunt blijven filmen met de gewenste instellingen. Draai met je vingertoppen aan het filter om zelf te bepalen hoeveel licht je wilt dempen. Doordat je gebruik kunt maken van grotere diafragma’s heb je meer creatieve controle over de belichtingsparameters, zoals scherptediepte en lange sluitertijden en behoud je een vloeiend ogende framerate bij slow motion. 

Twee filters van verschillende merken die het bekijken waard zijn: het NiSi True Color ND-Vario 1-5 stops en het PolarPro Vario 2-5 stops VND filter met diffusie van de Peter McKinnon Mist Edition II.

NiSi filter op camera
NiSi filter

NiSi ND-Vario True Color filter

Het NiSi ND-Vario filter heeft vijf mogelijke instellingen om het licht van 1 tot 5 stops te corrigeren. Dit staat gelijk aan een ND2- tot ND32 grijsfilter. Het aantal stops is makkelijk in te stellen met de geribbelde rand van de filtervatting. Bij het filter krijg je een kleine hendel die je op de filtervatting kunt monteren. Dit is prettiger werken als je bijvoorbeeld handschoenen aan hebt.

Het filter is voorzien van een nano-coating die reflecties minimaliseert en ervoor zorgt dat druppels water niet blijven zitten op het glas. Het filter heeft geen vignetting tot 16mm. Dit VND filter is ideaal wanneer je gaat filmen tijdens zonsopkomst of zonsondergang, wanneer de hoeveelheid licht aan het verminderen is.

PolarPro filter op camera
Resultaat PolarPro Mist filter

PolarPro VND 2-5 stops Peter McKinnon Mist Edition II

Het PolarPro VND filter met diffusie werkt vrijwel hetzelfde als het NiSi-filter. In tegenstelling tot het NiSi-filter heeft het PolarPro filter een goudkleurige aluminium vatting met een laser gegraveerde stops-indicatie, zodat je precies kunt aflezen hoeveel f-stops licht er tegengehouden worden door het filter. Bij het verstellen van de ring naar een van de vier instellingen voel je bij elke stop een zachte klik. Door deze haptische waarneming kun je met je vingers voelen dat het filter een andere stop heeft bereikt. Zodoende kun je het filter instellen zonder er een blik op te hoeven werpen. Voor dit innovatieve idee won PolarPro een Reddot award in 2021.

"Voor dit innovatieve idee won PolarPro een reddot award in 2021."

Door de diffusie krijgen de onderwerpen in de video een gepolijst uiterlijk zonder dat dit ten koste gaat van het contrast en de kleurnauwkeurigheid. Rondom lichtbronnen is tevens een mooie subtiele gloed te zien. Deze zachte look is ideaal voor creatieve opnamen in documentaires, korte films, muziekvideo's en andere commerciële projecten.

Weebill 3 gimbal vasthouden
Weebill 3 gimbal gebruiken
3

Zhiyun Weebill 3 Combo gimbal

De Zhiyun Weebill 3 gimbal is het volgende accessoire dat erg handig is bij het filmen met de Sony FX30. Het klopt dat de Sony FX30 een geïntegreerde 5-assige beeldstabilisatie heeft, maar om bepaalde soepele bewegingen te maken zoals pan en tilts is een gimbal een absolute must. Zeker bij run and gun filmmaking kun je eigenlijk niet zonder een gimbal. Met een gimbal weet je zeker dat je mooie camerabewegingen zonder schokken zal maken.

Camerabewegingen maken

De Weebill 3 heeft een L-vormige handgreep gecombineerd met een ergonomische polssteun en een uitschuifbare sling grip. Hierdoor is de gimbal prettig te gebruiken bij elke camerabeweging die je wilt maken. De L-vormige handgreep en polssteun helpen je bij het prettiger vasthouden van de gimbal. Dit zorgt voor minder spanning op je onderarmen waardoor je langer comfortabel kunt filmen.

De sling grip is fijn om te gebruiken als je onderhands filmt. Met ca. 1190 gram behoort de Weebill 3 tot een van de lichtste gimbals in zijn klasse. Dit is van belang, want aan het einde van een draaidag gaat iedere gram tellen.

