Header blog

Het unieke van een Billingham cameratas

Er zijn van die producten die gelijk goed voelen als je ze voor het eerst in de handen krijgt. Daarmee bedoel ik dat je voelt dat de kwaliteit goed is. Dat had ik met de Billingham tassen. Het kan ook eigenlijk niet anders. De Billingham tassen worden al sinds 1973 gemaakt door de familie Billingham. In Engeland. Met de hand. Ouderwetse kwaliteit dus.

Robert-Paul

Geschreven door Robert-Paul

Robert-Paul gelooft dat fotografie de beste manier is om een verhaal te vertellen of een emotie los te maken, waarbij hij in zijn werk vooral een gevoel van sereniteit en stilte wil overbrengen.

Klassiek ontwerp

De Billingham tassen hebben een klassiek ontwerp, en ik weet ook zeker dat de tassen bekend voorkomen als je het ontwerp ziet. Billingham ontwerpt de tassen namelijk al vanaf het begin met dezelfde uitgangspunten en gaan niet mee met grillen van wat in en uit is. Een Billingham is daardoor van alle tijden. Daardoor past de tas bij iedere outfit, of je nu loopt in een tweed of skinny jeans.

Wel hebben brengen ze zo nu en dan een special edition uit. Een uniek ontwerp met net een iets ander kleurtje of een andere stof. Maar .. tijdelijk. Helaas heb ik zo de Camo versie van de Hadley Pro gemist. Vanaf nu houd ik de social media van Billingham in de gaten om toe te slaan als deze tas nog eens wordt gemaakt.

Billingham tas
Billingham tas
Billingham's handgemaakte cameratassen hebben allemaal een uniek serienummer.

Elke Billingham tas is uniek

Eigenlijk is iedere Billingham uniek. Ze worden met de hand gemaakt en krijgen zelfs elk een eigen unieke serienummer. Dit nummer wordt op een label in de tas weergegeven. De tassen waren al in meerdere kleurencombinaties verkrijgbaar en nu is er een originele kleurencombinatie bijgekomen. Er zijn namelijk verschillende tassen in de nieuwe kleur “navy canvas / chocolate leather” verkrijgbaar. Dit zijn prachtige donkerblauwe canvas cameratassen met chocoladebruine leren elementen. En het goede nieuws is dat dit een permanente kleur is!

Deze nieuwe kleur is uitgebracht bij de volgende modellen: Hadley DigitalHadley Small ProHadley Pro 2020Hadley OnePocket AVEA 7 / AVEA 8.

"Prachtig donkerblauw canvas met chocoladebruine lederen elementen."

De Pocket AVEA 7 (150 x 100 x 60 mm) en Pocket AVEA 8 (180 x 125 x 80 mm) kun je aan de zijkant een Hadley tas bevestigen voor extra opbergruimte.

Billingham Navy in steeg
drie Billingham tassen
Billingham heeft de Hadley-serie uitgebreid met de Navy/Chocolate editie.

Binnenzijde van de tas

Naast het navy canvas en het bruine leer is de binnenzijde van de tas afgewerkt in een mooie bruine kleur dat goed past bij de navy buitenkant. Dit is speciaal, want bij de meeste Billingham tassen is de binnenzijde groen. In beide gevallen bewust geen zwart zodat zwarte apparatuur en accessoires altijd goed te vinden zijn.

De tas wordt uiteraard hetzelfde afgewerkt als alle andere tassen, de kleur past ook mooi in de bestaande lijn van kleuren. Dit is echt een hele mooie toevoeging aan de collectie tassen.

binnenzijde Billingham Navy
binnenzijde Billingham Navy
binnenzijde Billingham Navy
De canvas cameratassen bieden goede bescherming voor je camera-uitrusting.

Bescherming

De meeste fotografen hebben al snel enkele duizenden euro's aan uitrusting in de cameratas, dus is het niet gek dat kwaliteit en bescherming hoog op het lijstje staan bij het zoeken naar een nieuwe cameratas. De Billingham tassen zijn niet alleen prachtig gemaakt maar ze bieden ook nog eens ultieme bescherming aan de apparatuur.

En dat is ook een van de zaken waar Billingham tassen in uitblinken: bescherming van de inhoud van de tas. De belangrijkste bescherming van de Billingham tassen zit hem in het feit dat het materiaal van tassen waterdicht is. Het doek dat ze gebruiken bestaat uit drie lagen die aan elkaar zijn gehecht om een waterdichte afwerking te geven.

Het mooie robuuste canvas aan de buitenkant en glad polyester aan de binnenzijde. Daartussen is een rubberen laag verwerkt die er voor zorgt dat het canvas of Fybrenite materiaal absoluut waterdicht is. Een stortbui tijdens het fotograferen? Dat is dus geen probleem.

