Dit zijn de 5 beste statieven om mee te nemen in het vliegtuig

Wil je een lichtgewicht statief meenemen als je op vakantie gaat met het vliegtuig? In het vliegtuig heb je een beperkt aantal kilo’s die je mee mag nemen en je koffer moet voldoen aan bepaalde afmetingen. Hier moet je natuurlijk rekening mee houden als je op zoek gaat naar het perfecte reisstatief voor jou. Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die een statief geschikt maken om mee te nemen op vliegvakantie.

Welk statief is goed om mee te nemen in het vliegtuig?

Bij reisstatieven ligt de nadruk op het handzame formaat en een zo laag mogelijk gewicht. Reisstatieven hebben vaak meerdere pootsegmenten en een middenzuil om toch een grote maximale werkhoogte te kunnen bereiken. Door hun dunne pootjes leveren de meeste aluminium reisstatieven in op stabiliteit bij de maximale werkhoogte. Bij carbon statieven is dit minder het geval. Voor deze vijf statieven houden we het gewicht onder de 1,5 kilo zodat je voldoende kofferkilo’s overhoudt voor je andere vakantiespullen. Kostbare, diefstalgevoelige camera-apparatuur zoals je camera en lenzen kun je beter meenemen als handbagage.

Moet je een statief inchecken als ruimbagage?

Over het algemeen kun je het beste het statief inchecken als ruimbagage. Een statief zou namelijk als stomp slagwapen kunnen worden aangemerkt door de beveiliging. Om een discussie te voorkomen kun je hem het beste direct inchecken om extra kosten te vermijden.

Ga je op reis met enkel handbagage, bekijk dan deze compacte statiefjes.

Welke specificaties moet een reisstatief hebben?

Wanneer je een reisstatief wilt aanschaffen, moet je jezelf twee vragen stellen: welk gewicht moet hij minimaal kunnen dragen en in welke situaties wordt hij voornamelijk gebruikt? Op basis van deze twee vragen kun je bepalen wat de draagcapaciteit en de minimale en maximale werkhoogte van het statief moeten zijn. Welke specificaties een reisstatief moet hebben ligt dus vrijwel volledig aan jouw wensen. Om het gemakkelijk te houden noemen we vijf statieven in verschillende prijsklassen van 50 tot 400 euro, die veelzijdige en allround kwaliteiten hebben. En die natuurlijk geschikt zijn om mee te nemen in het vliegtuig!

1

CULLMANN Carvao 816TC Carbon reisstatief

CULLMANN is een niet zo heel bekend merk in Nederland, het is met name heel populair in Duitsland. Dit merk heeft een aantal degelijke statieven, waaronder het uitstekende Carvao reisstatief.

 • Maximale werkhoogte: 137 cm
 • Minimale werkhoogte: 12 cm
 • Lengte ingeklapt: 38 cm
 • Max. draagcapaciteit: 4 kilo
 • Gewicht: 500 gram
 • Prijsklasse: 110 tot 120 euro

Met een pakmaat van 38 cm past de Carvao 816TC in vrijwel elke 30L rolkoffer (deze grootte neem je vaak mee als handbagage). Dit statief weegt slechts 500 gram en dat is zeker een licht reisstatief te noemen. Doordat de poten van 8 lagen carbon zijn gemaakt blijft het gewicht toch op een acceptabel niveau. Het Carvao statief is stabiel, erg stevig en heeft hij een mooie werkhoogte, van minimaal 12 cm tot maximaal 137 cm. Met een draagcapaciteit van 4 kilo is het ook een heel mooi statief om thuis - bijvoorbeeld tijdens een wandeling - mee te nemen.

Carvao statief op tafel
Carvao statief in het gras
2

Leofoto Ranger LS-225C carbon statief met LH-25 balhoofd

Het Leofoto Ranger LS-225C statief is compact, stevig en duurzaam. Het meegeleverde LH-25 balhoofd is net zo veelzijdig als het statief zelf. Met een gewicht - inclusief balhoofd - van 930 gram gaat dit statief makkelijk mee in de koffer.

