Hähnel - Het beste merk voor een extra camera accu

Bij de aankoop van een nieuwe camera wordt standaard één accu meegeleverd. Toch is het vaak gewenst om minstens één extra accu erbij te nemen. Vaak kan je met één accu niet de hele dag fotograferen en als je accu leeg is kan je natuurlijk geen foto's meer maken. Tegenwoordig zijn er, naast originele accu's, ook veel andere accumerken op de markt beschikbaar. Hoe verhouden deze accu's zich? Voor deze test bekijk ik een van de Extreme Li-Ion accu's van het merk Hähnel.

Renzo Gerritsen

Geschreven door: Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen is professioneel fotograaf en de initiatiefnemer van Avondfotografie.nl. Met Avondfotografie.nl helpt Renzo (beginnend) fotografen om op een makkelijke manier mooiere foto’s te maken.

De voordelen van een Hähnel Extreme batterij

Zelf fotografeer ik met de Nikon D850. Bij deze camera wordt een Nikon EN-EL15 accu geleverd. Deze accu heeft een capaciteit van 1900 mAh. Hoe hoger het aantal mAh, hoe langer je ermee kunt fotograferen. Met deze accu en mijn fotografiestijl kan ik er zonder problemen op vertrouwen dat ik er een hele dag mee kan fotograferen.

In dit artikel test ik de Hähnel HLX-EL15HP Extreme. Deze accu komt het meeste in de buurt van de originele Nikon EN-EL15 qua prestaties. Je kunt deze Extreme accu herkennen aan de oranje kleur. Deze Hahnel Extreme accu heeft 2000 mAh. De enorme capaciteit van de originele accu is dus nóg een beetje groter geworden.

Naast een Extreme Li-Ion accu ter vervanging van de Nikon EN-EL15 accu zijn ook Extreme versies van de originele Nikon EN-EL14 accuCanon LP-E6N accuFujifilm NP-T125 accu en voor de Olympus BLH-1 accu.

Hahnel accu en camera
De enorme capaciteit van de originele accu is dus nóg een beetje groter geworden.

Schokbestendig en beter bestand tegen kou

De lege ruimtes in de behuizing van de Extreme accu zijn opgevuld met siliconen. Dat is uniek voor deze accu. Dit heeft als voordeel dat de accu beter schokbestendig is en minder snel stuk gaat. Dat is goed nieuws, want een accu laat je nog weleens op de grond vallen. Een ander voordeel is dat de accu beter bestand is tegen kou. Fotografeer je in de winter of in extreme kou? Dan zal je merken dat je accu sneller leeg is dan je gewend bent. Dit is volkomen normaal, want een accu kan niet zo goed tegen kou of warmte. Met de Extreme accu kan je erop vertrouwen dat je er langer mee kunt fotograferen.

"Een ander voordeel is dat de accu beter bestand is tegen kou."

Voor de avond- en nachtfotograaf is dit ideaal. Fotograferen met Live View en lange sluitertijden zijn erg belastend voor de accu. Het verbruikt veel stroom, waardoor je niet kunt vertrouwen op de maximale capaciteit van de accu. Als je overdag drie uur kunt fotograferen kan die tijd 's avonds en 's nachts zelfs gehalveerd worden!

ProCube2 met Extreme accu
De Hähnel Extreme accu's kunnen snel worden opgeladen met de ProCube2.

In de praktijk

Hoe presteert deze accu in de praktijk? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben hartstikke tevreden met de prestaties. Ik heb mij gespecialiseerd in nachtfotografie en fotografeer veel in de kou met lange sluitertijden en Live View.

Daarnaast werk ik als professioneel fotograaf voor bedrijven. Ik fotografeer meerdere evenementen per maand die soms wel een hele dag duren. Beide situaties vragen veel van de accu. Ik heb de Hähnel accu in beide situaties kunnen testen en de accu geeft mij het vertrouwen dat ik nodig heb in deze situaties. Ik heb het vertrouwen dat ik lekker lang kan fotograferen en niet bang hoef te zijn dat ik momenten ga missen. Als fotograaf is dit cruciaal! Deze accu zal dus, naast mijn originele accu's, in de fototas verdwijnen, want je kunt nooit genoeg goede accu's bij de hand hebben.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2023 Transcontinenta. All rights reserved.