Facebook

Welke invloed heeft sluitertijd op video?

Wanneer je gaat filmen, dien je met een aantal aspecten rekening te houden. Eén van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden is de relatie tussen je sluitertijd en frame rate. De sluitertijd is uiteraard afhankelijk van de lichtsituatie waarin je filmt en van de sfeer die je wilt overbrengen in je beeld. Toch is je sluitertijd niet het enige wat bepaalt hoe je video eruit komt te zien, de frame rate is minstens zo belangrijk. In deze blog gaan we in op de relatie tussen frame rate en de juiste sluitertijd: Hoe zorg je met je er met de sluitertijd voor dat de bewegingen in je video zo natuurlijk mogelijk ogen?

De 180 graden regel

De 180 graden regel is een belangrijk begrip in de filmerswereld. Deze regel helpt je om beelden te schieten die zoveel mogelijk overeen komen met de waarneming van het menselijk oog. Op deze manier krijgen je video’s het meest natuurlijke effect, wat voor meeslepende beelden zorgt. Een onderdeel van deze bekende 180 graden regel is de sluitertijd. Deze sluiter-regel zorgt voor de juiste relatie tussen de frame rate en de sluitertijd.

Verdubbel je sluitertijd

Om de waarneming van het menselijk oog na te bootsen, dient je sluitertijd het dubbele te zijn van je frame rate (of in ieder geval zo dichtbij mogelijk): Wanneer je met 24 beelden per seconde filmt, zou je sluitertijd 1/48e moeten zijn. De meeste DSLR camera’s hebben die optie niet, dus dan gebruik je 1/50e. Op deze manier wordt beweging op een vloeiende en natuurlijke manier vastgelegd. Dat is precies wat er met het ‘Cinematic effect’ bedoeld wordt!

Waarom zien langzamere sluitertijden er natuurlijker uit?

Video's zijn eigenlijk gewoon een hoop beelden of frames die zeer snel achter elkaar worden afgespeeld. Bij een zeer hoge sluitertijd wordt alle beweging in een frame bevroren, hierdoor krijg je niet echt bewegingsonscherpte. Maar als je de sluitertijd tot 1/50 of een 1/60, zal elk frame een lichte bewegingsonscherpte hebben. Op deze manier nemen je ogen de beweging in de video op dezelfde manier waar als in het echt. Neem maar eens je hand en zwaai ermee voor je gezicht. Je zult zien dat de beweging iets vervaagt. Daarom gebruiken we een langzamere sluitertijd.

sluitertijd-motion-blur-uitgelegd

Een langere sluitertijd, zonder overbelichting

Een langere sluitertijd zorgt dus voor vloeiende beweging, maar ook voor meer licht. Zeker in zonnige situaties is een sluitertijd van 1/50 natuurlijk te lang. Je zou dan je diafragma aan moeten passen, maar dat gaat dan weer ten koste van je scherpte-diepte werking. Dit is op te lossen door een ND-filter of een Variabele ND-filter te gebruiken. Zo’n filter houdt een deel van het licht tegen, waardoor je met lange sluitertijden én een groot diafragma kunt werken. Tegenwoordig zijn er ND-Grijsfilters voor drones, ND-Filters voor actioncams en zelfs grijsfilters voor je smartphone!


In deze video van PolarPro is het verschil in sluitertijd heel duidelijk te zien:

Hoe werkt dat dan?

We horen je denken, waarop is deze regel gebaseerd? Het gaat hier om een formule en het leuke van formules is, dat ze ergens vandaan komen. In dit geval heeft het alles te maken met de sluiterhoek. We gaan in deze blog uit van standaard camera’s, waarbij de sluiterhoek 180 graden is. Dat wil zeggen dat er tijdens het open- en dichtgaan van de sluiter een halve cirkel wordt rondgedraaid voor een bepaalde tijd (de sluitertijd). Dat betekent dus, dat gedurende de sluitertijd de helft van het beeld belicht wordt. Als je in 24 beelden per seconde schiet, duurt elk beeld ongeveer 0.0417 seconde. De 180 graden sluiter laat de helft van deze tijd licht door op het beeld, gelijk aan 0.0208 seconde, wat dan weer een ruwe 1/48 seconde bedraagt. Wil je de volledige belichting, zoals wij deze zelf ook zien? Dan verdubbel je de sluitertijd dus ten opzichte van de frame rate, zodat elk beeldje volledig belicht wordt!

Sluitertijden bij video
Hier zie je het effect van verschillende sluiterhoeken. Standaard camera's hebben een sluiterhoek van 180 graden, zoals links in deze afbeelding.

Het verschil in de praktijk

Als je kritisch kijkt naar de beelden van speelfilms en die van standaard tv-programma’s, zie je een verschil in deze beelden. Vaak zijn de speelfilmbeelden veel vloeiender en meeslepender. Hier wordt het Cinematic effect duidelijk toegepast. In tv-programma’s worden vaak snellere sluitertijden gebruikt, waardoor de bewegingen iets minder vloeiend zijn.

Bron: PolarProfilters.com

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.