Facebook

Wat is een PolarPro Mist en BlueMorphic filter en hoe werken ze?

Wat is precies een Mist of een Blue Morphic filter? Waarvoor worden ze gebruikt? Waar moeten ze rekening mee houden? En voor welke gebruiker zijn ze zinvol? Duik in de wereld van creatieve beeldvorming en leer alles over de toepassingen, aandachtspunten en voordelen van deze Polarpro filters.

Geschreven door Sasan Amir

Fotograaf en filmmaker - content creator met een focus op technologie en natuur.

Waarom een PolarPro Mist of Blue Morphic filter gebruiken?

Overal kom je ze tegen, zowel online als in winkels: filters. Of je nu fotografeert of filmt, ze zijn er in alle soorten en maten, met verschillende effecten. PolarPro staat bekend om hun hoogwaardige filters, en vandaag gaan we twee van hun pareltjes nader bekijken: de PolarPro QuartzLine Mist FX en de PolarPro QuartzLine Blue Morphic FX.

Kenmerken van deze creatieve filters voor fotografen en filmmakers

Zowel de PolarPro QuartzLine Mist FX als de PolarPro QuartzLine Blue Morphic FX zijn gemaakt van zeer hoogwaardig glas en hebben de best mogelijke coating. De buitenbehuizing is gemaakt van een aluminiumlegering met een antislipvorm, waardoor het hanteren van de filters veel comfortabeler is. Elk filter wordt geleverd in zijn eigen harde case en kan gemakkelijk en veilig worden vervoerd zonder verdere verpakking. De tweedelige verpakking bestaat uit een metalen oppervlak en een rubberen tegenoverliggende zijde, die ook kan worden gebruikt om filters gemakkelijker en veiliger los te schroeven.

Deze twee filters gaan over creatief bezig zijn, ze produceren spannende effecten waar zowel fotografen als videografen mee kunnen werken.

Effect filters

Welke filterdiameter moet ik nemen?

Als je al bekend bent met dit onderwerp, zul je snel opmerken dat filters vaak worden gespecificeerd met een bepaalde diameter. Dit komt doordat het gaat om filters die op de voorkant van je lens worden geschroefd. Het zou erg kostbaar zijn om voor elke lens de juiste maat filter aan te schaffen. Daarom raad ik je aan om de filterdiameter te kiezen op basis van de grootste diameter van je lenzen. In mijn geval is dat bijvoorbeeld 82mm.

Maar wat als je kleinere lenzen hebt? Maak je geen zorgen, daar is een eenvoudige en betaalbare oplossing voor: step-up-/step-down-ringen. Deze ringen fungeren als adapters, waardoor je filter ook op kleinere lenzen kunt gebruiken. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook ruimte in je cameratas!

"Maar wat als je kleinere lenzen hebt?"

Er is echter één belangrijk punt om op te letten: het gebruik van de zonnekap is meestal niet meer mogelijk omdat het draaimechanisme van de kap dan niet meer goed kan vergrendelen. De filters zelf hebben wel een eigen schroefdraad, waardoor ze ook onderling gecombineerd kunnen worden.

foto's maken
PolarPro Mist filter

De werking van een Mist filter

In het Engels worden ze vaak "mist" of "cinebloom" genoemd, in het Nederlands worden ze vertaald als "diffusiefilters". Deze filters kunnen het beeld een subtiele verzwakking van de scherpte geven. Dit effect wordt vaak uitgedrukt in een fractie, zoals 1/8 of 1/4, of in een percentage, zoals 20% of 40%.

Tijdens het productieproces van de filters, waarbij verschillende coatings op optisch glas worden aangebracht, worden kleine zwarte spikkels op het glas verspreid. De hoeveelheid van deze "spikkels" op het glas bepaalt de mate van diffusie: meer spikkels betekent een sterker diffusie-effect, terwijl minder spikkels zorgen voor minder diffusie.

Persoonlijk vind ik het fascinerend hoe deze kleine details in het productieproces een impact hebben op het uiteindelijke effect van het filter. Het is geweldig om te weten dat ik met een diffusiefilter de sfeer en uitstraling van mijn foto's of video's kan aanpassen op basis van de gewenste mate van diffusie.

Maar voordat we in detail treden, vergelijken we met en zonder mistfilter. Zo zie je bij de linker foto een sterke waas gecreëerd door het Mist filter en een zachtere overgang tussen de heldere achtergrond en de gebouwen. 

Straat - met mist filter

Met mist filter

Straat - zonder mist filter

Zonder mist filter

Het effect van Mist filter

Als je naar het effect van mist filters kijkt, zie je hoe ze de manier waarop een foto eruit ziet beïnvloeden. Ze verminderen de intensiteit van de hooglichten, verzachten de schaduwen en verminderen het contrast van de hele scène. Wat ik vooral interessant vind, is hoe mist filters een zachte gloed rond lichtbronnen creëren. Normaal gesproken zouden die lichtbronnen harde randen of scherpe highlights hebben, maar met een mistfilter krijgen ze een aangename subtiele en dromerige uitstraling.

