HP Sprocket - Beste Smartphone Pocket printer - Praktische tips en info
Tijdens bruiloften, verjaardagsfeestjes en festivals worden er altijd talloze foto’s gemaakt. Er is een kans dat je geen, of slechts enkele van die foto’s naderhand nog eens terugziet. Natuurlijk zie je de gênante foto’s liever niet terug, maar er zijn fotomomenten die eigenlijk te leuk zijn om te vergeten. Met de HP Sprocket zet je deze momenten direct om in fysieke foto’s door ze te printen, voordat de foto’s verdwijnen in de krochten van je smartphone. Ook ideaal als je later deze herinneringen wilt verzamelen voor in je fotoboek.
Alles wat je moet weten over de HP Sprocket printers:
- Wat is de HP Sprocket (select)?
- HP Sprocket klaarmaken voor gebruik
- Verbinding maken met de printer
- Foto's afdrukken met je smartphone
- Hoe werkt het ZINK-papier?
- Kwaliteit van de foto's
- Tips om je afdrukken te verbeteren
- Thermisch fotopapier bewaren
- Is de HP Sprocket het waard om te kopen?
Wat is de HP Sprocket (Select)?
De HP Sprocket (200) en de HP Sprocket Select zijn compacte Pocket printers waarmee je foto’s vanaf je smartphone of tablet kunt bewerken en direct kunt afdrukken. Ze bestaan al een tijdje, maar ze zijn nog steeds een van de meest populairste Pocket printers van dit moment. Naast dat hij relatief goede foto’s print ziet de Sprocket er ook erg stijlvol en cool uit. De apparaten zijn in het echt kleiner dan je denkt, want ze passen met gemak in je handtas of rugzak. De Sprocket Select is iets groter, maar platter dan de Sprocket. Beide smartphone printers voelen stevig aan en je kunt ze makkelijk overal mee naar toe nemen.
Mini smartphone printers
Beide mini printers maken gebruik van ZINK-papier technologie. 'ZINK' is een samentrekking van de woorden Zero Ink (geen inkt). De foto’s van HP Sprocket zijn 5 cm bij 7,6 cm (2x3 inch) groot, dit is net iets kleiner dan een bankpas. Bij de HP Sprocket Select zijn de afdrukken 5.8 cm x 8.7 cm (2.3 x 3.4 inch). Dit is even groot als een bankpas. Ze passen dus goed in je portemonnee. Het fotopapier heeft aan de achterkant een kleeflaag om ze gemakkelijk ergens op te plakken. Met deze printers heb je de mogelijkheid om overal en heel gemakkelijk een foto af te drukken. Deze printertjes zijn dus ideaal tijdens feestjes zoals een verjaardag of bruiloft.
De HP Sprocket is verkrijgbaar in vier kleuren: Luna Pearl (wit/grijs), Noir (zwart), Blush (roze) en Lilac (paars). De HP Sprocket Select is er in de kleur Eclipse (wit/grijs).
HP Sprocket klaarmaken voor gebruik
Om de HP Sprocket te kunnen gebruiken moet je het fotopapier in de printer stoppen. De ruimte waar je het papier moet plaatsen wordt zichtbaar als je magnetische dekseltje van de Sprocket haalt. Plaats het fotopapier en het blauwe kwaliteitspapiertje (oranje bij de Sprocket Select) voorzichtig in de lade om kreuken en vouwen te voorkomen. Het gekleurde papiertje moet onderop, met de letters naar beneden. De glimmende zijde van het fotopapier moet naar boven wijzen. Dus precies hoe je ze uit het pakje haalt.
Er zitten bij de printer 10 fotovelletjes bij aankoop in de doos zodat je direct aan de slag kunt gaan. Dit is ook maximale aantal dat tegelijk in de lade van de Sprocket past. Als je er meer dan 10 in doet geeft hij een foutmelding. Klik het magnetische dekseltje weer terug na het plaatsen van het papier. Je kunt het knopje aan de achterkant even ingedrukt houden om de printer te laten weten dat je er papier in hebt gestopt.
