Header blog

Beste compacte Bushnell verrekijkers om vogels te kijken tijdens het wandelen

Je denkt er misschien niet direct aan, maar een verrekijker behoort ook tot de essentiële onderdelen die je meeneemt tijdens een wandeling. Dus neem naast een paar goede wandelschoenen, een prettige jas en een flesje water, ook die verrekijker mee en maak je wandeling in de natuur interactief!

Met een verrekijker kun je namelijk dat zingende vogeltje proberen te spotten, of die wilde dieren aan de rand van het veld. Door zulke dingen van dichtbij te kunnen bekijken, verrijk je elke wandelervaring. En die verrekijker hoeft geen draaglast te zijn, er zijn genoeg compacte, lichtgewicht verrekijkers om uit te kiezen.

Interactieve wandelingen in de natuur met een compacte Bushnell verrekijker

Van wandelen en kamperen tot elke denkbare buitenactiviteit, verrekijkers zorgen voor nog meer plezier bij de tochten in de buitenlucht. Van het Amerikaanse verrekijker merk Bushnell zijn er een aantal compacte dakkant prisma verrekijkers die hier erg geschikt voor zijn. Deze compacte verrekijkers zijn ondergebracht onder verschillende series: Powerview 2, H20, Prime, Nitro en Forge. De kwaliteit van de verrekijkers is ingedeeld in de categorieën ‘goed’, ‘beter’ en ‘best’. De Powerviews zijn hierbij de instapkijkers en de Forge is het absolute topmodel.

Lees meer over:

  • Powerview 2 Compacte instapkijkers
  • H20 Waterdichte verrekijker
  • Prime Meest populaire kijker
  • Nitro Beste keuze voor vogelaars
  • Forge Verrekijker van de hoogste klasse
Powerview 2 verrekijker
Powerview 2 verrekijker

Powerview™ 2 - een mooie compacte instapkijker

Ben je (nog) niet ervan overtuigt dat een verrekijker jouw belevingswereld tijdens een wandeling vergroot? Of je vindt dat je niet vaak genoeg gaat wandelen om de aanschaf van een kijker te rechtvaardigen?  Dan is een eenvoudige verrekijker wellicht de beste kijker voor jou. Zo zijn bijvoorbeeld de betaalbare Powerview 2 10x25 of de Powerview 2 8x21 (beide in prijsklasse tot 50 euro) mooie kijkers om mee te beginnen en kun je zien of het jou aanspreekt. Het kan natuurlijk blijken dat je helemaal geen behoefte hebt om die wilde zwijnen van dichtbij te bekijken.

Wat betekenen de nummers achter een verrekijker?

Bij de Powerview 2 10x25 duidt het eerste nummer de vergroting van de verrekijker aan, dus 10x. Het tweede nummer is de lensdiameter, hierbij 25mm. De lensdiameter is bepalend hoeveel licht er binnenkomt, en de vergroting van de kijker heeft invloed op hoe groot de diameter van de uittredepupil is aan de kant van je ogen. Een grote lensdiameter gecombineerd met een vergroting van 8x of 10x, geeft een mooie grote uittredepupil. Hierdoor heb je een prettig en rustig beeld. Dat maakt langdurige observatie prettiger.

Duurzame behuizing en optica met meerdere coatings

De robuuste en veelzijdige Bushnell Powerview 2 verrekijkers combineren een stoer ontwerp met een moderne vormgeving. In totaal zijn er acht verschillende kijkers om uit te kiezen. Ze hebben een duurzame, lichtgewicht behuizing van aluminiumlegering, waardoor ze ongevoelig zijn voor hitte of kou. Daarnaast zijn ze spatwaterdicht. Het inklapbare dakkantprisma-ontwerp zorgt voor een erg compacte verrekijker. Dit zorgt voor meer gebruiksgemak en je kunt hem gemakkelijk opbergen in vrijwel elke jaszak of rugzak.

Het glas heeft meerdere coatings die zorgen voor levendige beelden en een scherpe, heldere kijkervaring. De zachte rubberen grip langs de zijkanten van de verrekijker verminderen de kans op vallen en geven een zelfverzekerd gevoel in de hand, zelfs met één hand. Ondanks de betaalbare prijzen zit er toch maar liefst 5 jaar garantie op de Bushnell Powerview 2 verrekijkers.