 • Maximale werkhoogte: 128 cm
 • Minimale werkhoogte: 12,5 cm
 • Lengte ingeklapt: 45 cm
 • Max. draagcapaciteit: 4 kilo
 • Gewicht: 930 gram
 • Prijsklasse: 300 tot 320 euro

Het Leofoto Ranger LS-225C statief heeft een maximale werkhoogte van 128 centimeter en met de middenzuil verhoog je de werkhoogte zelfs naar 158,5 cm. Let wel; dit is het enige statief van deze vijf statieven zonder een ingebouwde middenzuil. De meegeleverde middenzuil monteer je op de statiefplaat om de maximale hoogte te vergroten. In praktijk wordt maar af en toe gebruikt, dus ga uit van een werkhoogte van 128 cm. Doordat je de poten kunt kantelen kun je de kleine minimale werkhoogte van 12,5 centimeter bereiken. Dit Ranger statief heeft vijf pootsegmenten die gemaakt zijn van 10 lagen carbon.

Het LH-25 balhoofd is horizontaal 360° draaibaar en verticaal 90° te kantelen, beschikt over een ingebouwde waterpas en is instelbaar met een stevige vleugelmoer. Het is mogelijk dat je het Arca-Swiss snelkoppelingsplaatje dat bij het LH-25 balhoofd zit aan de kleine kant vindt, maar je kunt hier ook je eigen Arca-Swiss plaat gebruiken. Dit kleine en draagbare reisstatief is robuust en kun je gebruiken voor een grote variatie mogelijkheden.

3

CULLMANN Rondo 400T RB6.5 statief

Het CULLMANN Rondo 400T is een statief van aluminium en daardoor een stuk zwaarder dan een carbon statief met dezelfde specificaties. De gunstige prijsklasse maakt de Rondo tot een betaalbaar reisstatief die zeker alle verwachtingen overtreft.

 • Maximale werkhoogte: 89 cm
 • Minimale werkhoogte: 28 cm
 • Lengte ingeklapt: 29 cm
 • Max. draagcapaciteit: 3 kilo
 • Gewicht: 1120 gram
 • Prijsklasse: 50 tot 70 euro

Met een werkhoogte van minimaal 28 cm tot maximaal 89 cm is de Cullmann Rondo een prima reisstatief. Het gewicht voldoet aan de gestelde eisen en de draagcapaciteit van 3 kilo is voldoende om een reguliere DSLR of systeemcamera te dragen. Ook dit statief heeft een middenzuil en wordt geleverd met een Arca-Swiss compatibel balhoofd. Daarnaast zijn reisstatieven met klemmen een uitzondering, dus de Rondo 400T is interessant als je liever een statief gebruikt met klemmen dan met draaisluitingen.

cullman-rondo-reisstatief
cullman-rondo-reisstatief-ingeklapt

Tip - Is een statief toch te zwaar om mee te nemen? Misschien is een monopod al voldoende voor jou!

4

Leofoto Urban LX-254CT (of LX-225CT) carbon statief met balhoofd

Het compacte Leofoto Urban LX-254CT carbon statief is het meest stabiele en veelzijdige statief van deze lijst. Daar hangt natuurlijk ook een iets hoger prijskaartje aan. De hogere prijs is duidelijk te herleiden naar de kwaliteit en specificaties van het statief.

 • Maximale werkhoogte: 163 cm
 • Minimale werkhoogte: 20 cm
 • Lengte ingeklapt: 45 cm
 • Max. draagcapaciteit: 8 kilo
 • Gewicht: 1410 gram
 • Prijsklasse: 300 tot 400 euro

Dit Leofoto Urban statief hoef je niet enkel als reisstatief te zien. Ook thuis is dit statief ideaal om mee te nemen op wandelingen. Ondanks de pakmaat van slechts 45 cm, heeft hij toch een flinke werkhoogte van maximaal 163 centimeter. De minimale werkhoogte is 18 centimeter en door de omkeerbare middenzuil kun je die zelfs nog iets verkleinen. Hierdoor is dit statief zeer effectief voor allerlei soorten fotografie. Met 10 lagen carbon zijn de poten net weer een stukje steviger en stabieler dan de Cullmann Carvao. Hij kan tot 8 kilo dragen en op dit statief zit maar liefst 10 jaar garantie.

"Hierdoor is dit statief zeer effectief voor allerlei soorten fotografie."

Er is nog een kleiner Urban statief dan de LX-254CT, de LX-225CT. Dit is het kleinste statief van de Leofoto Urban-series. Dit statief is met pakmaat van 33 cm een stukje compacter. De Urban LX-225CT lijkt sterk op het eerder genoemde Ranger LS-225C statief, maar is daarentegen uitgerust met een omkeerbare middenzuil. Ook dit statief het overwegen waard.

