Facebook
Header blog

Wat is het verschil tussen Peli Air, Protector en Storm koffers?

In 1976 vond Peli Products een gat in de markt met de nieuwe productcategorie van praktisch onverwoestbare beschermende koffers. Dit is alweer een tijdje geleden, maar Peli heeft niet stil gezeten en het productaanbod op het gebied van beschermende koffers in de laatste vier decennia is flink uitgebreid.

De originele Protector Case™ werd opgevolgd door de Storm Case™, die werd overgenomen bij de overname van Hardigg Industries in 2009. Een aantal jaar geleden lanceerde Peli een nieuwe lijn van lichtere koffers als aanvulling op de Protector en Storm koffers, genaamd de Peli™ Air.

Met al deze verschillende kofferlijnen is een vraag die aan Peli vaak wordt gesteld: "Wat is het verschil tussen deze lijnen?" We zullen de kofferlijnen vergelijken om de verschillen duidelijk te maken zodat je beter kunt beoordelen welke koffer het beste bij jou past.

Verschillen op het gebied van:

Robuuste Peli koffers

Robuust: Welke Peli koffer is sterker?

Hoewel Peli Protector koffers, Air koffers en Storm koffers allemaal zeer sterk zijn, zijn er subtiele verschillen in elke kofferlijn. Een voorbeeld om dit te illustreren heeft te maken met de sluitingen van de koffer. Er zijn twee verschillende type vergrendingen en we zullen hier dieper op ingaan later in deze post, maar simpel gezegd voor nu, de Protector koffers hebben twee-staps-vergrendeling, ook wel bekend als ‘double-throw’ grendels, die in theorie zorgen voor de sterkste afdichting.

Dat wil niet zeggen dat de afdichting van de Air-koffers niet sterk is; zowel Air- als Protector-koffers zijn IP67-gecertificeerd. Dit betekent dat ze zowel stofdicht als waterdicht zijn tot op een meter diepte voor langer dan 30 minuten. Dat is alle waterdichte bescherming die je nodig hebt, aangezien de koffers een zeer hoog drijfvermogen hebben. Dat wil zeggen dat ze vanzelf naar het wateroppervlak komen drijven als ze niet met kracht onder water worden gehouden.

Bovendien zijn alle Peli koffers kreukelbestendig. Ze slaagden allemaal tijdens de strenge tests, waarbij enorme voertuigen over de koffers rijden.

Robuuste Peli koffers

Hoe zit het met de materialen die gebruikt zijn om de koffers te bouwen?

De Protector-koffer is gemaakt van copolymeer polypropyleen, dit is een zeer sterke kunststof. Peli maakt dankzij een eigen polypropyleenformule met een speciaal schuimproces tijdens de productie het sterk mogelijkste kunststof. Deze robuustheid gaat echter ten koste van het gewicht van de koffer. De Storm cases en de Peli Air koffers gemaakt zijn met HPX hars. Deze koffers zijn iets minder sterk dan de Protector bij hoge temperaturen, maar zijn ook lichter.

De Peli Air koffers werden ontworpen om veel lichter te zijn dan de andere kofferlijnen; tot wel 40% lichter om precies te zijn. Je zou kunnen denken dat een Air case hierdoor minder bescherming biedt, maar het lichtgewicht ontwerp van de Peli Air gaat niet ten koste van de duurzaamheid. Zo lijken de Protector en Storm koffers veel stijver dan de Peli Air, maar ze zijn niet meer beschermend. Ze zijn alle drie getest volgens US/NATO mil-spec normen.

Een verschil dat iemand zou kunnen opmerken, is dat het kunststof van de Air-koffer licht kan buigen. Een Peli Air-koffer is gemaakt van de nieuwste generatie lichtgewicht HPX2™-hars, een eigen formule waarmee het plastic kan buigen, maar het terug veert zonder te breken. Het buigt, maar het breekt niet.

Robuustheid: Conclusie

De conclusie die we kunnen trekken is dat elke Peli koffer zeer sterk is, maar dat door de verschillende materialen en ontwerpen de beschermingsniveaus verschillen bij wisselende temperaturen. Volgens Stefan Wolf, Peli Business Development Representative Duitsland, "kunnen we de Protector case als 'tank standaard' beschouwen, terwijl de Storm een zeer hoog beschermingsniveau biedt in combinatie met iets minder gewicht en in vergelijking met een Protector case van vergelijkbare grootte. En tot slot is er de Peli Air, die de best mogelijke verhouding tussen bescherming en gewichtsbesparing heeft."


  • Protector: *****
  • Storm: ****
  • Air: ****
Duiker en peli cases op boot

Sluitingen: Welke Peli koffer heeft de beste sluitingen?