"Dit zorgt voor minder spanning op je onderarmen waardoor je langer comfortabel kunt filmen."

Het wieltje voorop de gimbal kun je aan verschillende instellingen koppelen, waardoor je gemakkelijker tijdens het filmen bepaalde camera-instellingen, de scherpstelling of in/uitzoomen kunt wijzigen of interessante asbewegingen kunt maken.

Bij slow motion meer beeldhoek overhouden

Naast de cropfactor van de Sony APS-C sensor van 1,5x, heb je bij het filmen van slow motion op 100 fps @4K ook te maken met een extra cropfactor van 1,55x. Dat resulteert in een beeldhoek die ongeveer vergelijkbaar is met 25 mm op Full Frame. Als je de Active stabilization van de camera gebruikt heb je daarnaast te maken met een extra cropfactor van 1.1x. Door een gimbal te gebruiken in plaats van de in-camera stabilisatie zorg je er voor dat je iets meer beeldhoek onderhoudt.

Weebill 3 gimbal draaiwiel

Accu en extra’s

De Zhiyun Weebill 3 gimbal heeft een ingebouwde accu die PD snelladen ondersteunt. Hierdoor kun je in ca. 2 uur een lege accu weer volledig opladen. Officieel is de maximale batterijduur 21 uur in statische omstandigheden (in het lab), dus in praktijk zal dat lager liggen. Met name het gebruik van het uitklapbare 0.96" OLED-schermpje lijkt meer energie te verbruiken. Daarnaast zit er een ingebouwde led-lamp en Hi-Fi microfoon in de Weebill 3 gimbal.

Hahnel HL-XZ100 accus
Hahnel ProCube2 voor Sony
4

Sony FX30 Accu’s en acculader

De Sony FX-30 gebruikt een NP-FZ100 accu, waar er een bij de camera wordt meegeleverd. Met die accu kun je ongeveer 1,5 tot 2 uur filmen. Van accu’s heb je er liever één te veel bij je dan één te weinig. Het is dus belangrijk om minimaal een tweede accu bij je te hebben.

Hähnel HL-XZ100 accu

Je kunt voor de dure originele Sony accu’s gaan, maar er zijn ook andere gelijkwaardige opties. Zo heb je van het merk Hähnel de betrouwbare HL-XZ100 accu. Met de Hähnel Twin Pack HL-XZ100 Sony type is deze accu is ook verkrijgbaar als voordelige dubbel verpakking.

Hahnel ProCube2 in de auto
Hahnel ProCube2 accus 100% opgeladen

Hähnel ProCube2 voor Sony

Bij de Sony FX30 wordt een kabeltje waarmee je de NP-FZ100 accu in je camera kunt opladen. De batterij opladen in de camera is natuurlijk niet erg praktisch, zeker niet wanneer je de camera wilt blijven gebruiken of als je meerdere accu’s moet opladen. De stijlvolle acculader van Hähnel, de ProCube2 voor Sony, laadt snel twee NP-FZ100 accu’s tegelijkertijd op. Dit is zeker een accessoire die past bij het intensief gebruiken van de Sony FX30.

"De ProCube2 voor Sony laadt snel twee NP-FZ100 accu’s tegelijkertijd op."

De ProCube2 past de laadsnelheid en het laadvermogen automatisch aan op basis van de accu’s die je erin stopt. Op het display kun je de voortgang per accu volgen, uitgedrukt in een percentage en in het aantal mAh. Bij de ProCube2 voor Sony zitten drie verschillende batterij-trays die je met elkaar kunt verwisselen. Zo kun je naast Sony NP-FZ100 accu’s, ook NP-BX1 of NP-FW50 batterijen opladen.

Bij de ProCube2 wordt een 12V autolader geleverd, waardoor je de accu’s onderweg kunt opladen tijdens het rijden naar de volgende locatie. Daarnaast heeft de ProCube2 een 2.4A USB-poort voor het opladen van andere camera-accessoires of je smartphone.