Kantelhoek
LX-254CT statief
Statief in koffer
5

Velbon UT-3AR statief

Het Velbon UT-3AR statief is qua prijsklasse stevige competitie van het eerder genoemde Rondo 400T statief van Cullmann. Maar op het gebied van specificaties toch net weer iets anders. Een mooi betaalbaar reisstatief waar je veel plezier aan zult beleven.

 • Maximale werkhoogte: 135 cm
 • Minimale werkhoogte: 36 cm
 • Lengte ingeklapt: 29,5 cm
 • Max. draagcapaciteit: 3 kilo
 • Gewicht: 787 gram
 • Prijsklasse: 60 tot 80 euro

Het Velbon UT-3AR reisstatief weegt slechts 787 gram, maar kan tot 3kg aan camera-apparatuur dragen - ideaal voor gebruik tijdens het reizen met spiegelloze en DSLR camera's. Opgevouwen is hij uiterst compact en meet dan slechts 29,5 cm in lengte. Dat is ongeveer dezelfde lengte als een A4-vel papier. Bij het balhoofd zit een een Arca-Swiss snelkoppelingsplaatje. De UT-3AR heeft nogal flexibele beentjes als de poten helemaal zijn uitgeschoven. Dit zie je wel vaker bij statieven met dezelfde specificaties. Desalniettemin kun je op dit statief vertrouwen tijdens een stedentrip.

Velbon UT-3AR op kano
Velbon UT-3AR statief dragen

Tekst gaat verder onder de foto.

Mensen op het vliegveld

Statief meenemen als handbagage

Heb je geen ruimte in je koffer of reis je zonder ruimbagage? Als je gaat kijken naar nog kleinere statieven kom je vaak uit op een tafel- of vlogstatief. Ze zijn compact, licht en hebben een kleine maximale werkhoogte. Meestal moet je hem ergens opzetten om een degelijke werkhoogte te bereiken.

*

PGYTECH MantisPod PRO

Het multifunctionele MantisPod Pro statief heeft 7 verschillende modi om opnames te maken uit elke mogelijke hoek. Daarnaast zit in een van de drie poten een uitneembare telefoonklem die je op het balhoofd kunt bevestigen. Zo kun je ook eenvoudig met je telefoon opnames en foto’s maken.

 • Maximale werkhoogte: 35 cm
 • Minimale werkhoogte: 26 cm
 • Lengte ingeklapt: 19,5 cm
 • Max. draagcapaciteit: 2,5 kilo
 • Gewicht: 334 gram
 • Prijsklasse: 150 tot 170 euro

Met name de Mantis-modus van dit statief maakt de meer creatieve hoeken mogelijk. In de innovatieve Mantis-modus hang je het MantisPod statief bijvoorbeeld aan een wand door de drie verschillende steunpunten te gebruiken. Ook kun je een poot 140° uitklappen voor een portretcompositie, of kun je simpelweg het statief op een oppervlak neerzetten. Het balhoofd heeft een Arca-Swiss snelkoppelingsplaat, Cold shoe en een 1/4-inch schroefgat voor brede compatibiliteit. De multifunctionele MantisPod Pro heeft twee prestigieuze awards op zak: een Reddot award én een Design award.

Mantispod PRO vasthouden
Mantis-modus
MantisPod PRO neerzetten
*

Leofoto MT-01 ministatief met LH-25 balhoofd

De Leofoto MT-01 is een ministatief, gemaakt van hoogwaardig, gehard vliegtuigaluminium. Het gewicht dat dit kleine statief maximaal kan dragen is een verrassende 6 kilo. Met dit statiefje zet je de camera stabiel neer op effen ondergronden.

 • Maximale werkhoogte: 11,3 cm
 • Minimale werkhoogte: 11,3 cm
 • Lengte ingeklapt: 22 cm
 • Max. draagcapaciteit: 6 kilo
 • Gewicht: 340 gram
 • Prijsklasse: 90 tot 110 euro

De statiefpootjes zijn afgewerkt in blank aluminium en voorzien van rubber voetjes voor maximale grip op iedere ondergrond. Ook dit statief komt - net als de eerder genoemde Ranger LS-225C - met een LH-25 balhoofd. Met het erg praktisch formaat bespaar je aanzienlijke ruimte in je handbagage. Het Leofoto MT-01 ministatief is ook beschikbaar met houtprint en in camouflage kleuren.

MT-01-Leofoto-mini-statief-vliegvakantie-beton
MT-01-Leofoto-mini-statief-vliegvakantie-camouflage
Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.