"Er zitten bij de printer 10 fotovelletjes zodat je direct aan de slag kunt gaan."
Als je op het knopje drukt maakt hij een zoemend geluid en het gekleurde papiertje komt uit de printer. Als je vergeet om op het knopje te drukken is dat niet erg, hij zal na een paar minuten uit zichzelf het papiertje verwijderen. Hierna hoef je enkel nog de app en de printer te verbinden met Bluetooth als je dat nog niet hebt gedaan.
Stap 1: Installeer app
Stap 2: Laad fotopapier
Stap 3: Opladen en aanzetten
Stap 4: Maak verbinding
Verbinding maken met de pocket printer
Het printen van een foto doe je bij voorkeur vanaf je smartphone of tablet; anders heeft het concept van een mobiele printer natuurlijk niet zo heel veel zin. Met de Sprocket App kun je de printer draadloos aansturen met Bluetooth. De app geeft bijvoorbeeld ook notificaties als het fotopapier op is of als er een update voor je printer beschikbaar is. Daarnaast kun je met deze app bijvoorbeeld je foto’s bewerken, filters gebruiken en/of stickers en tekst toevoegen.
De HP Sprocket en de HP Sprocket Select werken met dezelfde app. Je kunt er eenvoudig van printer wisselen als je meerdere Sprocket printers hebt toegevoegd. Hij werkt met zowel iOS- als Android-telefoons/tablets. De Sprocket App kun je vinden in de Apple Store en Google Play Store.
Er zit ook een Micro-USB poort aan de achterkant/zijkant van de Sprocket. Deze poort gebruik je om hem op te laden. Er wordt een kabeltje zonder adapter meegeleverd.
Foto’s afdrukken met je smartphone
Het printen vanaf je smartphone van één foto duurt ongeveer 35 tot 45 seconden. Nadat je de printopdracht hebt gegeven in de app, verzendt de app de foto naar de printer. Het ledlampje aan de voorkant licht op in jouw gekozen kleur en de printer begint een brommend geluid te maken. Dat is het opwarmen van de printerkop. Vervolgens komt je foto uit de printer rollen. Deze snelheid van het printen is erg handig wanneer je bezig met met scrapbooking of het bijhouden van je journal. Natuurlijk kun je ook een foto uitprinten met het doel om hem weg te geven.
Met een volle batterij kan de HP Sprocket in theorie 35 printjes maken voordat je hem weer moet opladen. In praktijk kan dit lager liggen, omdat hij natuurlijk ook wat energie verbruikt als hij inactief is.
- Plaats maximaal 10 vellen fotopapier in de Sprocket;
- Na het plaatsen van fotopapier komt gekleurde papiertje er vanzelf eruit;
- Het printen van één foto duurt ca. 35 seconden.
Daarnaast is het mogelijk om het meerdere mensen tegelijkertijd gebruik te maken van de Sprocket. Dit maakt hem natuurlijk helemaal de ideale party printer. Elke gebruiker kiest een kleur in de app en de ledlamp aan de voorkant van de printer zal die kleur laten zien. Zo kun je zien wie aan het afdrukken is.
Voordelen van de Sprocket app
De Sprocket app is echt een hele fijne app. Na installatie maak je snel connectie met de printer via Bluetooth. Ook kun je alle opties gemakkelijk vinden. Je kunt foto’s uit de fotogallerij op je smartphone kiezen om te printen. Daarnaast kun je ook een van je foto’s op Facebook, Instagram of Google een foto uitzoeken.
Door op het potloodje te klikken, opent een wereld vol filters en stickers. Ook kun je hier de foto nog bewerken voordat je hem print, en eventueel een van de vele filters over je foto plaatsen. Je heb je de keuze uit verschillende soorten Duotone filters, zwart/wit filters en filters die de kleurtoon je foto warmer of kouder maken, etc. De HP Sprocket print randloze foto’s, maar wil je toch een witte, zwarte of gestippelde rand dan kan dat ook.