Drie H2O verrekijkers
H2O verrekijker in water

H2O™ - waterdichte verrekijker ook voor op de boot

De Bushnell H2O Series bevat ook een aantal compacte verrekijkers die geschikt zijn om mee te nemen tijdens een wandeling. De H20 verrekijkers lijken qua ontwerp veel op de Powerview 2 serie en het gaat hier ook om een instapmodel. Er is wel een groot verschil tussen deze twee series. De H20 is namelijk volledig waterdicht en met stikstof gevuld zodat er geen condens in de verrekijker kan ontstaan. Zelfs niet als hij helemaal kopje onder gaat. Dus wil je de verrekijker naast een wandeltocht ook gebruiken op de boot, ga dan voor een compacte verrekijker van de H20 serie. Dan hoef je niet bang te zijn dat de kijker waterschade oploopt als hij per ongeluk in het water valt.

ingedraaide oogkap
uitgedraaide oogkap

Kun je een verrekijker gebruiken met een (zonne)bril op?

Als je een bril draagt dan dienen de oogkappen (eyecups) van de verrekijker naar binnen gedraaid te zijn. Mensen die geen bril dragen moeten de oogkappen juist naar buiten draaien, waardoor ze een stukje langer worden. Dit heeft te maken met de afstand tussen je oog en het glas van de verrekijker. Die moet een bepaalde afstand zijn om correct het beeld op je netvlies te projecteren. Draag je in de zomer een zonnebril dan geldt dit ook, draai de oogkappen naar binnen. Al zie met een zonnebril op natuurlijk niet de juiste kleuren, en heb je niet dezelfde ervaring als zonder zonnebril.

twee liggende bushnell prime verrekijkers
Prime verrekijker in hand

Prime™ - Populaire verrekijker

Met de Bushnell Prime Series komen we aan bij de categorie ‘Beter’. Hoe verhoudt een ‘betere verrekijker’ zich tot ‘goede verrekijker’? Hier komt naar voren hoe belangrijk bijvoorbeeld die verschillende coatings zijn. Je krijgt hierbij een betere kleurindruk. Daarnaast is de optische kwaliteit beter, waardoor je bij minder licht nog steeds alles goed kunt zien. Je betaalt iets meer voor deze kijkers, zo rond de 150 euro. Prime verrekijkers hebben 20 jaar Bushnell Ironclad garantie.

Wat is de beste verhouding tussen vergroting en rustig beeldveld bij een verrekijker?

Doordat we vaak met drukke werkzaamheden bezig zijn is het fijn als je naar buiten kunt gaan om even op adem te komen in de natuur. Met een verrekijker kun je rustig rondkijken, waarbij de Prime 8x42 de beste balans heeft tussen de vergroting en een rustige beeldveld. 

Bij een vergroting van 10x heb je wellicht het voordeel dat je beter details op grote afstand kunt zien, maar hierbij is het beeldveld smaller dan bij een 8x vergroting. Een breder beeldveld geeft een rustige indruk en je hebt minder last van trillingen.

"Bij een verrekijker met een groter oculair is de inkijk ook net wat comfortabeler."

Bij een verrekijker met een groter oculair is de inkijk ook net wat comfortabeler. Dat komt doordat de uittredepupil van die verrekijkers iets groter is. Ook valt er meer licht naar binnen. Als de schemering valt of bij zware bewolking kun je nog steeds goed zien. De grote van de uittredepupil kun je zelf uitrekenen door lensdiameter te delen door de de vergroting van de kijker. Bij de Prime 8x42 is dat 5,25mm (42:8=5,25). Een hoger nummer geeft meer lichtopbrengst.

Beeldveld van graden naar meters omrekenen

De veldbreedte (Field of View) wordt meestal benoemd in de productinformatie van de verrekijker. Het getal geeft aan wat de veldbreedte is op één kilometer afstand (1000m). Meestal is de veldbreedte in meters aangegeven, maar soms in graden. Het omrekenen van graden naar meters gaat als volgt: Een verrekijker heeft een veldbreedte van 6,5 graden. Als je dat getal vermenigvuldigd met factor 17,5 weet je de veldbreedte ca. 114 meter is (6,5x17,5=113,75). 1 graad op 1 kilometer afstand is namelijk 17,5 meter breed.

Wandelaars op de dijk

Goede keuze voor natuurliefhebbers

Een compacte Bushnell Prime verrekijker is een goede keuze voor natuurliefhebbers die vaak en lang door hun kijker willen turen. De volledig multi-coated optiek, fase-gecoate BAK-4 prisma's, en Bushnell's gepatenteerde EXO Barrier geven een scherp, helder beeld in alle omstandigheden.

