Facebook

Tablet gebruiken als autocue - Desview TP150 teleprompter

Onlangs nam ik een promovideo op, waarbij ik verantwoordelijk was voor de productie, regie en presentatie. Helaas vergat ik de teksten van tevoren uit mijn hoofd te leren, waardoor ik tijdens het opnemen van de video steeds naar tekstborden naast de camera moest kijken. Vanwege het beperkte budget kon ik geen autocue huren. Dit was onhandig en kan een negatieve indruk achterlaten bij zowel de opdrachtgever als de kijker. Om dit in de toekomst te voorkomen, overweeg ik de Desview Teleprompter TP150 te gebruiken, speciaal ontworpen voor tablets en smartphones. Maar biedt deze compacte teleprompter wel voldoende mogelijkheden?

Geschreven door Rainer Claaßen

Editor voor fotoMagazin en Audio-Video-Foto-Bild

Wat is een teleprompter?

Een teleprompter is een apparaat dat sprekers helpt bij het voorlezen van teksten tijdens videoproducties. Het toont een reflectie van de tekst direct voor de cameralens, zodat je recht in de camera kunt blijven kijken. Hierdoor lijkt het alsof je de tekst uit je hoofd kent.

Hoe werkt een teleprompter?

De teleprompter heeft een doorzichtig scherm in een hoek van 45 graden die voor de camera is geplaatst waarop de tekst wordt geprojecteerd. Wanneer je recht voor het scherm staat, zie je de reflectie van de tekst op je smartphonescherm. De spreker kan de tekst zien, maar dit is niet zichtbaar op de camerabeelden.

Om een teleprompter correct te laten werken zit er een zwarte doos achter het glas zodat het glas geen reflecties van achter de camera oppikt. Dit systeem is gebaseerd op natuurkundige principes. In tv-studio's worden speciale schermen gebruikt bij de autocue om de tekst vanuit de controlekamer af te spelen. De Desview TP150 Teleprompter werkt volgens hetzelfde principe, maar je kunt in plaats daarvan je smartphone of tablet gebruiken.

TP150 kit
Teleprompter gebruiken
Bluetooth remote teleprompter

Tablet gebruiken als teleprompter met de Desview TP150

De Desview TP150 teleprompter wordt geleverd in een robuuste koffer. Binnenin zijn de afzonderlijke onderdelen opgevuld met schuim, zodat hij goed beschermd is tijdens het transport naar de set - hoewel in principe alleen het speciale glas gevoelig is. De meegeleverde folies moeten daarom na gebruik opnieuw aan beide zijden van het glas worden aangebracht om krassen te voorkomen.

"Dit wordt met klittenband aan de vier zijkanten van het scherm bevestigd."

Het glas zelf zit vastgeklemd in een metalen frame zodat het - zelfs als het zou vallen - nauwelijks kan breken. Ook in de koffer: een metalen rail die op een statief wordt geplaatst voor gebruik, een voet voor de camera die op de rail wordt geschroefd en het privacyscherm dat het gebied tussen de camera en de lens verduistert. Dit laatste wordt met klittenband aan de vier zijkanten van het scherm bevestigd. Een antistatisch doekje om het speciale scherm schoon te maken en een eenvoudige Bluetooth afstandsbediening waarmee de Teleprompter app kan worden bediend, zitten ook in de koffer.

Compatibiliteit met tablets en smartphones

De Desview TP150 is een autocue voor tablets en smartphones met schermformaten van 7.9" tot maximaal 15", wat overeenkomt met een schermdiepte van maximaal 29 cm. Aangezien het weergavepaneel een breedte heeft van 28 centimeter, is een 14” tablet met de meest optimale optie. Dit zorgt ervoor dat de weergegeven tekst probleemloos vanaf een grote afstand kan worden gelezen.

De schermrail kan worden aangepast en vastgezet met twee kartelschroeven, waardoor het beeldscherm stevig kan worden geklemd en voorkomen dat het kan vallen. Dit is een zeer handige oplossing. Hoewel het gebruik van een smartphone mogelijk is, is het in de meeste gevallen logischer om een tablet te gebruiken.

Past de teleprompter op mijn camera?

De autocue is uitgerust met een verstelbare camera-opstelling. De camera is bevestigd op een schuif die vrij kan bewegen op een tweede rail achter het scherm. Hierdoor kan de autocue worden aangepast aan verschillende camera's en lenzen.

Daarnaast kan de hoogte van de camera worden aangepast tussen 8 en 12,5 centimeter met behulp van een aparte schuif en kan deze in elke tussenliggende positie worden vergrendeld. Alleen zeer grote camcorders of camera's met lange telelenzen passen niet op de teleprompter - maar in de meeste gevallen zullen dergelijke apparaten niet worden gebruikt.

