Facebook
Header blog

Het gebruik van EXTREME filters voor creatieve fotografie

Filters zijn er om er voor te zorgen dat de fotograaf meer gebalanceerde foto’s kan maken of zelfs foto’s kan maken op momenten wanneer dat zonder filter niet mogelijk is. Het meest worden filters ingezet om het beeld zo natuurlijk mogelijk over te laten komen in extreme omstandigheden en ongewenst licht letterlijk weg te filteren.


Zo heeft iedere landschapsfotograaf wel een set filters om de zon te weren of foto’s te kunnen maken met lange sluitertijden. Er zijn ook filters die net wat verder gaan. Filters die zelf extreem zijn en het randje opzoeken. In deze blogpost gaan we twee van deze bijzondere filters bekijken. Het gaat om een variabel ND-filter met een creatief resultaat en een extreem zwaar ND-filter.

Robert-Paul

Geschreven door Robert-Paul

Robert-Paul gelooft dat fotografie de beste manier is om een verhaal te vertellen of een emotie los te maken, waarbij hij in zijn werk vooral een gevoel van sereniteit en stilte wil overbrengen.

PolarPro's Variabel ND + Mist Filter

Het PolarPro VND + Mist filter is eigenlijk best wel een bijzondere filter, omdat dit het enige filter is die diffusie met een variabel ND-filter combineert. Je creëert hierdoor foto’s met een ‘engelachtige’ look en kan tegelijkertijd het licht filteren. Hierdoor kun je ook als er (te) veel licht is foto’s met een juiste belichting maken. Deze combinatie is een uitkomst, omdat het stapelen van filters zorgt voor vignettering en daarnaast komen de filters soms vast te zitten.

Waarom een ND-Filter gebruiken?

ND-filters verminderen de hoeveelheid licht die op de sensor valt, zodat je bijvoorbeeld met een groter diafragma kunt fotograferen of met video kan blijven filmen met juiste instellingen (dubbele sluitertijd x framerate). Het ND-filter functioneert eigenlijk als een zonnebril voor je sensor. De variabele ND van 2-5 of 6-9 staat voor het aantal stops dat je met het filter flexibel kunt reguleren.

Er zijn twee varianten van dit filter te verkrijgen:
2-5 stops filter - te gebruiken in de meeste scenario’s;
6-9 stops filter - te gebruiken bij fel zonlicht.


Een van de functies van dit filter is het reguleren van licht, waardoor je kunt fotograferen met lange sluitertijden. Uiteraard kan met de 6-9 versie langere sluitertijden worden gebruikt dan de 2-5 versie, maar beiden kunnen gebruikt worden om het licht te temperen en het langer op de sensor te laten vallen voor creatieve foto’s.

Waarom wil je een diffusion filter gebruiken?

Als je goed kijkt zie je allerlei deeltjes in het glas van de lens zitten. Deze deeltjes verspreidt het licht dat in het filter (en de lens) komt. Het engelachtige beeld dat hierdoor ontstaat in de foto’s kan op meerdere manieren zichtbaar zijn. Zo wordt direct licht zachter gemaakt. De lichte delen, contrast en schaduwen worden zachter door dit filter. Het lijkt net alsof er wat zachte mist hangt rondom het licht wat een bijzonder effect geeft. Dit kan ook tot gevolg hebben dat zogenaamde “halation” plaatsvind in de foto doordat het directe licht weerkaatst wordt in de lens. Dit geeft een dromerig, zomerdag gevoel aan de foto. Dit wordt ook wel halation genoemd, of bloom highlights.

Een ander voordeel is dat de huid zachter wordt gemaakt, gladder en evenwichtiger. Vooral voor bruidsfotografie is dit filter hierdoor zeer bruikbaar. Eigenlijk is dit filter onmisbaar als je mensen er beter uit wilt laten zien.


Een van de functies van dit filter is het reguleren van licht, waardoor je kunt fotograferen met lange sluitertijden. Uiteraard kan met de 6-9 versie langere sluitertijden worden gebruikt dan de 2-5 versie, maar beiden kunnen gebruikt worden om het licht te temperen en het langer op de sensor te laten vallen voor creatieve foto’s.

Bloemen in veld
Gebouwen - test Mist filter
Ook bij architectuurfotografie heeft het mist-filter een mooi effect.

Als laatste zorgt dit filter er voor dat de foto’s in het algemeen wat minder scherp uitzien. De afbeeldingen van tegenwoordig zijn door de kwaliteit van camera’s en lenzen zeer scherp, misschien zelfs een beetje te scherp. Het is niet voor niets dat ouderwetse film fotografie al jaren zeer populair is. De Mist Edition filter brengt de film look weer een beetje terug naar de digitale camera doordat het zorgt voor iets minder contrast en hardheid in het beeld. Het effect in de Mist Edition is subtiel en niet te duidelijk aanwezig, waardoor foto’s creatief zijn maar zeker niet te bewerkt over komen.

Het PolarPro ND100k filter - voor extreem lange sluitertijden

We hebben net al even beschreven waar een ND-filter voor dient, ze zijn als het ware een zonnebril voor de lens waardoor je het licht kan reguleren. Hierdoor kun je fotograferen met groot diafragma op klaarlichte dag of kan fotograferen met lange sluitertijden. Dit PolarPro filter is extreem, omdat de ND100k een 16-stops licht weghoudt van de sensor van de camera. Met een lichtreductie van 16stops kun je lange sluitertijden gebruiken op klaarlichte dag, in de felle zon.

Dit filter is niet bedoeld om te kunnen fotograferen met een groot diafragma zonder dat je wilt dat het beeld veranderd. De sterkte van dit filter zorgt ervoor dat altijd lange sluitertijden gebruikt moeten worden om voldoende licht op de sensor te kunnen krijgen voor een goed belichte foto. Hierdoor ontstaat beweging in voorbijdrijvende wolken of het bewegende water zoals in onderstaande foto te zien is.

Deze foto is gemaakt op een van de meest zonovergoten lentedag van het jaar, rond het middaguur wanneer de zon op haar sterkst was. Toch is de foto een goed gebalanceerde foto met 30 seconden lange sluitertijd. Daarnaast kan het filter ook gebruikt worden voor extreem lange sluitertijden wanneer het licht wat minder sterk is. Een sluitertijd van bijvoorbeeld 4 minuten geeft een zeer bijzonder effect aan alle bewegende onderdelen in een foto zoals voorbij zwevende wolken of bewegend water.

extreem lange sluitertijd.
Deze foto is gemaakt op een zonnige ochtend in het voorjaar waarbij de sensor 161(!) seconden werd opengesteld voor het licht.

Ondanks dat deze twee filters misschien niet iedere dag gebruikt gaan worden hebben allebei de filters een duidelijke plek in de tas van iedere fotograaf. Ze kunnen allebei die ene prachtige foto maken die net anders is. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk om te experimenteren met nieuwe manieren van fotografie.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.