Naast deze bescherming tegen weersinvloeden (of een emmer water) voelt de tas ook zeer stevig aan. De dividers in de tassen zijn robuust en bieden meer dan voldoende bescherming. Bij aankoop worden ook nog eens meerdere dividers geleverd zodat je de tas geheel naar eigen wens kan indelen.

handgreep Billingham Navy
handgreep Billingham Navy
De cameratassen zijn comfortabel in gebruik zowel met de schouderband als handgreep.

Comfortabel in gebruik

Als je zeker weet dat je apparatuur altijd goed is beschermd voelt het al snel goed. Maar er zijn meer voordelen aan de tassen van Billingham. Zo zijn ze ondanks de goede bescherming erg licht in gewicht. Bij mij viel dit direct op toen ik een aantal navy kleur Billingham tassen in mijn handen kreeg. Ik had verwacht dat ze veel zwaarder zouden zijn!

De tassen worden standaard geleverd met een comfortabele, brede nylon schouderband die in lengte te verstellen is. Eventueel kun je hier een extra schouderpad bij kopen, maar ik denk dat dit alleen voor de echt zware tassen een goede toevoeging is. Bij normaal gebruik is deze niet nodig.

Hangende tas aan paal in haven
Hangende tas aan paal in haven
Hadley Small Pro.

Fotogenieke Hadley Pro Small en Hadley One

Ik testte en fotografeerde twee navy tassen uit de Hadley serie, de meest bekende serie van Billingham. Deze tassen hebben aan de voorkant twee ruime voorzakken die erg handig zijn om wat losse accessoires op te bergen. Maar vergis je niet, je zijn best ruim en bij de grotere modellen zijn ze ook nog eens te verbreden en past er zelfs een kleine camera in of bijvoorbeeld de afstandsbediening van een drone. Deze voorzakken zijn met een drukknopje af te sluiten zodat je zeker weet dat de inhoud in de tas blijft.

Over deze zakken valt de klep van de tas, die je kunt sluiten met een inventief sluitingssysteem. Door dit systeem is het niet nodig om de gespen te gebruiken. In het begin gaat dit wat stroef, maar na gebruik wordt het leer soepel en is dit makkelijker te doen en maak je de tas zonder na te denken met een knip open. Dicht is wel echt dicht en ik ben dat wel anders gewend. Dit voelt erg veilig, omdat ik niet bang hoeft te zijn dat er iets uit de tas rolt.

Aan de achterzijde hebben de tassen een extra opbergruimte die bereikbaar is met de waterdichte ritssluiting. Ook hebben de tassen een bevestigingsriem die om een trolley past als je de tas meeneemt op reis.

Ik zocht een kleine schoudertas, maar inmiddels heb ik een mooi duo in huis. Dezelfde modellen tassen die ik ook meekreeg in de kleur navy voor deze fotoserie: de prachtige Hadley Pro small en de Hadley One.

Billingham in Bently auto
Billingham in Bently auto
Met een stijlvolle Hadley cameratas kom je goed voor de dag.

Waarom een Billingham-tas?

Ik had vijf redenen om een Billingham tas aan te schaffen:

Bescherming - Ik zocht een kleinere schoudertas om te gebruiken als ik met enkel de camera op pad wil gaan. Een tas die ik over mijn schouder gooi en die de camera goed beschermd.


Waterdicht - Als landschapsfotograaf leg ik eigenlijk meer de elementen vast dan het landschap. Mist, regen en sneeuw kom ik (gelukkig) maar al te vaak tegen als ik op pad ga met mijn camera. Dat de tas echt waterdicht is (van water dat van boven komt) voelt heerlijk!


Ontwerp - Ik hoef geen half ruimteschip om mijn schouder, maar zocht een mooie tas die ik mee kan nemen waar ik ook naartoe ga. Een Billingham cameratas heeft die unieke uitstraling.


Duurzaamheid - Ik snap dat zaken als kleding en tassen vaak worden gemaakt in het verre oosten. Maar dit voelt niet goed bij mij. Dat deze tassen met de hand worden gemaakt in Engeland is voor mij een mooie kers op de taart.


Klein - Billingham verkoopt verschillende modellen, van klein tot groot. Ik zocht persoonlijk een kleine schoudertas, die ik eigenlijk altijd bij me kan hebben als ik op pad ga met mijn camera. De Hadley Small Pro is een fantastische tas die precies voldoet aan mijn wensen.


Als je je camera uitrusting goed wil beschermen en een comfortabele cameratas zoekt is het kopen van een Billingham sowieso een goed idee. En als je van donkerblauw houdt, dan zijn er nu de Hadley cameratassen in de nieuwe Navy/Chocolate kleurstelling.

Billingham Hadley Navy / Chocolate cameratas
Billingham Hadley Navy / Chocolate cameratas
Billingham Hadley Navy / Chocolate cameratas.
Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.