In de Google Play Store heeft de app na bijna 14k reviews een score van 4.4 en een score 4.6 in de Apple Store. Dat is niet voor niets, want het is een erg goede app. Het kan voorkomen dat de werkwijze soms even onduidelijk is, bijvoorbeeld hoe je een dubbele foto uit de print queue verwijdert, maar dat blijkt een simpele swipe naar links te zijn.
Randloze fotoprints met je smartphone maken
De foto’s van een pocket printer zijn aan de kleine kant. Dat is natuurlijk niet verrassend gezien het formaat van de printer. Deze mini printertjes kunnen simpelweg geen A4-formaat printen, dat is vanzelfsprekend. Er is wel een trucje om iets grotere prints te maken. Dus vind je ze wat aan de kleine kant, dan kun je in de Sprocket app de Tegel modus gebruiken om van meerdere fotootjes één grotere foto te maken. Je kunt kiezen uit het tegelformaat 2x2 of 3x3, met in totaal 4 of 9 foto’s. De app zorgt dat alle fotootjes naadloos aan elkaar aansluiten, daarna kun je ze als één geheel in bijvoorbeeld je fotoboek, planner of scrapbook plakken.
Slaapstand bespaart energie
Bij de standaard instellingen gaat de Sprocket printer na 5 minuten in slaapstand als je hem even niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er minder batterij wordt verbruikt, maar dat je printer extra snel weer klaar is als verder wilt gaan met printen. Na twee uur gaat de Sprocket automatisch uit. Je kunt beide instellingen wijzigen in de app.
Nadelen van de Sprocket app
Als je voorzichtig bent met het delen van gegevens met een app, dan wilt de Sprocket app net iets meer van je weten dan je eigenlijk wilt delen. Helaas is het onmogelijk om dit te blokkeren, maar je hoeft tenminste geen account aan te maken om de Sprocket app te gebruiken. De toegang tot je contactboek kun je gelukkig ook weigeren. Een klein nadeel is dat het laden van het scherm voor de fotobewerking en de stickers langzaam gaat als je een iets oudere telefoon hebt. Ook het feit dat je geen controle hebt over wie er kan verbinden met de printer is een minpuntje. Iedereen die dicht genoeg in de buurt is van de printer, kan zijn smartphone met de printer verbinden en foto’s printen.
Meer Sprocket fotopapier nodig
Je kunt het fotopapier bijkopen in doosjes van 20 of 50 stuks. Als je het doosje openmaakt zit het fotopapier per 10 stuks verpakt. Dit is het aantal velletjes dat maximaal per keer in de printer past. Het is dus belangrijk dat je eerst het fotopapier in de printer opmaakt voordat je een nieuw pakje fotopapier in de printer stopt. Qua prijs per print zijn de pakjes met 50 velletjes het voordeligst. Het verschil is ongeveer 15 tot 25 cent per print.
Hoe werkt het ZINK-fotopapier van de HP Sprocket?
De HP Sprocket gebruikt speciaal ZINK-papier om de foto’s op te printen. Er wordt niet letterlijk gebruikt gemaakt van het element Zink (Zn) uit het periodiek systeem. ‘Zink’ is een leuke woordspeling van de woorden "zero ink" (geen inkt). De HP Sprocket is namelijk een zogeheten thermische printer. Bij thermisch printen reageert het speciale printerpapier op warmte.
Het Zink-fotopapier heeft meerdere lagen met miljoenen kleine kleurkristalletjes (cyaan, magenta en geel) die reageren op hitte. Door contact tussen het papier en de verhitte printkop ontstaan er kleine warmte-uitbarstingen die variëren in lengte en sterkte. Hier reageren de doorzichtige kleurstoffen van de het Zink-papier op, en zo ontstaat er een afdruk. Door deze technologie kan elke kleur worden afgedrukt. Het voordeel van het Zink-papier is dat je geen aparte Ink cartridge nodig hebt en dat de afdruk direct droog is. Het nadeel is wellicht de kosten van het papier en de levensduur van de afdrukken.
