Insta360 Flow - AI gimbal voor smartphones

Maak kennis met de Insta360 Flow, de eerste smartphone gimbal van Insta360. Met soepele bewegingen en adembenemende stabiliteit laat deze lichtgewicht krachtpatser jouw video's stralen. Bovendien zijn de AI-krachten van Deeptrack 3.0 een ware game changer. De Flow volgt jouw onderwerp op de voet, voor nauwkeurige tracking shots. Daarna bewerk je de beelden moeiteloos tot een toffe TikTok of Reel. Dus laat je verbeelding de vrije loop en creëer de meest creatieve content met de Insta360 Flow.

Klinkt goed, toch? Laten we kijken hoe hij precies werkt.

Flow gimbal ingeklapt

Insta360’s eerste smartphone gimbal

Met de introductie van de Insta360 Link, een AI-aangedreven 4K webcam, zette Insta360 al een nieuwe indrukwekkende stap in de wereld van videocreatie. En nu is daar de volgende logische stap: de Insta360 Flow gimbal.

De Flow is een compacte gimbal van 369 gram, die je echt eenvoudig mee kan nemen. Je telefoon wordt stevig op zijn plaats gehouden door een krachtige magneet. Bij de gimbal wordt een magnetische telefoonklem geleverd. Op de klem staat duidelijk aangegeven aan welke kant de lens van je telefoon moet zitten. Bovendien heeft de klem een handige inkeping, waardoor je telefoon altijd perfect op de gimbal zit. Overigens werkt de gimbal ook bij telefoons met een magnetisch hoesje, zoals het Peak Design Mobile hoesje.

Flow ingebouwde statief
magnetische telefoonklem

De Flow aanzetten en gebruiken

Door de lange arm omhoog te klappen gaat de gimbal automatisch aan. Je ziet aan de pijltjes welke kant je op moet buigen. Wat super goed is dat de gimbal, onbelast, niet gelijk rare dingen gaat doen. Bij andere gimbals is het noodzakelijk om eerst de telefoon in de houder te doen voordat je deze kan aanzetten.

Volg deze stappen om te beginnen

  • Installeer of update de Insta360 app op je telefoon;
  • Bevestig de magnetische houder op je telefoon en klap de gimbal open;
  • Klik de houder op de uitgeklapte gimbal, brengt je telefoon automatisch in balans
  • Op het vergrendelingsscherm van je telefoon krijg je een pop-up om de app te starten omdat deze het gebruik van de gimbal heeft gedetecteerd.

Stel de opnamemodus in op Auto of een van de andere modi.

De gimbal is sterk en geeft duidelijk aan wanneer hij zijn bewegingslimiet bereikt. Als je extreme bewegingen wilt maken, zit je soms tegen deze limiet aan. Vooral de tilt-as (van boven naar beneden) lijkt beperkt. Gelukkig heeft de ingebouwde selfie stick aan het einde een kopje die je kunt knikken, waardoor je iets meer ruimte hebt voor mooie tilt-bewegingen.

"Wat super goed is dat de gimbal, onbelast, niet gelijk rare dingen gaat doen."

Wanneer je van een normaal standpunt naar een lager standpunt filmt, draait de gimbal vaak automatisch de telefoon 180 graden, zodat de arm van de gimbal niet in de weg zit en de lens dichter bij de grond komt. De Insta360-app draait deze beelden (nog) niet automatisch om.

bedieningspaneel van de Flow
Bediening van de flow

Intuïtieve bediening van de gimbal

De bediening van de gimbal is intuïtief en na het volgen van een korte tutorial in de app kun je de volledige gimbal al snel met je duim en wijsvinger bedienen. De belangrijkste functies zijn direct toegankelijk op de gimbal zelf. In twee tikjes met je duim op de roteerknop, draait de Flow je smartphone van horizontaal naar verticaal.

Zelfs als je geen ervaring hebt met filmen, is dit apparaat zeer gebruiksvriendelijk en biedt het talloze leuke en serieuze mogelijkheden met de bijbehorende software. Voor meer ervaren gimbalgebruikers kan het ontbreken van een drukgevoelige joystick wellicht een gemis zijn.

"Zelfs als je geen ervaring hebt met filmen, is dit apparaat zeer gebruiksvriendelijk."

Mensen met grote handen kunnen de grip verlengen door de onderkant van de handgreep uit te schuiven, en hem zo beter te kunnen vasthouden. Deze verlengde grip is overigens prachtig weggewerkt in de gimbal. Ook heeft deze gimbal een standaard ¼-inch statiefaansluiting, in het geval je hem bijvoorbeeld op een groter statief wil plaatsen.

Statiefaansluiting
Verlengde grip
Ingebouwd statief

De App met AI-tracking

Wat Insta360 Flow echt uniek maakt, is de software. De bijbehorende app is buitengewoon goed en uitgebreid. De app herkent zelfs verschillende scenario's, zoals een wandeling in het park of het bereiden van een gerecht. Aan de hand van een voorbeeldvideo geeft de app precies aan welke beelden je moet vastleggen om zelf een complete video te maken. Zodra je een shot hebt gemaakt, ga je verder met het volgende shot.