Het lijkt zelfs alsof het filter de sfeer van een film nabootst, met dat kenmerkende halo-effect dat je vaak ziet bij filmopnamen. Het totale effect is een zachtere en dromerigere uitstraling, waardoor het vastgelegde moment een licht cinematisch gevoel krijgt. Het is geweldig om te experimenteren met mist filters en te ontdekken hoe ze mijn foto's een unieke uitstraling kunnen geven.

Portretten

Niet alleen voor foto's van steden, maar ook voor portretten kunnen deze effecten echt geweldig zijn. Kijk maar naar deze foto van Elena Endres, waar ik gebruik heb gemaakt van de Godox TL-lampen. Door het gebruik van een mistfilter zijn de lichtbronnen veel zachter geworden, waardoor de foto een artistiek tintje heeft gekregen. Het verschil is vooral opvallend bij directe lichtbronnen, zoals je kunt zien in de vergelijking. Het is echt verbazingwekkend hoe een eenvoudig filter een foto zo'n andere uitstraling kan geven. Het maakt het beeld meer intrigerend en voegt een vleugje kunstzinnigheid toe.

Elena Endres
Portret - met mist filter

Met mist filter

Portret - zonder mist filter

Zonder mist filter

Het Mist filter gebruiken voor correcties in moeilijke situaties

Ken je dat gevoel? Je wilt een portret maken in een gebouw of een kamer vastleggen, maar de ramen zijn compleet overbelicht. Dit is zo frustrerend! Vooral in scènes met een groot verschil tussen licht en donker, kan overbelichting gemakkelijk optreden. Gelukkig kun je tegenwoordig tijdens deze momenten een mist filter gebruiken. Hier heb je wel een goed mist filter voor nodig, zoals de PolarPro Mist FX. Deze filters zorgen voor een soepelere overgang tussen de verschillende lichtniveaus en creëren een harmonieuzer beeld.

"Gelukkig kun je tegenwoordig tijdens deze momenten een mist filter gebruiken."

Diffusiefilters zijn een krachtig hulpmiddel om je ideeën tot leven te brengen, of je nu landschappen, portretten, straatbeelden of autosport vastlegt. Het is belangrijk om te realiseren dat diffusie niet alleen het beeld verandert, maar ook een deel van de scherpte en het contrast vermindert.

Dit kan echter gunstig zijn als je een filmachtige uitstraling wilt creëren. Moderne camera's en lenzen leggen vaak extreme scherpte vast, wat soms onnatuurlijk kan lijken. Met een Mist-filter kun je dit eenvoudig tegengaan. De PolarPro QuartzLine Mist FX scoort over de hele linie punten: een mooie look, een gelijkmatig effect en een solide basisscherpte ronden het filter af.

Auto met light streak door BlueMorphic filter
BlueMorphic filter

De werking van een BlueMorphic Filter

Bij de PolarPro QuartzLine Blue Morphic FX draait het niet alleen om een zachte look, maar vooral om flares, oftewel lichtvlekken. Het zijn niet zomaar flares die de meeste mensen kennen en vaak als stijlmiddel gebruiken, maar specifieke flares die ontstaan door anamorfe lenzen. Deze lenzen worden veel gebruikt in de (speelfilm)wereld en hebben een kenmerkende stijl. Echter, anamorfe lenzen zijn extreem duur, groot en missen vaak autofocus. Daarom biedt de PolarPro BlueMorphic een oplossing.

"Echter, anamorfe lenzen zijn extreem duur, groot en missen vaak autofocus."

Je kunt dit filter op je lens schroeven en variëren in oriëntatie, waardoor het ongelooflijk authentieke en realistische flares creëert. Het filter heeft blauwe lijnen op het glas die het licht voor de lens breken. De buitenste ring van het filter is draaibaar, zodat je de uitlijning van de flares kunt aanpassen. PolarPro biedt ook de QuartzLine GoldMorphic FX aan. Zoals de naam al aangeeft, zijn de flares van de Golden Morphic goudkleurig in plaats van blauw. Dit geeft een warmer effect en biedt mogelijkheden voor verschillende scenario's.

Anamorphic flares zijn vooral geliefd in speelfilmscènes met auto's. Zoals te zien is op de afbeelding van de auto die van voren is gefilmd. De koplampen in combinatie met het BlueMorphic filter creëren een sterk effect.

Conclusie

Als je je werk een artistiek tintje wilt geven, dan zijn deze twee filters precies wat je nodig hebt. Naast de PolarPro QuartzLine Mist FX en de PolarPro QuartzLine Blue Morphic FX, heeft PolarPro nog andere filters die ook de moeite waard zijn om te ontdekken. Met effectfilters kun je op het gebied van fotografie en videografie opnieuw verkennen en alledaagse situaties op een filmische manier vastleggen. Deze effect filters zijn bijvoorbeeld ook beschikbaar als smartphone filters voor iPhones. Het is geweldig om te zien hoe zo'n eenvoudig accessoire een wereld van verschil kan maken in mijn fotografie-ervaring.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.