Polaroid NOW+ GEN 2 Instant camera - Praktische tips en info

In een wereld van digitale fotografie is er iets onmiskenbaar charmants aan instant camera's. De bevredigende klik van de ontspanknop, het gezoem van de tandwielen en het vooruitzicht om een foto voor je ogen te zien ontwikkelen - het is een unieke ervaring die door geen enkele smartphone-app kan worden nagebootst. Met een iconisch ontwerp en interessante functies is de Polaroid Now+ een camera die je een wat nostalgisch gevoel geeft als je door de zoeker kijkt. Nu de tweede generatie van deze camera uit is, neem eens de tijd om de magie van instant fotografie te ontdekken.

Polaroid Now+ gen 2 black
Polaroid Now+ gen 2 forest green
Polaroid Now+ gen 2 white

De Polaroid Now+ Gen 2 is een top instant camera die geschikt is voor degene die al honderden Polaroid foto’s heeft gemaakt, maar door zijn gebruiksvriendelijkheid ook erg toegankelijk is voor beginners.

Polaroid zet met deze camera de eerste stappen om milieuvriendelijker te werk te gaan. Zo is bij de tweede generatie de camerabody gemaakt van 40% gerecycled plastic. Daarnaast heeft de tweede generatie een USB-C aansluiting om de ingebouwde batterij op te laden. De Polaroid Now+ GEN 2 is beschikbaar in de kleuren wit, zwart en groen.

Welke soorten film zijn er voor de Polaroid Now+?

In een instant camera moet je films stoppen waar de foto zichtbaar op wordt. De Polaroid Now+ is compatibel met twee soorten film: Polaroid i-Type film en eventueel de 600 film. Een 600 filmpak is uitgerust met een kleine batterij en is eigenlijk voor oudere Polaroid camera’s. Die hebben geen interne oplaadbare batterij en krijgen energie van het filmpak. Voor de Polaroid Now+ kun je dus beter de iType film gebruiken. Voor de foto maakt het namelijk niet veel uit.

Zowel de iType als de 600 film is beschikbaar in Color en B&W. Met de Color film maak je foto’s met een soort van coole jaren 80/90 vibe. De B&W film maakt uiteraard zwart-wit foto’s.

Color i-Type film verpakkingen
Color i-Type film verpakkingen open
Color i-Type film verpakkingen

Wat is Polaroid I-Type film?

Polaroid i-Type film is instant film die speciaal is ontworpen voor gebruik met Polaroid i-Type camera's, zoals de Polaroid Go, Polaroid Now en Now+. De film wordt blootgesteld aan licht wanneer je een foto neemt. Doordat de film een lichtgevoelige laag met chemicaliën heeft, zal het beeld zich binnen 15 minuten ontwikkelen en op de film verschijnen.

"De i-Type foto’s moet je niet schudden tijdens het ontwikkelen!"

Vroeger schudden mensen een verse foto heen en weer zodat de foto sneller ontwikkelde, maar met de huidige ontwikkel-technologie is dat niet nodig. Nu krijg je juist hele rare vlekken in je foto als je de film tijdens het ontwikkelen heen en weer schudt. Leg daarom een nieuwe foto minstens 15 minuten te rusten: uit de zon met de fotozijde naar beneden.

Verschillende film frames

Traditioneel is een Polaroid foto vierkant (8x8cm) in een iets groter wit frame, maar tegenwoordig zijn er ook andere opties om iets extra’s aan je foto’s te geven. Welke frames beschikbaar zijn wisselt steeds, zo had je vorig jaar zilveren frames en dit jaar heb je David Bowie frames.

  • Color Frames Edition - frames in verschillende kleuren waarvan je van de voren niet weet welke kleur je krijgt.
  • Golden Moments Edition - Gouden frame (super leuk voor Kerst en bruiloften)
  • Black Frame Edition - Voor als je een keer een foto in een zwart frame wilt
  • David Bowie Edition - 10 unieke frames geïnspireerd op het iconische artwork van David Bowie albums.
Color Frame Edition voorbeeld

Color Frames Edition

Golden moments Edition voorbeeld

Golden Moments Edition

Black frame Edition voorbeeld

Black Frame Edition

David bowie Edition voorbeeld

David Bowie Edition

Wat doen de knopjes op de Polaroid Now+?

