Header blog

Food macrofotografie – creëer de perfecte sfeerbeleving met ledlampen

Tijdens een macroworkshop heb ik deelnemers groenten van de markt laten fotograferen. Dit was voor mij ook een mooie gelegenheid om de LED-lichtkubus Lume Cube - versie 2.0 - voor deze close-ups uit te proberen. Ik ben zo overtuigd geraakt van het gebruik van Lume Cubes dat ik graag iedereen vertel over dit ongelooflijk krachtige LED-licht.

Uwe-Statz-500x500

Geschreven door Uwe Statz

Uwe Statz is een filmmaker en fotograaf met een verlangen naar perfectie en creatief experimenteerplezier. Als foto-instructeur en auteur communiceert hij zijn kennis op zijn eigen, zeer levendige manier in zijn workshops.

De sterke en betrouwbare ledlampjes van Lume Cube

De helderheid kan voor elke Lume Cube afzonderlijk worden ingesteld. Met een volle batterij op het helderste niveau geeft hij zo'n 30 tot 40 minuten licht. Daarna hoef je ze pas weer op te laden. Ik gebruik echter zelden het hoogste niveau, omdat dit veel te licht is voor het karakter van een macroworkshop. Groenten bewegen immers niet en ik maak gebruik van een statief. Zodoende is slechts de helft van de lichtopbrengst nodig voor het maken van de macrofoto’s. Dat betekent dat na een heel uur fotograferen de lichtblokjes nog niet eens half leeg zijn! Een positief punt is dat een lege Lume Cube LED-kubus na amper een uurtje weer opgeladen is en dat je dan weer verder kunt fotograferen. Een USB-C oplaadkabel krijg je er trouwens bij, die kun je simpelweg aansluiten op bijvoorbeeld een mobiele telefoon oplader.

"Ik gebruik Lume Cubes ook om te filmen en ze zijn echt geweldig!"

Lume Cube nummeren
Door de Lume Cubes te nummeren houd je ze gemakkelijk uit elkaar.

Robuust en waterdicht

De veelzijdigheid in mijn fotografisch werk wordt sterk vergroot door hoe extreem waterdicht en robuust een Lume Cube is. Ik gebruik Lume Cubes normaal gesproken ook om te filmen en ze zijn echt geweldig. Ik realiseer mij dat Lume Cubes zo'n beetje alles kunnen doen wat ik mij kan voorstellen. En dat is veel! Want als veeleisende professional verwacht ik veel van mijn materiaal. Of dat nou onder water is of in extreem koude of zeer warme zones, ze moeten blijven werken. Voor één video heb ik zelfs een keer mijn Lume Cubes, samen met een GoPro, in een waterfles gestopt. Geen enkel probleem!

Ik ben opgetogen over mijn twee Lume Cube Professional Lighting kits, ze zijn erg uitgebreid! Ik vind vooral de diverse accessoires van de sets erg interessant. Alle onderdelen kun je op een Lume Cube bevestigen en in een handomdraai verwisselen. Dat komt doordat alle accessoires van Lume Cube magnetisch zijn! Met de lichtvormers, de barndoors en de diffusors kun je het licht prachtig vormen: gericht, verzacht of verspreid. Maar wat vooral belangrijk is voor een professionele fotograaf, is dat je zelfs de kleur van het licht kan beïnvloeden. De kleurenfolies die ook in magnetische frames zitten, maken dit mogelijk.

Lume Cube lampen setup
De foto setup van Uwe tijdens het fotograferen van de groente.

Trucjes gebruiken

Een van de beelden ziet er bijvoorbeeld deels blauw uit. Maar de kleur is in de foto helemaal niet ontstaan door blauwe gedeeltelijke verlichting. In plaats daarvan gebruik ik de volgende truc: op een Lume Cube bevestig ik een CTO-filter (CTO: Colour Temperature Orange) dat de lichtkleur van het LED-licht omzet in een warm getinte gloeilamp. Daarna stel ik de witbalans van de camera in op "gloeilamplicht", met als resultaat dat de camera het warm getinte licht als neutraal behandelt.

Een tweede Lume Cube heeft daarentegen geen filter en dat licht wordt geregistreerd als daglicht. De witbalansinstelling van de camera "voelt" dat aan als te koud en geeft het dan in het blauw weer. Dat vind ik zelf echt een mooi effect.

Lume-X app
Met de Lume-X applicatie stel je de helderheid van de Lume Cubes zeer gemakkelijk in.

Individueel instellen met de Lume-X app

Het allergrootste voordeel van de Lume Cubes is dat ze met een app in te stellen zijn. Het is zo eenvoudig dat ik er bijna onmiddellijk in slaag om ze af te stellen naar het juiste helderheidsniveau. Ik heb de lichtblokjes genummerd om het voor mijzelf makkelijker te maken. Zo kan ik altijd zien naar welke Lume Cube ik kijk. Ik vind het ook bijzonder dat Lume Cubes door middel van lichtpulsregeling in een grotere flitseropstelling kunnen worden geïntegreerd. Ze worden gecontroleerd en geactiveerd door een flitslicht. Ze knipperen kortstondig en dragen zo bij aan de totale hoeveelheid licht in de flitsopstelling. Dat is een functie dat je niet vaak ziet.

De gebruiksvriendelijke Lume-X app is beschikbaar voor zowel Apple iOS als Android.

Mijn conclusie

Ik ben heel enthousiast over de Lume Cube 2.0! In de toekomst zal ik deze sterke lichtkubussen veel vaker ook voor fotografie gaan gebruiken. Vooral in de macrofotografie zie ik veel mogelijkheden om met de Lume Cubes het beeldresultaat te optimaliseren.

Daarnaast ben ik ook erg tevreden met mijn twee Lume Cube Professionele Lighting Kits. Alle accessoires, met name de verschillende lichtvormer hulpstukken, kunnen magnetisch worden bevestigd aan de Lume Cube. Ook belangrijk zijn de foliefilters met magnetisch frame - hiermee kan de lichtkleur worden veranderd. Kortom, de set bevat vrijwel alles wat je nodig hebt om je foto-onderwerp individueel en optimaal te belichten op de weg.

Groente
Uwe Statz fotografeert groente met het LED-licht van een Lume Cube.
Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.