Heeft de HP Sprocket een inkt cartridge nodig?
Nee, er zijn geen inktpatronen of navullingen nodig; alle kleuren zitten in het speciale ZINK-fotopapier.
Levensduur van het ZINK-fotopapier
Bij thermisch printen krijg je vaak de vraag: ‘wat is de levensduur van de print?’ Net zoals bij ander foto- en printmateriaal gaan de kleuren uiteindelijk iets vervagen of verkleuren als het een lange tijd in aanraking komt met UV-licht (daglicht). Het kan lang duren voordat je dit merkt. De werkelijke snelheid dat een print verandert hangt af van de hoeveel daglicht, de kamertemperatuur en de vochtigheid. Een warme, natte ruimte versnelt bijvoorbeeld het verouderingsproces van de Zink-kleurstofkristallen.
Ook het fotopapier op een warme dag in de auto laten liggen kan leiden dat zelfs het onbedrukte papier gaat verkleuren. Dit hebben we natuurlijk voor je uitgeprobeerd: als je ongeprint, onbeschermd fotopapier een uurtje in de zon in de auto laat liggen dat gaat in eerste instantie een beetje bol staan, waardoor het niet meer goed in de printer past, van verkleuring is nog geen sprake.
10 tot 20 jaar plezier van je foto
Als je zorgt dat de foto’s goed bewaard dan zullen ze er nog 10 tot 20 jaar goed uitzien. Dit is bevestigd door het bedrijf van het Zink-papier. De foto’s zijn dus prima voor dagelijks gebruik en zullen lang goed eruit blijven zien, maar ze zijn dus niet geschikt om permanent je stamboom te archiveren.
De plaklaag zou ook lang goed moeten blijven plakken. Na een paar jaar zal het minder goed gaan plakken en uiteindelijk zal de kleeflaag uitdrogen. De ongeopende verpakking beschermt het fotopapier en de plaklaag beter.
Kwaliteit van de foto’s
Een fotoresolutie van 313 x 400 dpi is op zich niet heel indrukwekkend, maar het geeft een prima resultaat. De Sprockets zijn immers maar kleine printertjes. Vergelijk de kwaliteit van de foto’s niet met een reguliere inkjet printer of als je vakantiefoto’s laat afdrukken bij bijvoorbeeld de Hema of Albelli. Dat is appels met peren vergelijken en zou niet rechtvaardig zijn.
"Bij een voldoende belichte foto zijn de details op de afdruk goed te zien."
Vergeleken met andere Pocket printers uit dezelfde prijsklasse is de printkwaliteit van de HP Sprocket simpelweg een van de betere printers die je in 2022 kunt kopen. Bij een voldoende belichte foto zijn de details op de afdruk goed te zien. Al merk je wel dat bijvoorbeeld de Sprocket Select net iets beter is in het afdrukken van gezichten. Daarnaast zijn kleuren van de afdrukken helder en behoorlijk natuurgetrouw.
Kleuren van de foto met ZINK-fotopapier
Bij je eerste afdruk met de HP Sprocket (200) zul je wellicht merken dat bijvoorbeeld de harde schaduwen donkerder zijn op de print, dan op je scherm. De HP Sprocket Select hebben de afdrukken een soort van blauwe kleurzweem. Het lijkt erop of de printer moeite heeft met licht grijze vlakken en ze dus maar heel lichtblauw maakt. Dit komt wellicht doordat de blauwe kleurstof de laagste activeringstemperatuur (80°C) heeft.
De truc is om je foto voor het printen iets te bewerken zodat hij misschien niet het beste eruit ziet op je scherm, maar wel het beste uit de printer komt. Dus maak de schaduwen op de foto minder donker als je print met de Sprocket (200). Of voeg wat geel en rood aan je foto toe in de app als je print met de HP Sprocket Select.