  • EXO Barrier Bescherming - Een beschermende lenscoating hecht zich moleculair aan het glas, waardoor water, olie, stof, vuil worden afgestoten en krassen worden voorkomen.
  • IPX7 waterdichte constructie - O-ring afgedichte optiek blijft droog binnen, wanneer ondergedompeld in drie meter water voor maximaal 30 minuten.
  • Volledig multi-gecoate optiek - Meerdere lagen antireflecterende coating op alle lucht-glasoppervlakken zorgen voor heldere, contrastrijke beelden.
Bushnell Nitro verrekijker in hand
Bushnell Nitro verrekijker in hand

Nitro™ - Beste keuze voor vogelaars

De Nitro series van Bushnell is net weer een stapje beter dan de Prime. Zo is het met deze kijker toch weer een tikkeltje makkelijker om de scherpte te verplaatsen. Het beeld blijft mooi stabiel. De helderheid en levendigheid van de kleuren zorgen voor een hoge beeldkwaliteit. Het is verrassend wat voor een mooie beelden je ziet door zulke compacte verrekijkers. Niet enkel de kwaliteit gaat een stap ook omhoog, ook het prijsniveau ligt iets hoger. Voor een Nitro 8x42 kijker ben je zo rond de 350 euro kwijt. Voor een kijker met 20 jaar garantie is dat een goede prijs.

De Nitro serie heeft net als de Prime serie EXO Barrier bescherming, een IPX7 rating en meerdere coatings die zorgen voor heldere contrastrijke beelden.

Waar is de dioptrieregeling voor?

Op het rechter oculair van een Bushnell verrekijker zit een draaiwiel met plusje en minnetje om het dioptrie te kunnen corrigeren. Met de dioptriecorrectie kun je het dioptrie aanpassen om de eventuele afwijking tussen de sterkte van je ogen te compenseren.

  1. Kijk met enkel je linkeroog door de kijker en stel scherp op een rechte vorm op ca. 100 meter afstand. Houd hierbij je rechteroog dicht. Het scherpstellen doe je met de focusring die vaak bovenop de verrekijker zit. 
  2. Kijk nu met enkel je rechteroog door de verrekijker, en houd je linkeroog dicht. Draai aan de dioptriering zodat het deel dat in focus was weer scherp is. Nu heb je verrekijker afgesteld op jouw ogen. Je kunt nu de verrekijker correct gebruiken.
Bushnell Forge verrekijker
Forge verrekijker in hand

Forge™ - Verrekijker van de hoogste klasse

De Bushnell Forge verrekijkers behoren tot de absolute top. Dit is een van de best presterende verrekijkers die we vandaag de dag kennen. Als de Nitro-serie al een hoge beeldkwaliteit heeft gaat de Forge serie daar toch nog weer overheen. Met deze verrekijker kijkt echt je ogen uit. Het ED Prime Glass vermindert chromatische aberraties (groene en paarse randjes rondom een object) en zorgt voor de scherpste beeldvorming. Het levert fantastische kleuren, resolutie en contrast op waardoor het beeld wel 3D lijkt. Ook heeft hij een diëlektrische prismacoating die zorgt voor een levendige kleurweergave en laat 92% lichttransmissie toe. Dit geeft extreem heldere beelden. Zelfs bij weinig licht kun je vormen makkelijk onderscheiden.

"Het levert fantastische kleuren, resolutie en contrast op waardoor het beeld wel 3D lijkt."

De EXO Barrier technologie is toegepast op het glas van elke Forge verrekijker. Deze technologie stoot water en stof af, zodat het glas schoon blijft en je dat prachtige vogeltje niet uit het zicht verliest door een regendruppel. Daarnaast heeft een Forge verrekijker een IPX7 waterdichte behuizing en ligt hij bijzonder lekker in de hand. De lensdoppen zijn bevestigd aan de behuizing van kijker, zodat je zich geen zorgen hoeft te maken dat je ze in het veld verliest. Met een prijskaartje van rond de 450 euro voor een Forge 8x42 voor sommige mensen best aan de forse kant, maar daar krijg je de rest van je leven kijkplezier voor terug. Een betere compacte verrekijker dan de Forge zul je namelijk niet gauw vinden.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.