De Polaroid Now+ camera heeft twee knopjes zodat je een aantal functies en basisinstellingen kunt gebruiken zonder dat je de Polaroid app hoeft te koppelen. Voorop de camera zit + knopje die toegang heeft tot drie functies. Achterop deze instant camera zit het knopje om de flitser aan of uit te schakelen en de belichtingcompenstatie aan te passen. De grote rode knop is de ontspanknop om een foto te maken.

Flitser knopje EV-waarde Polaroid Now+
blauw plusje voorkant van camera
lampje Double exposure

Flitsknopje aan de achterkant van de camera:

1x drukken om de flitser aan of uit te schakelen - De flitser is elke keer bij het aanzetten van de camera automatisch aan. Ook gaat de flitser na het nemen van een foto weer automatisch aan. Als de flitsknop knippert is de flitser aan het het opladen.

Ingedrukt houden om de belichtingscompensatie te activeren - Na activatie doorloop je de opties door op zelfde knop te drukken. Het streepje op het fotodisplay verplaatst zich, het bovenste streep is +½ EV, waardoor de foto lichter wordt. Het middelste streep is de standaard instelling. Het onderste streepje is –½ EV, waarmee de foto donkerder wordt. EV staat voor Exposure Value, dat is de belichtingswaarde van de foto. Een hogere waarde maakt je foto lichter.

Het + knopje aan de voorkant van de camera:

1x drukken voor een 10 seconde timer (oranje lampje)

Na het activeren van de timer kun je de compositie van de foto bepalen. Als je een groepsfoto maakt zorg je dat iedereen in beeld is. Met een druk op de rode knop om de timer te laten aftellen. Het oranje lampje gaat knipperen en heb je 9 seconden om eventueel zelf in het beeld te springen.

2x drukken voor Double exposure (groen lampje)

Hiermee maak je twee foto’s en dat wordt samen afgedrukt op één Polaroid foto. In die modus zal het display van de filmteller zal '1' knipperen. En dan kun je de eerste foto maken. Daarna knippert "2" als teken dat je een tweede foto moet maken.

Lang indrukken voor snelkoppeling naar zelf ingestelde functie (rood lampje)

Deze snelkoppeling kun je zelf instellen naar een functie die anders alleen in de app beschikbaar is. Je kunt deze functie dan ook gebruiken als je telefoon niet is aangesloten. Om de snelkoppeling in te stellen, ga je naar je favoriete functie binnen de app en druk je op de +knop bovenaan het scherm. Nu wordt deze modus opgeslagen in de camera.

Polaroid film uit de camera
Doos Polaroid Now+ GEN2
Polaroid app - rode knop

Polaroid app gebruiken

De kracht van de Polaroid Now+ zit met name in de bijbehorende Polaroid app. Met de app maak je veel gemakkelijker gebruik van de functies dan met de knopjes. Daarnaast zijn er nog wat extra functies die tof zijn om te gebruiken zoals Lightpainting, een handmatige modus, Aperture, Tripod en Portret. De functies Double Exposure, Timer en Remote zijn met de app gemakkelijker gebruiken dan met het plus-knopje.

"De functies Double Exposure, Timer en Remote zijn met de app gemakkelijker gebruiken."

De app is heel gebruiksvriendelijk en wanneer je voor het eerst opstart legt de app precies uit wat een functie doet. Het is eigenlijk heel duidelijk en heeft niet uitleg nodig. Het enige wat soms lastig is, is de rode ontspanknop in het scherm. Want als je die per ongeluk indrukt dan wordt er direct een foto genomen. Logisch, maar soms gevaarlijk.

De app is gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play store. Je telefoon connect met de Polaroid Now+ via Bluetooth.


Het + knopje op de camera wordt blauw zodra hij verbonden is met je telefoon. De verbinding wordt gemaakt via de app, dus je hoeft de camera niet handmatig te koppelen met je telefoon. Soms wil hij na een tijdje niet meer connecten, dan kun je de camera resetten door de klep te openen en 8 seconden de aan knop ingedrukt te houden. Dan kun je het weer opnieuw proberen.

