Header blog

Zes compacte fotografie ledlampen uitgelicht

Goed licht is essentieel voor het maken van een foto of video, dus soms kunnen we daar wel wat hulp bij gebruiken. Waar we vroeger afhankelijk waren van zware flitsers zijn er vandaag veel fijnere oplossingen om altijd wat extra licht bij je te hebben als je een foto of video maakt. We kunnen namelijk gebruik maken van led lichten en deze zijn afgelopen jaren steeds kleiner en goedkoper geworden.

De ledlampen zijn voor zowel video als foto te gebruiken en een perfecte accessoire in iedere cameratas. Dit is ook echt een tool die iedere fotograaf en videograaf in de tas zou moeten hebben omdat je nooit weet wanneer je net iets meer licht nodig hebt.

Robert Paul

Geschreven door Robert-Paul

Robert-Paul gelooft dat fotografie de beste manier is om een verhaal te vertellen of een emotie los te maken, waarbij hij in zijn werk vooral een gevoel van sereniteit en stilte wil overbrengen.

Goede verlichting nodig

Voor diegene die denken dat er altijd wel een plafond lichtpunt of straatverlichting in de buurt is: de led lichten die we hier bespreken hebben een zeer hoog kleurweergave (Color Rendering index, ofwel CRI) van boven de 95. De CRI is een indicator hoe kleurecht het verlichte oppervlakteobjecten verlicht zijn door een lamp. De kleurweergave index varieert van 1 tm 100. Boven de 90 kunnen we spreken van een natuurgetrouwe kleurweergave, wat erg belangrijk is in fotografie/videografie. Het gebruik van een normale lamp of tl verlichting zorgt voor onnatuurlijk en daardoor veel te aanwezige verlichting. Dat is met een CRI>95 zeker niet van toepassing.

ze ledlampen

Bi-color of RGB led?

Er zijn twee soorten led lichten en alhoewel je tegenwoordig veel hoort over RGB lichten is dit niet altijd de beste keuze. In deze blogpost kijken we naar de verschillen tussen bi-color led lichten en RGB led lichten en in het bijzonder die van het merk Leofoto en Lume Cube.

Een van de voordelen van een bi-color led licht is dat je meer licht krijgt uit een dezelfde oppervlakte leds als een RGB licht. Hierdoor kunnen bi-color led panels vaak kleiner zijn en dat is een van de voordelen van de led lichten van tegenwoordig. Ze hoeven niet in de cameratas, maar kunnen zelfs in je binnenzak mee.

drie beren

Gebruiksmogelijkheden van led

Het gebruiken van een led verlichting heeft een aantal voordelen. Laten we eens kijken naar de momenten waarop het gebruik van een led verlichting het leven van een fotograaf of videograaf makkelijker maakt.

 • Verlichten met natuurlijk licht in algemeenheid;
 • Als we de ISO laag willen houden (minder ruis);
 • Macrofotografie;
 • Vlog licht;
 • Creëren van diepte in achtergrond van een video door een ledpaneel de achtergond te laten verlichten;
 • Creatieve effecten met gekleurd licht (RGB panelen);
 • De juiste verlichting voor een Zoom-call of Teams meeting.

Een led licht kan natuurlijk ook gewoon een heel handige zaklamp zijn voor bijvoorbeeld een landschapsfotograaf die voor zonsopgang op pad gaat. De led panels zijn een perfecte oplossing voor iedereen die een draagbare studio mee wil nemen in de cameratas, maar zijn ook zeer bruikbaar voor fotografen die thuis een studio setup willen opzetten. Dit scheelt veel ruimte en geld.

Laten we eens kijken naar de verschillende panels van Lume Cube en Leofoto:

Lume Cube logo

Lume Cube

Lume Cube kennen we van de .. Lume Cube 2.0, de led verlichting in de vorm van een kubus. Sinds een tijdje maakt Lume Cube ook led panelen die nog meer licht kunnen genereren. We bekijken drie verschillende panels van Lume Cube: de Pro, Go en Mini. In onderstaand overzicht zijn de verschillen tussen de verschillende modellen duidelijk te zien.

Een groot voordeel van de Lume Cube panelen is dat ze kunnen worden aangesloten op de Lume Cube iOS app (via bluetooth). Hiermee kun je heel makkelijk op afstand alle instellingen veranderen zoals je ook kunt doen met via het led panel zelf.