Als je alles hebt opgenomen, kun je er zelfs voor kiezen om de video automatisch te laten bewerken. Na de automatische bewerking kun je natuurlijk nog steeds zelf finetunen. Soms zet de app enkele shots op zijn kop, maar de snelheid waarmee je een leuke video kan maken op je mobiele telefoon is gewoonweg fantastisch.

Hond volgen met Deeptrack 3.0

Deeptrack 3.0 - Volg je onderwerp

De Deeptrack 3.0 AI van Insta360 is verbluffend en kan je onderwerp goed volgen, zelfs als er meerdere gezichten in beeld zijn of wanneer het onderwerp even uit zicht is. Het algoritme is erg goed en kan zelfs twee mensen die op elkaar lijken nog van elkaar onderscheiden. Je kunt ook de uitsnede van je shot nog aanpassen nadat je de onderwerp tracking hebt aangezet. Zo hoef je je onderwerp niet altijd precies in het midden te hebben. De software onthoudt je compositie-instellingen en blijft je onderwerp netjes volgen. Het werkt op een gezicht, persoon, dier of elk object waar je een vierkant omheen tekent op je scherm.

Timelapse and Hyperlapse

De timelapse en hyperlapse zijn fantastische functies om mee te experimenteren, en met de Insta360-software is het een fluitje van een cent. De timelapse werkt perfect met het ingebouwde statief, maar werkt ook prima uit de hand in veel situaties. Houd er echter rekening mee dat de gimbal alle assen vergrendelt, waardoor je niet kunt schakelen tussen verschillende modi (P, PF, enz.).

Het zou ook leuk zijn als je een timelapse kunt maken waarbij de gimbal een kleine beweging maakt, wat voor dynamischere shots zorgt. De hyperlapse stelt je in staat om tegelijkertijd een timelapse te maken en een object te volgen met deeptrack. Het is net zo eenvoudig te maken als een timelapse, maar het resultaat is spectaculair om te zien.

Nog meer functies

Naast Deeptrack en Hyperlapse zijn er nog meer functies die je kunt gebruiken met de Flow. Zo is de Flow momenteel de enige smartphone gimbal die 360 graden foto's kan maken, net als de wereldberoemde Insta360 action camera's.

Een aantal leuke modi om mee te spelen:

  • Breedbeeldopname geeft je de echte bioscoopervaring met een 2,35:1 verhouding.
  • Laat de Insta Flow Wizard je helpen met een dynamisch storyboard dat op je opnamescherm zweeft en je advies geeft over hoe je de film moet opnemen.
  • Livestream op social media platforms, Pas op dat je deze optie niet per ongeluk kiest.
  • Fotografisch geeft het je 3 panorama modi: 180 graden, multi-shot ultra-wide van 9 shots. (3x 3 rijen) en een echte 360 graden sferische opname.
  • AI-videobewerking met sjablonen: Kies je sjabloon en de filmclips en je krijgt een video klaar om te publiceren.

Compatibele telefoons

De Insta360-software is beschikbaar voor zowel iOS als Android. Het is echter niet duidelijk of er verschillen zijn tussen de iOS- en Android-versies van de software. De gimbal is geschikt voor smartphones met een gewicht tussen 130 en 300 gram, een maximale dikte van 6,9 tot 10 mm, en een breedte van 64 tot 84 mm. De meeste gangbare smartphones werken goed samen met de Insta360 Flow, maar als je niet zeker bent, kun je de volledige compatibiliteitslijst raadplegen voor alle ondersteunde smartphones.

Telefoon opladen met Flow

Accu van de gimbal

De Insta360 Flow gimbal is uitgerust met een zeer krachtige ingebouwde 2900mAh accu, wat resulteert in een runtime van maximaal 12 uur. Dit is bijna twee keer zo lang als vergelijkbare gimbals van dezelfde grootte.

Daarnaast is hij gemakkelijk weer op te laden via USB-C en heeft zelfs een USB-C power-out functie. Dit is absoluut essentieel, omdat de batterij van je telefoon meestal niet zo lang meegaat en niet zo krachtig is als die van de gimbal. Vooral niet wanneer je een hele dag aan het filmen bent. Bovendien kan de gimbal dienen als een handige powerbank voor je mobiele telefoon, waardoor je onderweg altijd extra batterijvermogen hebt.

Ingebouwde Selfie stick
Flow gimbal gebruiken

Conclusie

Als het om de Insta360 Flow gimbal zelf gaat, zijn er momenteel vergelijkbare gimbals verkrijgbaar. Maar wat die gimbals niet hebben is de bijbehorende software. Vooral de AI-tracking is buitengewoon goed. Als je nog nooit met een gimbal hebt gewerkt en een stap vooruit wilt zetten met je content, dan is deze gimbal zeker een aanrader. Dankzij de auto-edit functie kan nu werkelijk iedereen video's maken, perfect voor leuke vakantievideo's of voor je Insta Reels en/of TikToks.

"Dankzij de auto-edit functie kan nu werkelijk iedereen video's maken."

Hoewel de ingebouwde selfie stick geen nieuw concept is, is het toch een handig functie om te hebben. Ook aan details is gedacht, zoals de coldshoe-aansluiting die schuilgaat achter een klepje. Hier kun je bijvoorbeeld een externe microfoon aansluiten. Voor een niet-filmmaker is dit apparaat zeer gebruiksvriendelijk met talloze leuke en serieuze mogelijkheden.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.