Wat betreft de grendels van de verschillende kofferlijnen is deels een kwestie van persoonlijke voorkeur wat je het beste vindt. De koffervergrendelingen zijn van elke kofferlijn verschillend en hierdoor bieden zij een net iets ander niveau van bescherming. In principe doen ze allebei hetzelfde: de koffer goed dicht houden.

Het verschil tussen de twee-staps vergrendeling van de Protector-behuizing en de druk- en treksluitingen van de Storm- en Air-koffers is de sluitingsdruk die door elk sluitingstype wordt gegenereerd. De sluitingen van de Protector zorgen voor een grotere drukafdichting dan de druk- en treksluitingen van de Storm en Air koffers. Desondanks worden de druk- en treksluitingen bij aankoop vaak benoemd als doorslaggevende factor voor menig Peli-fan. De druk- en treksluitingen van de Storm en Air koffers zijn bijna moeiteloos te openen en te sluiten. Dit in tegenstelling tot de double-throw sluitingen die lichte inspanning kosten.

Sluitingen: Conclusie

Het enige wat vergrendelingen op een beschermende koffer moeten doen, is de koffer gesloten houden. Slagvastheid is in dit verband dus van het grootste belang. Wanneer koffers van grote hoogten vallen, kan de impact schokgolven door de koffer sturen, waardoor de vergrendelingen van sommige koffers kunnen openspringen.

Peli koffers met de double-throw grendels (Protector) zijn tijdens militaire tests (DEF-STAN 81-41) van hoogtes van meer dan 1,8 meter gevallen en hebben bewezen gesloten te blijven. Dit resulteert in een zeer hoog beschermingsniveau; maar dit gaat ook ten koste van comfort en gemak; deze koffers zijn moeilijker te openen en te sluiten.

"Press and pull" is een slim sluitsysteem dat Hardigg Industries ontwikkelde voor de Storm en dat vanwege de populariteit onder gebruikers ook is toegepast op sommige Peli Air koffermodellen. Het biedt voldoende sluitdruk om te voldoen aan alle belangrijke normen, zoals IP67 en MIL STD 810G, terwijl het ook gebruiksgemak biedt. Het resultaat is een veel gebruiksvriendelijker sluitsysteem. Ze zijn ook stiller in gebruik, wat een zeer belangrijk kenmerk is op de set voor omroep- en fotografieprofessionals!


Sterkte

  • Protector: *****
  • Air: ****
  • Storm: ****

Comfort

  • Protector: ***
  • Air: *****
  • Storm: *****
Peli koffer met wieltjes

Gewicht: Welke Peli koffer is het lichtst?

Dit is een categorie die in een paar jaar tijd bijzonder belangrijk is geworden door het beleid van luchtvaartmaatschappijen inzake hand- en ruimbagage, dat de afmetingen en het gewicht van bagage beperkt. Hoewel de Storm case is gemaakt van een iets lichter materiaal dan de polypropyleen behuizing van de Protector case, zal de kofferlijn die boven de rest uitsteekt in deze categorie ongetwijfeld de Peli Air zijn.

Zoals eerder vermeld, werd de Peli Air ontworpen om lichter te zijn dan de andere twee kofferlijnen. Niet alleen werd een nieuwere versie van de HPX-hars ontwikkeld (HPX2™). Daarnaast hebben Peli-ingenieurs ook een revolutie teweeggebracht in de Protector-koffer door het structurele materiaal te verminderen met behoud van Peli's legendarische normen voor sterkte. De koffer is ontworpen met honingraat structuurelementen die de hoeveelheid structuurplastic verminderen, maar in feite sterker zijn dan massief polymeermateriaal. Het is ook ontworpen met super-stijve "full-box" secties, die zijn ontworpen om holle delen te creëren, wederom, het verminderen van structureel plastic en dus het verminderen van gewicht.

Sommige mensen denken misschien dat minder gewicht minder bescherming betekent. Hoewel de HPX2™ harsbehuizing van de Air case hem lichter en minder stijf maakt, is hij even sterk als de andere twee kofferlijnen. Het is ook nuttig in gedachten te houden dat dezelfde levenslange garantie universeel wordt toegepast op alle Peli kofferlijnen, wat wel aangeeft dat elke kofferlijn hetzelfde niveau van bescherming biedt.

Gewicht: Conclusie

Het gewicht van de koffer wordt bepaald door het materiaal waarvan hij is gemaakt en de techniek van het bouwen. Het polypropyleen omhulsel van de Protector-koffer is veel zwaarder dan de HPX-hars die voor de Storm- en Air-koffers wordt gebruikt. De HPX-hars van de Storm-koffer maakt hem ongeveer 20% lichter dan een Protector-koffer van een vergelijkbare grootte, terwijl de volgende generatie HPX-hars (HPX2™) van de Peli Air de koffer tot maar liefst 40% lichter maakt.