Lume Cube BlueTooth
ModelKleurtemperatuurCRILichtopbrengstBatterijAfmetingen (mm)Gewicht
PANEL PRO3.000 - 5.700K96+1500 lux2.5 uur @ 100%152 x 80 x 10.9mm200 gram
PANEL GO3.200 - 5.600K96+1080 lux1.3 uur @ 100%122 x 66 x 8mm126 gram
PANEL MINI3.200 - 5.600K96+550 lux1.2 uur @ 100%91 x 55 x 11mm85 gram
Lume Cube PANEL PRO

Lume Cube PANEL PRO

De Lume Cube Panel PRO is een kleine krachtige RGB panel, waarmee je elke gewenste kleur (uit 360 kleuren) kunt maken. Dit biedt daarom meer mogelijkheden ten opzichte van de bi-color led waarbij je alleen de temperatuur van de basiskleur kunt veranderen. De Lume Cube Pro is gemaakt van aluminium en voelt daardoor stevig aan. Hij kan echt wel tegen een stootje. De led heeft een aantal bedieningsmogelijkheden die zeer intuïtief werken, eigenlijk kun je hem zonder handleiding gebruiken wat altijd een plus is!

Dit panel wordt geleverd met een diffuser van kunststof, waarmee je het licht beter wordt verdeeld en daarmee zachter wordt. Op de voorzijde van de led vindt je 263 leds die dus in alle kleuren te veranderen zijn. Op de achterzijde vindt je een LCD met alle informatie. Hierop zie je naast alle instellingen ook hoeveel tijd je de led nog kunt gebruiken met de gekozen instelling. Dit verandert dus mee met jouw instellingen waardoor je precies weet hoeveel tijd je de led nog kunt gebruiken.

Naast de RGB kleuren kun je ook kiezen voor verschillende “Scene modes” waarmee je bijvoorbeeld een knapperend haardvuur of sirene kunt instellen of gewoon alle kleuren langs kunt laten komen. Op dit led panel zitten totaal drie 1/4"-20 schroefdraad aansluitingen, zodat je hem altijd op ieder gewenste manier kan bevestigen op een statief of bijvoorbeeld een Joby GorillaPod.

Het led licht kan ook bediend worden met de handige app van Lume Cube. Hiermee zijn alle mogelijke instellingen ook nog makkelijker in te stellen via de app. Hiermee is de led ook op afstand bedienbaar en kun je hem makkelijk in de achtergrond laten staan en op afstand van sterkte of kleur doen veranderen. Of je het nu doet via het led licht zelf of via de app: de instellingen zijn heel intuïtief en makkelijk aan te passen waarmee de Lume Cube Panel PRO niet alleen voor pro’s is maar voor iedereen met een camera. Als bonus kan de Lume Cube Panel PRO ook gebruikt tijdens het opladen.

Een nadeel van de Panel PRO is dat deze afgeronde hoeken heeft. Daarmee licht de led panel fijn in de hand, maar kun je hem niet zelfstandig op een oppervlakte zetten. Je hebt dus altijd statief of ander onderwerp nodig om hem neer te zetten.Bij de Lume Cube Panel PRO in de doos:

 • 1/4"-20 cold shoe camera aansluiting;
 • USB Type-C naar USB Type-A-kabel;
 • Kunststof diffuser;
 • Reisetui.
Lume Cube Panel GO

Lume Cube PANEL GO

De Panel GO is lijkt heel erg op zijn grotere broer de Panel PRO met het verschil dat de GO een bi-color panel is en de PRO een RGB panel. Met de GO kun je de kleur dus aanpassen door de kleurtemperatuur aan te passen. Dat kan bij de GO met een range van 3.200 tot 5.600K.

De Panel GO heeft een grootte van 122x66mm en heeft in totaal 112 leds aan de voorkant van het led licht. Dit model is door de grootte en het gewizht van maar 126 gram een goede led panel voor diegene die niet perse de RGB mogelijkheid nodig hebben. Hierdoor is deze versie namelijk licht en compact gebleven.

Bij de Lume Cube Panel GO in de doos:

 • Mini-balhoofd;
 • USB-C kabel;
 • Zacht siliconen diffuser.
Lume Cube Panel Mini

Lume Cube PANEL MINI

Net als de GO en PRO op elkaar lijken, is de MINI ook een duidelijk familielid binnen de Lume Cube panels. Ook dit led panel voelt erg stevig aan en wordt standaard geleverd met een silicone diffuser en een mini balhoofd. Ondanks zijn geringe grootte levert dit led panel 60 leds die een lichtopbrengst leveren van 550 lux op 50 centimeter afstand.

"De Panel Mini is duidelijk de meest compacte led panel van de zes, en past daardoor met gemak in je broekzak."

De PANEL MINI is duidelijk de meest compacte led panel van de zes, en past daardoor met gemak in je broekzak. Zeker weten dat je niet eens merkt dat hij daar zit! Je kunt de MINI daardoor zonder probleem heel de dag met je meenemen. Het is een van de kleinste panels die er bestaan, en dit is zeker niet een onbelangrijk kenmerk van de MINI. Dit panel heeft de grootte van een credit card.