Waterproof papier
Bij aanraking met water gaan de kleuren niet uitlopen, zelfs niet als je hem onder de kraan houdt. Het fotopapier glanst wel iets minder en hij gaat een beetje omkrullen. Het papier kan daarnaast wel vouwen, maar niet scheuren.
Tips om je afdrukken met de Sprocket te verbeteren
Geen enkel scherm van een smartphone kan ooit perfect weergeven hoe een foto eruit zal zien als hij eenmaal is afgedrukt met een pocket printer. Om het beste resultaat uit de Sprockets te krijgen, hebben zijn hier drie tips die je op weg helpen:
1. Zorg voor voldoende belichting
Een afdruk van een te donkere foto zal er niet goed uitzien. Zorg ervoor dat je foto's maakt in een ruimte met voldoende verlichting en vermijd grote hoeveelheden donkere of lichte vlekken.
2. Kijk hoe andere afdrukken zijn uitgevallen
Als je eerder foto's hebt afgedrukt die je met je smartphone hebt gemaakt, vergelijk deze afdruk met de foto op je smartphone. Door deze afbeeldingen te vergelijken, kun je de verschillen zien tussen het scherm van je telefoon en de printer. Dit zal je helpen foto's te maken, of te bewerken, die het beste werken met de Sprocket.
3. Denk na over het beeldformaat van een foto
Het kan zijn dat je een foto maakt die niet dezelfde beeldverhouding heeft als het fotopapier. Als je niet de HP Sprocket-app gebruikt om een foto te maken, zorg er dan voor dat je foto's maakt in de juiste beeldverhouding. Zo kun je gemakkelijker zien hoe de afdrukken zullen uitvallen.
Thermisch fotopapier bewaren
Zoals je begrijpt wordt er op het HP Sprocket fotopapier dus geen inkt aangebracht, maar het reageert op warmte. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je het fotopapier op de juiste manier bewaart. Ook als je het niet gebruikt. Zo blijft het in het goed voor de volgende keer. Je kunt het fotopapier in de Sprocket laten zitten, maar dan moet je de Sprocket op de juiste manier opbergen.
Volg deze richtlijnen om het fotopapier in een goede conditie te houden:
- Bewaar het fotopapier op een droge plaats;
- Stel het fotopapier niet bloot aan extreme hitte of kou;
- Raak de glanzende zijde van het fotopapier voor de afdruk niet aan.
Is de HP Sprocket het waard om te kopen?
De HP Sprocket is een leuke en gebruiksvriendelijke smartphone printer die veel te bieden heeft. Het combineert de directheid van social media op je smartphone met het vasthouden van fysieke foto’s. Er is ook een sociaal element - haal de printer tevoorschijn op een bruiloft of verjaardag en iedereen gaat spontaan groepsselfies maken om die af te drukken.
Het formaat van de Sprocket printers is zo compact dat je ze gemakkelijk mee kunt nemen. Hierdoor kun je altijd en overal de fotomomenten direct afdrukken. De andere praktische kant van de Zink fotovellen is de kleeflaag op de achterkant. Zo kun je alle herinneringen plakken waar je maar wilt.
"Hierdoor kun je altijd en overal de fotomomenten direct afdrukken."
Op zakelijk gebied zijn er opties om een HP Sprocket te gebruiken. Doordat er de afdrukken een plaklaagje hebben kun je ze bijvoorbeeld op je businesskaartje plakken. Maak een selfie op locatie en plak hem op de achterkant van je kaartje. Zo kun je een origineel business kaartje maken met een persoonlijke out of the box ervaring. Of op een bedrijfsfeestje kun je de gemaakte foto’s direct uitprinten en uitdelen. Met een persoonlijke foto verbeter je de relaties tussen de collega’s.
Het blijft geweldig dat je met deze printtechniek geen inkt nodig hebt. Je laadt simpelweg het speciale ZINK-papier in de printer en je kunt aan de slag. Foto’s afdrukken met de HP Sprocket is op zich zelf al een feestje.