Facebook
Header blog

Een 1500 lumen LED-lichtkubus voor de compacte allround camerakit

Het woord fotografie is afgeleid uit het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht. Licht is dan ook niet voor niets het belangrijkste ingrediënt bij het maken van een goede video of foto, maar dit van zichzelf niet altijd aanwezig. Een beetje hulp is op dat moment meer dan welkom en bij voorkeur in een handzaam pakket, zeker als je veel onderweg bent. De Lume Cube 2.0 biedt uitkomst en is krachtiger en uitgebreider dan ooit!

Ruben Klink

Geschreven door: Ruben Klink

Sinds Ruben zich kan herinneren is hij gefascineerd door uitzichten. Vliegen met een camera geeft hem een ongekend gevoel van vrijheid. Landschappen worden kunstwerken die te zien zijn op Rubens website.

Een filmmakers’ compacte allround kit

Tijdens mijn werk als filmmaker en fotograaf ben ik vaak lang van huis en is het belangrijk om goed na te denken over een compacte allround kit. Afgelopen winter heb ik veel in de bergen gewerkt en ook in maart stonden er mooie events op de planning voor onder andere Dutchweek. De Lume Cube zou goed van pas komen tijdens het filmen en fotograferen in slecht belichte ruimtes, maar ook in de buitenlucht na zonsondergang. Met wat extra licht kun je de ISO-waardes lager houden, wat zorgt voor minder ruis op de sensor.

Daarnaast kan het diafragma van de lens een paar stops omhoog om het onderwerp sneller in focus te krijgen. Een leuk vooruitzicht, maar zoals we inmiddels weten heeft de situatie rondom COVID-19 een grote impact op de reis- en eventwereld. Zodoende was ik genoodzaakt om vroegtijdig terug te keren naar Nederland. Ondanks dat ik de Lume Cube niet heb kunnen inzetten tijdens het werk in het veld, is gebleken dat deze set zich ook prima leent om op een creatieve manier binnen vier muren aan de slag te gaan.

Lume Cube 2.0 portable kit

What’s in the box?

In tegenstelling tot de eerste versie van de Lume Cube komt de Lume Cube 2.0 met een volledige lighting kit waarmee je alle kanten op kunt. Bij de standaard Lume Cube 2.0 Single Pack versie zitten een modi frame, twee gels en een Shoe Mount. Zelf heb ik de Portable Lighting kit die nog uitgebreider is. Wat meteen opvalt als je de beschermende case openritst zijn de verschillende opzetstukken die uitnodigen om op de lichtkubus te klikken. Een complete kit met professionele toebehoren, maar dan in miniatuurformaat.

"Een complete kit met professionele toebehoren, maar dan in miniatuurformaat."

De verschillende gels en diffusors maken het gemakkelijk om te kunnen experimenteren met kleuren, warmte en lichtrichting. Een handig detail: de opzetstukken zijn allemaal voorzien van magneten, waardoor je een bevredigende klik hoort bij het plaatsen op de modi frame. Door de magneten kun je de opzetstukken ook makkelijk met elkaar combineren. Met de Shoe Mount bevestig je de lichtkubus stevig op je camera op de plek van de flitser. Dit is essentieel voor als je flexibel wilt kunnen bewegen en moet beschikken over een compacte lichtbundel.

Lume-X app
De lichtintensiteit van de Lume Cube kun je met Lume-X app zeer nauwkeurig instellen.

Een beetje extra licht op zak

Al deze accessoires zijn handig, maar uiteindelijk draait het om de lichtkubus. Een krachtige lichtbundel die gemakkelijk in je handpalm past en een indrukwekkende hoeveelheid licht produceert. Wel 1500 Lumen om precies te zijn, ruim drie keer meer dan de gemiddelde keukenlamp. En op 50% lichtsterkte gaat de accu zelfs 2,5 uur mee!

Naast het feit dat de lamp krachtiger is geworden ten opzichte van de eerste generatie, is ook de kleurtemperatuur aangepast van 6500 naar 5600 kelvin. Dit zorgt voor natuurlijkere huidtinten bij het in beeld brengen van mensen. Wil je volledige controle over de lamp dan is het aan te raden om de app te gebruiken. Deze maakt het mogelijk om de lichtsterkte in procenten te bepalen en geeft toegang tot andere handige functies.

BTS foto maken
De DJI Mavic 2 Pro drone wordt belicht door een Lume Cube met een rood kleurfilter.

De Lume Cube gebruiken in de studio

Iedereen heeft zijn of haar werk de afgelopen maanden op een andere manier moeten bekijken. Opdrachten zijn uitgesteld of komen te vervallen en de overheid adviseerde om zo veel mogelijk binnen te blijven. Al langer had ik de wens om meer te experimenteren met productfotografie, dus met de overgebleven tijd leek het een ideaal moment om de studio in te duiken met de Lume Cube.

DJI drone

DJI Mavic 2 Pro Drone

Het eerste onderwerp uit deze driedelige serie is de DJI Mavic 2 Pro drone. Een geweldig apparaat dat best even in de schijnwerpers mag staan. Voor deze foto heb ik een zwarte achtergrond en een spiegel gebruikt. De Lume Cube is voorzien van de rode kleurgel inclusief de Warm Level 1 diffusor om de tint wat zachter te maken. Door het onderwerp van de zijkant te belichten krijg je al snel een mooie schaduwwerking.

driewieler

De driewieler

Voor de driewieler heb ik niet veel veranderd, alleen de rode gel vervangen door de Warm Level 4 diffusor. Op deze foto is goed te zien hoe je met een kleine lichtbundel een onderwerp prachtig kunt isoleren en belichten.

Maya masker

Het stenen Mayamasker

Op de derde foto van het drieluik is een stenen Mayamasker uit Mexico te zien. Om het dit keer anders aan te pakken besloot ik de techniek van light painting toe te passen en rook toe te voegen. Door de sluitertijd van de camera op te schroeven naar 15 seconden en binnen die tijd het masker op verschillende plaatsen te belichting krijg je al snel een gaaf effect.

De lichtgevende assistent

Na het fotograferen van de driedelige serie heb ik mijn racefiets naar de studio gehaald om een aantal productfoto’s te maken voor het merk Isaac. De fiets is grotendeels belicht door de grotere studioverlichting, maar de Lume Cube kwam goed van pas om bijvoorbeeld sommige details van een interessante kleur te voorzien. De lichtkubus hoeft dus zeker niet altijd te dienen als primaire lichtbron, maar kan ook prima assisteren.

fiets fotos maken
Het fotograferen van de racefiets.

Mijn oordeel

Mijn originele plannen waar ik de Lume Cube 2.0 voor wilde gebruiken hadden in eerste instantie weinig te maken met productfotografie. Al had deze verandering uiteindelijk een positief effect op mijn creativiteit en het uiteindelijke resultaat. Ik ben aangenaam verrast door de kracht van deze lamp, zeker gezien het formaat. Uiteraard kan hij niet op tegen serieuze studioverlichting, maar dat is ook niet de insteek van het ontwerp. De Lume Cube is uitermate geschikt als handzaam hulpmiddel, zodat je ook in schaars belichte situaties gewoon je werk kunt blijven doen. Het is mij nu duidelijk dat op welke manier je de Lume Cube ook wilt gebruiken, je extra bewust bent van de kracht van licht. Het zet aan tot experimenteren en dat is in mijn ogen precies waar fotografie om draait!

lume cube met filters
Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.