Bij de Lume Cube Panel MINI in de doos:

 • Mini-balhoofd;
 • USB-C kabel;
 • Zacht siliconen diffuser.
Leofoto logo

Leofoto

Bij Leofoto bekijken we drie verschillende panels: de FL-L190RGB, FL-L120N en FL-L96. In onderstaand overzicht zijn de verschillen tussen de verschillende modellen duidelijk te zien. De Leofoto led panelen beschikken over een powerbank functie, waarmee je ieder apparaat kunt opladen onderweg. Dit kan een groot voordeel zijn, omdat je dan niet een powerbank en led panel mee hoeft te nemen in je cameratas, dat scheelt ruimte. Uiteraard is het wel zo dat hoe meer je de powerbank functie gebruikt, hoe minder tijd je het led panel kunt gebruiken.

ModelKleurtemperatuurCRILichtopbrengstBatterijAfmetingen (mm)Gewicht
FL-L190RGB2.500 - 8.500K>951280 lumen3 uur @ 100%130 x 72 x 15mm212 gram
FL-L120N2.500 - 8.500K>95630 lumen1.5 uur @ 100%139 x 68 x 12.6mm186 gram
FL-L962.500 - 9.900K>95560 lumen1.5 uur @ 100%116 x 68 x 12.7mm160 gram
Leofoto ledlampen

Leofoto FL-L190RGB

Net als de Lume Cube Panel PRO heeft ook dit led panel een RGB functie, waarmee je 360 verschillende kleuren kunt gebruiken. Ondanks dat de Leofoto flink kleiner is dan de Lume Cube variant, is deze wel 12 gram zwaarder (212 in plaats van 200 gram). De FL-L190RGB voelt erg fijn aan en is net als de Lume Cube panels gefabriceerd van aluminium. Daardoor zijn de panels wel wat zwaarder, maar het totale gewicht van al deze licht-krachtpatsers is in totaliteit licht en het maakt de led lampen kwalitatief een stuk beter.

Door de twee aanwezige 1/4"-20 schroefdraad aansluitingen kun je het licht zowel horizontaal als verticaal gebruiken en direct plaatsen op je camera, statief of Joby. De Leofoto led panelen beschikken over een powerbank functie, waarmee je ieder apparaat kunt opladen onderweg. Dit kan een groot voordeel zijn, omdat je dan niet een powerbank en led panel mee hoeft te nemen in je cameratas, dat scheelt ruimte. Uiteraard is het wel zo dat hoe meer je de powerbank functie gebruikt, hoe minder tijd je het led panel kunt gebruiken.

De Leofoto beschikt over meerdere voorgeprogrammeerde effecten die je op allerlei creatieve manieren kunt inzetten. En het licht is duidelijk feller dan bij de Lume Cubes.

ledlampen
De Lume Cube Panel PRO is iets platter dan de FL-L190RGB.
Leofoto ledlampen

Leofoto FL-L120N

De FL-L120N ledlamp lijkt op de grotere versie die we hierboven hebben beschreven en is een bi-color panel. Bij de FL-L120N is daardoor alleen de kleurtemperatuur aan te passen. In tegenstelling tot de Lume Cube gaat deze led wel een stuk verder met een range van 2.500 tot 8.500K.

Ook deze led panel is te gebruiken als powerbank en is net zo makkelijk bedienbaar als de andere Leofoto panelen.

Leofoto FL-L96

Het FL-L96 ledpaneel is duidelijk de compactste versie van de Leofoto led panelen. Met een gewicht van 160 gram is deze wel een stuk zwaarder dan de eerder beschreven Lume Cube Panel MINI. Een groot voordeel van dit panel is dat deze een range heeft in kleurtemperatuur van maar liefst 2.500 tot 9.900K.

Ook deze led panel is te gebruiken als powerbank. Dankzij zijn compacte vorm neemt de FL-L96 maar weinig ruimte in beslag in de cameratas, zeker met deze dubbelfunctie.

Leofoto ledlampen

Conclusie

Een led verlichting is een onmisbare accessoire in iedere cameratas, of je het nu wilt gebruiken bij het maken van foto’s of een video. Het kleine gewicht en de compacte vorm zorgen er voor dat het ook makkelijk in iedere cameratas past. Het is zo’n accessoire waarvan je niet merkt dat je hem bij je hebt, tot je hem nodig hebt.

In het algemeen hebben de Lume Cube led panels en de Leofoto led panels veel overeenkomsten. Beide led panels zijn van goede kwaliteit en zijn degelijk gebouwd. Het is een kwestie van voorkeuren of de Lume Cube of Leofoto het beste bij jou past. Dat kan komen door verschil in gewicht, lichtopbrengst, connectie met de app of de extra accessoires bij Lume Cube of de extra powerbank functie bij Leofoto panelen. Er is in ieder geval keus genoeg.

De RGB-panelen zijn wel wat duurder, maar hebben een duidelijk voordeel dat ze creativiteit toevoegen aan je camera uitrusting. Door alle RGB kleuren te kunnen kiezen hebben deze varianten een duidelijk voordeel ten opzichte van de bi-color led lichten. De laatste zijn in het algemeen wel wat kleiner. Dus ga je voor creativiteit en flexibiliteit of voor een compacter led panel met een kleiner gewicht? De keuze is aan jou!

Delen

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.