  • Protector: ***
  • Storm: ****
  • Air: *****
Peli koffer dragen

Mobiliteit: Welke Peli koffer is het beste voor reizen en transport?

Het gemak waarmee je een Peli koffer verplaatst is een van de belangrijkste kenmerken van de koffers. Als de koffers niet mobiel zouden zijn, dan zouden ze niet erg nuttig zijn. Daarom worden veel van de Peli Protector, Storm en Air koffermodellen geleverd met zowel wielen als een uitschuifbare trolleyhandgreep, zodat je van de case een handige rolkoffer kunt maken. Dit maakt ze ideaal om mee om op reis te nemen, maar ook in het algemeen: voor veilig transport van waardevolle goederen.

Het intrekbare handvat is in elke kofferlijn grotendeels hetzelfde, evenals de wielen. Er moet echter worden opgemerkt dat de Protector-kofferserie ook de Mobility-koffers omvat, die veel grotere, sterkere wielen hebben, geschikt voor ruw terrein.

Hoewel alle drie de kofferlijnen een model hebben dat is ontworpen als handbagage koffer voor vliegreizen, maakt het lichtgewicht ontwerp van de Peli Air hem perfect voor vliegreizen. Je hoeft je namelijk niet (al te veel) zorgen te maken over de gewichtsbeperkingen voor ingecheckte bagage. Als je er niet helemaal op vertrouwt dat de luchtvaartmaatschappij uw ingecheckte bagage niet kwijtraakt, is de Peli Air ideaal om mee te nemen als handbagage. Simpelweg omdat hij aanzienlijk minder weegt is hij gemakkelijker te verplaatsen.

Mobiliteit: Conclusie

De Peli Protector en Air koffers zijn vrij gelijkwaardig in de mobiliteit categorie. De Protector komt als beste uit de bus met de Mobility cases, maar het lichtgewicht ontwerp van de Peli Air is ook een pluspunt. De HPX hars buitenkant van de Storm case is ook lichter dan de polypropyleen buitenkant van de Protector.


  • Protector: *****
  • Air: ****
  • Storm: ****
Trekpak interieur

Prijs: Welke Peli koffer is het voordeligst?

Als laatste, niet geheel onbelangrijk, komen we bij de prijs. Zoals Jerry Maguire ooit zei: "Show me the money!" Met andere woorden, wat kosten deze degelijke koffers? Dit is waarschijnlijk de beslissende factor voor veel potentiële kopers. Er zijn minimale verschillen in de prijs tussen de Protector en Storm cases en de Air cases. De Peli Air cases met de revolutionaire HPX2 ™ hars engineering zijn iets duurder dan de rest. Niettemin zijn de prijsverschillen van elke koffer vrij minimaal en wordt de uiteindelijke prijs natuurlijk grotendeels bepaald door de afmetingen en het type interieur van de koffer. Bij het interieur heb je natuurlijk de keuze uit gele gepolsterde dividers, Pick ’n Pluck schuim, TrekPak dividers of een Hybride interieur met deels schuim en deels TrekPak.

3 verschillende koffer interieurs

Het belangrijkste om hier te onthouden is dat een Peli case, of het nu Protector, Storm of Air is, de Rolls Royce onder de beschermkoffers is. De prijzen kunnen soms wat hoog lijken, maar Peli-cases zijn echt een levenslange investering. En als hij toch kapot gaat, dat zegt Peli: “if you break it, we replace it”.


  • Protector: *****
  • Storm: *****
  • Air: *****

Samenvatting: Welke Peli koffer is het beste?

 ProtectorStormAir
Sterkte544
Sluitingen (Sterkte)544
Sluitingen (Comfort)355
Gewicht345
Mobiliteit544
Prijs555

Als we naar het scorebord kijken zul je zien dat de voorkeur grotendeels worden bepaald door de behoeften van de gebruiker. Deze scores zijn echter ondergeschikt aan het belangrijkste aspect van een Peli koffer: de bescherming. Elke kofferlijn van Peli beschermt de inhoud zeer goed. Dus welke koffer je ook kiest, je kunt er zeker van kan zijn dat wat je ook in de Peli koffer stopt, het zal worden beschermd!

Originele Engelse blogpost is te vinden op de Peli blog.

All trademarks are registered and/or unregistered trademarks of Peli Products, S.L.U., its parent, subsidiaries and/or affiliates.

Delen

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.