Lexar CFexpress kaart
Lexar SDXC V90 kaarten
Lexar CFexpress reader
5

CFexpress of SDXC V90 geheugenkaarten

Op het gebied van geheugenkaarten is er natuurlijk uit een hele reeks merken te kiezen. De twee mediasleuven van de Sony FX30 camera zijn compatibel met CFexpress Type A-kaarten en SDXC-/SDHC-kaarten die snelheidsklassen UHS-I en UHS-II ondersteunen. De CFexpress Type A-kaarten zijn de huidige standaard voor compacte opslagmogelijkheden met schrijf- en leessnelheden die geschikt zijn voor video-opnamen in 4K met een hoge bitsnelheid. Je kunt de twee sleuven gebruiken voor relay- of gelijktijdige opnames. Het is aanbevolen om twee dezelfde kaarten te plaatsen. Als je twee verschillende kaarten gebruikt past de camera zich aan op de minst presterende geheugenkaart bij het wegschrijven van data.

Lexar CFexpress PRO Type A Gold Series

De benodigde snelheden bij het wegschrijven van bestanden in de hoogst mogelijke bitrate (3840x2160 @60p, XAVC-S-I, mp4 H.264) kunnen oplopen tot 600Mbps. Dan is het noodzakelijk om een snelle CFexpress Type A-geheugenkaart te gebruiken met een Video Performance Guarantee (VPG) rating van 200 of hoger. De CFexpress PRO Gold Series van Lexar heeft een VPG400 rating en heeft een maximale schrijfsnelheid van 800MB/s, met een aanhoudende schrijfsnelheid van 700mb/s. De maximale leessnelheid is 900MB/s. De kaart zal die snelheid niet halen als hij tegelijk aan het lezen en aan het schrijven is. Deze kaart is beschikbaar in 80GB en 160GB.

Lexar 2000x SDXC UHS-II V90 kaart

Vind je CFexpress kaarten te prijzig dan kun je ook SDXC V90 kaarten gebruiken. De Lexar 2000x SDXC UHS-II V90 heeft de V90 classificatie standaard. De V90 classificatie staat voor een gegarandeerde schrijfsnelheid van 90MB/s voor videobestanden. Deze gegarandeerde snelheid is nodig voor het filmen van 4K video. Met een lees- en schrijfsnelheid van respectievelijk 300 MB/s en 260 MB/s voldoet deze kaart ruim aan die vereisten.

De 2000x SD-kaarten leveren hoge snelheidsprestaties met UHS-II-technologie (U3) voor leesoverdrachtsnelheden tot 300 MB/s. Deze kaart is beschikbaar met opslagcapaciteiten o.a. 128GB en 256GB.

Grote bestanden

Er zijn bepaalde frame resoluties en codec combinaties waarbij de bestanden te groot worden om ze fatsoenlijk te kunnen editten. Hier moet je rekening mee houden als je V90-kaarten wilt gebruiken. Een codec waarmee je direct mee aan de slag kunt is bijvoorbeeld de XAVC S HD 4K, 100M 4:2:0 10bit in S-Log3.

Lexar Reader

Reader en Portable SDD

Na het maken van opnamen kun je de bestanden van de kaart overzetten met de Lexar Reader Pro CFexpress TypeA - SD UHS-II USB3.2 gen2x2. Dit is een razendsnelle reader waar je zowel CF-express TypeA als SD-kaarten in kunt plaatsen.

Deze Reader ondersteunt de high-speed 10Gbps overdrachten met USB Type-C, waardoor het eenvoudig is om grote bestanden en 4K-video's in enkele seconden over te zetten om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het editten.

Eenmaal klaar kun je de bestanden overzetten naar bijvoorbeeld de Lexar Blaze 1TB Portable SSD. Met een schrijfsnelheid van rond de 1900MB/s zet je de data wederom razendsnel over. Hierdoor hoef je niet lang te wachten en kun je de workflow beter optimaliseren.

Wil je tijd besparen tijdens het opknippen van A-roll? Bekijk de Tourbox Neo creative software controller om je workflow te versnellen. 

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.