Verbindingsstatus zie je door de + knop

blauweplusjes-polaroid-nowplus

→ De camera zoekt de mobiele app.

→ De camera is verbonden met de mobiele app.

→ De camera is niet verbonden met de mobiele app.

Polaroid Now+ gen 2 camera
Polaroid Now+ op de tafel

Wanneer gebruik je de flitser van de Polaroid camera?

Bij analoge instant fotografie is licht heel erg belangrijk. De flitser is vrijwel altijd nodig en gaat daarom na het nemen van een foto ook weer uit zichzelf aan. Dus twijfel je of je genoeg licht hebt, gebruik dan de flitser. Je kunt eventueel de kracht van de flitser aanpassen. Er zijn eigenlijk maar twee situaties waar je de flitser beter kunt uitzetten.

Dit is wanneer je de flitser niet gebruikt:

1) De Polaroid Now+ flitser heeft een maximaal bereik van twee meter. Is je onderwerp verder dan die twee meter, dan kun je beter de flitser uitzetten. Dat klinkt gek, maar de software van de camera gaat dan qua belichting geen rekening meer houden met een flitser die dan geen nut heeft. Als je de flitser wel aan hebt dan krijg je een erg donkere foto.

2) Daarnaast is het beter als je de flitser uitzet op een zonnige dag. Het zonlicht is dan voldoende om een goede foto te kunnen maken. Om optimaal direct zonlicht te gebruiken, zorg er dan voor dat je de zon in de rug hebt bij het het maken van de foto. Zo worden je onderwerp en achtergrond met dezelfde lichtintensiteit belicht, waardoor je een betere foto krijgt.

Extra instant fototips

Zorg ervoor dat de cameralens op zijn minst 45 cm van je onderwerp is verwijderd. De lens heeft namelijk een autofocussysteem met twee lenzen waarbij een lens 0,4 meter tot 1,2 meter (de portretlens) scherpstelt en de andere vanaf 1,2 meter tot oneindig. Scherpstellen doe je door de rode knop een beetje in te drukken, maar niet volledig. Zoals je doet bij een normale digitale camera. Hij ‘wisselt’ dan van lens om scherp te stellen. Je hoort dan een zachte 'klik' in de behuizing van de camera.

Wat ook belangrijk is dat je de camerasensor en lichtmeter niet bedekt met je vingers. De lichtmeter zit direct onder de lens en de camerasensor onder de flitser.

Polaroid camera met rood vignet filter
vijf lensfilters Polaroid

Lens filters

Bij de Polaroid Now+ gen 2 zitten meerdere gekleurde filters. Deze filters kun je gebruiken om creatieve effecten aan je foto’s toe te voegen. Vooral het starburst filter is erg leuk om een keer uit te proberen. Het zijn aanvullende accessoires, dus het is een persoonlijk keuze of je ze wilt gebruiken. Ze zijn makkelijk te plaatsen, want je drukt een filter direct op de lens. Bij het rode filter met een twee gaten, moet het kleine gaatje over de lichtmeter onder de lens vallen.

Zijkant Polaroid camera
Cartridge eruit halen

Cassette verwisselen

Na 8 foto’s is de cassette op en moet je de lege cassette wisselen. Zet de camera eerst uit voor je dit doet. Door op het knopje aan de zijkant van de Polaroid Now+ te drukken gaat de klep open waar decassette zit. Met een geopende klep kun je de lege cassette verwijderen door aan het multi gekleurde-labeltje te trekken. Je moet vrij hard trekken. Dus wil hij er niet uit, dan trek je waarschijnlijk niet hard genoeg.

Daarna kun je er een nieuwe film cassette in stoppen. De kant met de tekening moet boven. Dit zwarte papiertje beschermt de foto’s die er onder zitten tegen licht. Na het plaatsen van de nieuwe cassette komt dat zwarte papiertje naar buiten als je de camera aanzet. De lege cassette kun je weggooien. Daarna ben je klaar om weer nieuwe foto's te maken!

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.