Handig detail: als je in portretmodus wilt filmen, kun je de camera ook bevestigen met behulp van een L-rail aan de beugel.

teleprompter opgezet
hendel om te vergrendelen

De teleprompter opzetten voor gebruik

Bij de Desview TP150 worden alle benodigde schroeven meegeleverd, waardoor de installatie in minder dan vijf minuten kan worden voltooid. Hier is een overzicht van de stappen die ik neem:

  • Schroef de quick-release plaat van een statiefkop onder de basisrail en bevestig deze aan het verlengde statief.
  • Bevestig de schijf aan de verticale beugel op de rail. Hierdoor kan de hoogte boven de basis enkele centimeters variëren.
  • Bevestig de schaduwbox stevig aan het frame van de schijf met vooraf aangebracht klittenband.
  • De cameraslee wordt vervolgens achteraan op de rail geschroefd. Alle elementen zijn gemaakt van metaal en de steunpunten zijn bedekt met antislip zacht plastic.
  • Plaats ten slotte de camera op de cameraslee en bevestig de stoffen balg rond de lens met behulp van het spankoord. De uitsparing is groot genoeg om lenzen met een diameter van meer dan 10 centimeter gemakkelijk te kunnen plaatsen.

Welke app voor autocue gebruiken?

Desview heeft gratis teleprompter software voor Android en iOS. De teksten kunnen rechtstreeks in de app worden ingevoerd of geïmporteerd via copy-paste. De tekstgrootte, achtergrond- en tekstkleur, een countdown en de scrollsnelheid kun je allemaal aanpassen. Het aantal functies van de app is net voldoende voor normaal gebruik, al kan de app alles doen wat nodig is. Wie uitgebreidere functies nodig heeft, zoals overslaan of een mappenstructuur voor de teksten, kan alternatieve apps downloaden om te gebruiken. Je bent dus niet gebonden aan de app van Desview.

Als het afspeelapparaat via Bluetooth is gekoppeld met de meegeleverde compacte afstandsbediening, kan de persoon voor de camera zelf de tekst scrollen en de snelheid aanpassen.

Hoe schrijf je een tekst voor autocue?

Het schrijven voor een teleprompter vereist enige specifieke aandacht, omdat de tekst vloeiend en natuurlijk moet overkomen wanneer deze wordt voorgelezen. Hier zijn enkele tips voor het schrijven van teksten voor een teleprompter:

  • Houd de zinnen kort en bondig: Lange zinnen kunnen lastig zijn om vloeiend voor te lezen. Schrijf dus eenvoudige zinnen die gemakkelijk kunnen worden begrepen en gearticuleerd.

  • Gebruik leestekens en interpunctie: Pauzes en intonatie zijn belangrijk bij het voorlezen. Gebruik leestekens zoals komma's, punten en vraagtekens om de spreker te helpen bij het nemen van pauzes en het creëren van een natuurlijk ritme.

  • Markeer belangrijke woorden of zinnen: Als bepaalde woorden of zinnen de nadruk moeten krijgen tijdens het voorlezen, markeer ze dan zodat de spreker zich bewust is van hun belang en ze passend kan benadrukken.

  • Oefen en pas aan indien nodig: Laat de spreker de tekst van tevoren oefenen en geef ze de mogelijkheid om aanpassingen te maken waar nodig. Soms kunnen kleine wijzigingen helpen om de tekst beter te laten klinken en natuurlijker over te laten komen.
Teleprompter gebruiken
teleprompter met camera

In de praktijk

Zoals al eerder vermeld, is de opstelling snel en eenvoudig. Het vereist echter wel een extra statief. Ik gebruik een oud, stevig statief met een pan-tiltkop. Dit biedt voldoende hoogteverstelling, is robuust en maakt fijne aanpassingen gemakkelijk.

Voor de meeste situaties is elk stabiel statief voldoende, zolang het maar hoog genoeg kan worden uitgeschoven, zodat het scherm op ooghoogte van de spreker kan worden geplaatst. Dit is belangrijk, zodat de tekst zonder beperkingen kan worden voorgelezen. De bevestiging op het statief kan worden gedaan met behulp van twee gaten met 1/4-inch en 3/8-inch schroefdraad.

Geen kwaliteitsverlies

Ik heb geen kwaliteitsverlies gemerkt bij het filmen via het scherm - het beeld is gelijkmatig helder over het hele oppervlak en vertoont geen defecten. Er gaat echter wel wat licht verloren, dus je moet bijstellen voor ongeveer één stops licht.

Met een standaard iPad kan de teleprompter zonder problemen worden gebruikt, zelfs als er buiten in de felle zon wordt gefilmd. Veel duurdere apparaten voor professioneel gebruik zijn misschien nog stabieler - maar ook moeilijker te vervoeren. Maar de Desview TP150 is ook volledig van metaal gemaakt en zal, mits met zorg behandeld, zeker vele jaren dienst doen.

Conclusie

Als je eenmaal de voordelen van een teleprompter voor overtuigende presentaties hebt ervaren, zul je hem zeker gaan missen als hij er niet is. Zeker als het zo doordacht, robuust, geschikt voor dagelijks gebruik en zo betaalbaar is als de Desview TP150. Omdat alle onderdelen van metaal zijn en aan elkaar zijn geschroefd, kunnen hobbyisten het succesvolle apparaat zelfs naar eigen idee aanpassen. Dit is echter niet nodig, omdat praktisch alle denkbare situaties kunnen worden afgedekt.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.