Wat is de beste verrekijker voor op het water?

Wie geïnteresseerd is in pleziervaart, binnenvaart, zeevaart, recreëren op het water of observeren van natuur rondom het water heeft een marine verrekijker nodig. Een verrekijker voor op het water is een klasse apart. Niet alleen moet de kijker waterproof en druk bestendig zijn, ook is het fijn als het bootje in de verte niet steeds onscherp wordt. Waar moet je op letten bij het kiezen van een verrekijker voor gebruik op het water? Dit artikel helpt bij het maken van een keuze voor de beste verrekijker voor op het water.

Steiner marine verrekijkers - de beste verrekijkers voor op het water

Steiner marine verrekijkers kunnen gebruikt worden voor professionele of recreatieve doeleinden. Wie met prachtig zomers weer verkoeling wil zoeken op het water kan veel plezier beleven met een marine verrekijker. Voor professionele schippers is een marine verrekijker zelfs een onmisbaar instrument op de boot.

Wat is de beste verrekijker voor gebruik op het water en waarom?

Laat één argument al voldoende zijn: verrekijkers voor op het water hebben het zwaar te verduren. Niet alleen speelt water een rol, ook ongelukjes met vallen en stoten zijn eerder regel dan uitzondering. Daar kunnen de meeste optische precisie-instrumenten niet goed tegen. Steiner Marine verrekijkers zijn juist wel daarop berekend.

Maar er zijn meer redenen. We behandelen eerst de unieke algemene aspecten van Steiner verrekijkers. Daarna geven we afgestemd advies over welke watersport verrekijker het beste bij jou past.

7 belangrijke feiten over het gebruik van verrekijkers op het water:

 • De verrekijker moet waterdicht zijn.
  Steiner verrekijkers zijn écht waterdicht; dus niet waterproof maar water-DRUK-dicht. De kijkers bevatten een uniek gepatenteerd stikstof-overdruk systeem met drukventielen.
 • De verrekijker moet stoot- en valbestendig zijn.
  De prisma’s en lenzen van Steiner zijn naast geschroefd óók verlijmd in een silicone-inbedding. Dit zorgt er voor dat de kijkers tegen een stootje kunnen.
 • Het materiaal van de verrekijker moet onbreekbaar zijn.
  De materiaalkeuze van Steiner is uitstekend. De verrekijkers hebben een Makrolon body en zijn daardoor onbreekbaar en extreem hitte/koude bestendig.
 • De verrekijker is gemaakt uit een stuk zodat er geen onderdelen kunnen verschuiven.
  De volledige outer-body is opgebouwd uit 1 gedeelte. Er zijn geen ingeschroefde front-tubes en de verrekijkers kunnen hierdoor niet “scheel” worden.
 • Speciaal glas en coating voor gebruik op het water.
  Het optiek van Steiner verrekijkers is gemaakt met perfectie. Men gebruikt enkel het zuiverste glas (afkomstig van de Schott-gruppe) met de unieke Steiner Marine Phase Coatings welke de schittering van het water verminderd.
 • Perfect beeld bij slecht weer en s'-avonds in de schemering.
  Steiner verrekijkers hebben de hoogste lichttransmissie in hun klasse. De lensdelen zijn onderling middels UV-kit samengevoegd tot één glaselement waardoor er geen onderlinge reflecties of transmissieverlies voorkomt. Hierdoor blijven details beter en langer zichtbaar tijdens slechte weersomstandigheden.
 • Rubberen NBR Antislip bekleding voor een goede grip.
  De bekleding van Steiner verrekijkers is comfortabel. Iedere kijker is voorzien van een NBR antislip rubberen ommanteling. Dit levert een goede hand-grip op en ook glijdt de kijker niet zomaar van tafel wanneer het schip helt. De bekleding beschermt de kijker bovendien extra bij laten vallen of stoten.
Steiner verrekijker controleren
Steiner marine verrekijkers zijn met precisie gemaakt en gecontroleerd voordat je ze koopt in de winkel.

Welke watersport verrekijker moet ik nu kiezen?

Steiner Marine verrekijkers zijn er in verschillende uitvoeringen en voor verschillende omstandigheden. Niet iedereen vaart op vlak water en op klaarlichte dag; maar ook vaart niet iedereen onder zware Ocean-Race-achtige omstandigheden. Welke verrekijker is voor jou nu de beste keuze?

Steiner Navigators
Vooraanzicht van de Steiner Navigator Pro 7x50 en Navigator Pro 7x50 verrekijker met kompas.

Steiner Navigator-serie

Situatie 1:

Geschikt voor gebruik op de binnenwateren (rivieren, kanalen, meren, Waddenzee) onder heldere omstandigheden; overdag tot aan de schemering en met geringe golfslag en deining. De kijkers zijn tot -5 meter waterdruk dicht.

Jouw keuze: Navigator 7x30 (met of zonder kompas).

Situatie 2:

Geschikt voor gebruik op binnenwateren (rivieren, kanalen, meren, Waddenzee) en groot water (zeeën, oceaan) onder lichte én zwaardere omstandigheden; bij hoge golfslag en zware deining, overdag en tot in de late schemering. De kijkers zijn tot -5 meter waterdruk dicht.

Jouw keuze: Navigator 7x50 (met of zonder kompas).

Steiner Commander verrekijkers
Vooraanzicht van de Steiner Commander 7x50 verrekijker met en zonder kompas.

Steiner Commander-serie

Situatie 3:

Voor alle omstandigheden zoals beschreven bij de Navigator Pro-serie. Daarnaast zijn de kijkers juist óók geschikt voor extreem zware condities. De lichttransmissie is nog hoger (95%) zodat ook nachtelijke waarnemingen (bij enkel maanlicht) goed mogelijk zijn. De Field of View (veldbreedte) is vergroot ten opzichte van de Navigator Pro-serie naar 145 meter op 1km afstand. De Commander-kijkers bieden hierdoor nog meer rust en stabiliteit in het beeld bij zware golfslag. Daarnaast heeft de Commander-serie een extra Nano Protection Coating op de lenzen waardoor deze vuil- en waterafstotend zijn en waterdruppels niet blijven hangen aan het glas. De kijkers uit deze lijn zijn tot -10 meter waterdruk dicht. De Commanders zijn de beste marine kijkers voor de schipper die ook nachtelijke tochten niet schuwt.

Jouw keuze: Commander 7x50 (met of zonder kompas).

Situatie 4:

Zoals hierboven beschreven, maar dan uitgevoerd met ingebouwd wereldwijd inzetbaar digitaal kompas, zodanig gekalibreerd dat deze alle wereldwijde kompaszones automatisch herkend worden en de kijker overal ter wereld de juiste informatie biedt. Speciaal voor around-the world zeilers.

Jouw keuze: Commander Global 7x50 (incl. kompas).

Commander Global Steiner
Detail van de Commander Global 7x50 verrekijker met wereldwijd-geschikt kompas.

Verrekijker-expert Jan van der Leij

Dit artikel is geschreven door Steiner-expert Jan van der Leij. Ruim 15 jaar was hij werkzaam als Stener productmanger en specialist op het gebied van verrekijkers. Naast marine-kijkers weet Jan ook alles over verrekijkers voor vogelspotting, wildobservatie en outdoor toepassing.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2022 Transcontinenta. All rights reserved.