Facebook

Zo gebruik je een ND/PL-filter bij een DJI drone

Zelf vlieg ik al al zo’n zeven jaar met een drone. Een drone is voor mij een camera met propellers. Wat begon met een hele grote drone met een kleine sensor, heeft uiteindelijk geleid dat ik nu een relatief kleine drone met een grotere 1” camera sensor gebruik (DJI Mavic 2 Pro). Vliegen met een drone is mooi omdat het je een nieuw perspectief geeft, maar de kleinere sensor heeft wel enkele beperkingen. Het is daarom goed om te weten dat je drone filters kunt gebruiken, zodat je meer uit de sensor kan halen. Ik leg je uit hoe dat moet.

Robert-Paul

Geschreven door Robert-Paul

Robert-Paul gelooft dat fotografie de beste manier is om een verhaal te vertellen of een emotie los te maken. Bekijk Robert-Paul's werk waarmee hij vooral een gevoel van sereniteit en stilte wil overbrengen.

Welke filters kan ik het beste gebruiken met een drone?

Er zijn twee soorten filters die echt belangrijk zijn voor gebruik met een drone en dat zijn ND filters (ND) en circulaire polarisatiefilters (CP). ND-filters worden soms ook wel grijsfilters genoemd. In sommige gevallen kun je met een filter de drone zelfs gebruiken op momenten waarop het zonder filter echt niet lukt, zoals midden op een zonnige dag. Het is daarom echt aan te raden om meerdere filters bij je te hebben.

ND-filters
ND-filters verminderen de hoeveelheid licht die op de sensor valt, zodat je bijvoorbeeld met een groter diafragma kunt fotograferen of met video kan blijven filmen met juiste instellingen (dubbele sluitertijd x framerate). Het ND-filter functioneert eigenlijk als een zonnebril voor je sensor.

Circulair polarisatiefilters
Polarisatiefilters filteren het licht waardoor reflecties van water of glasoppervlakten verdwijnen, kleuren worden verbeterd (vooral groen en blauw) en het contrast wordt vergroot. Daardoor worden beelden met een CP filter levendiger en evenwichtiger.

Topview drone blauw water
blauw water met Polarisatiefilters

ND-filters verminderen dus alleen het licht waarbij alle andere kenmerken behouden blijven. De ND/PL-filters combineren de twee soorten filters een verwijderen ook reflecties en de kleuren van foto’s worden ook verbeterd. Soms wil je echter bewust reflecties in de foto behouden of de foto natuurlijker houden. Zelf gebruik ik de PolarPro Cinema Series Sixpack voor de DJI Mavic 2 Pro drone. Deze 6-pack heeft een ND en ND/PL versie van elk van de ND4 (-2 stops), ND8 (-3 stops) en ND16 (-4 stops) filter. Zo heb je de keuze en kun je deze set in 95% van de omstandigheden gebruiken.

"De werking van de filters is vrijwel hetzelfde bij elke drone."

PolarPro 6-pack
PolarPro Cinema Series Sixpack
Deze PolarPro 6-pack heeft een ND en ND/PL versie van elk van de ND4, ND8 en ND16 filter.

Verschillende filtersets

Misschien vind je zes filters wat veel, dan zijn er ook andere sets met drone filters beschikbaar. Zo vind je de drie ND/PL-filters in de zogenoemde VIVID-Pack, de drie ND-filter zitten in de SHUTTER-pack. Voor andere drones zoals de DJI Mavic Air 2 heb je de handige VND-filters, dat zijn filters waarbij je aan het filter draait om zelf te bepalen hoeveel licht je wilt dempen.

Een ander bekend merk voor drones filters is PGYTECH, zij hebben vergelijkbare filters voor bijvoorbeeld de DJI Mavic Air 3, DJI Mavic Mini 2 en andere DJI drones.

DJI drone met Polarpro filter
Egaal water door CPOL filter
Door het gebruik van een polarisatiefilter wordt het water mooi egaal.

Hoe stel je de camera van de DJI Mavic Air 2 drone in?

Allereerst is het belangrijk om te weten met welke camera instellingen je de beste resultaten krijgt. We gaan voor de scherpste foto’s met de minste ruis. Hier zijn de beste instellingen op een rij die voor de DJI drones gelden.

- Zet je camera op ‘manual’
Met het handmatige instellen kunnen de instellingen door veranderend licht niet automatisch veranderen tijdens de vlucht. Consistent licht is super belangrijk om betere beelden te krijgen, zeker als je een panorama of fotoreeks maakt.

- Gebruik ISO 100 voor beelden met de minste ruis. Altijd.

- Stel de diafragma in tussen f2.8 en f4.0 voor de scherpste resultaten.

- Houd de EV tussen -0.3 en +0.3

Drone shot Heusden NL
De polarisatie zorgt voor betere kleuren en evenwichtige reflectie in het water rondom vestingstad Heusden.

Wanneer gebruik je welk ND-filter?

PolarPro heeft ND-filters in het assortiment met een sterkte van ND4 tot ND10k, dus het is erg belangrijk om te weten welk filter je nodig hebt. Maar hoe weet je nou welke van deze zes filters je het beste kan gebruiken in een bepaalde situatie? Er is een vuistregel, zie het tabel hieronder.

Filtersterktes

  • ND4 (2 stops) - zonsopkomst / zonsondergang
  • ND8 (3 stops) - bewolkte dagen
  • ND16 (4 stops) - gedeeltelijk bewolkt / zonnige dagen

Nu wil je, net als ik, natuurlijk exact weten welke filter je moet gebruiken. Dat doe je als volgt: nadat je in het menu de juiste camera instellingen hebt gekozen, kun je op het scherm van de remote de belichtingswaarde (exposure value, ofwel EV) uitlezen. Zorg er altijd voor dat deze ergens tussen -0.3 en +0.3 uitkomt.

Gebruik bij overbelichting het juiste ND-filter om tussen deze waardes uit te komen. Als de EV bijvoorbeeld +3 aangeeft, gebruik je de ND16 om de belichting met 4 stops te temperen waardoor je EV op -0.3 uit komt.

"Laat bij een EV van -2 of +2 de drone landen om een zwaarder filter te gebruiken."

Het licht kan tijdens de vlucht natuurlijk veranderen. Als de belichtingswaarde (EV) verandert in -1,+1 of hoger, moet je actie ondernemen. Het beste is om ISO te veranderen naar 200 (als -1) of diafragma naar f5.6 (als +1) zodat je door kan blijven vliegen. Als de ISO hoger moet worden ingesteld dan ISO200 of het diafragma naar meer dan f/5.6 wordt, zal de kwaliteit van de opnamen duidelijk verminderen. Daarom raad ik aan om bij een EV van -2 of +2 de drone te laten landen om een zwaarder filter te gebruiken.

Heusden haven luchtfoto drone
heusden-luchtfoto-dji-drone-filter-polarisatie-550
Je stelt het polarisatiefilter altijd in op basis van de positie van de drone ten opzichte van de zon.

Hoe stel je het polarisatiefilter in bij een drone?

Je stelt het polarisatiefilter altijd in op basis van de positie van de drone ten opzichte van de zon. Het is bij een drone daarom lastig om het polarisatiefilter voor elke specifieke scène in te stellen, omdat je dit doet door het filter zelf te draaien. Omdat dit niet mogelijk is tijdens het vliegen (let op die handen!) zijn er twee opties.

1. Stel het polarisatiefilter optimaal in voor iedere individuele positie

Met deze optie stel je het filter iedere keer opnieuw in tussen opnames door de drone te laten opstijgen, beelden te maken en de drone te laten landen wanneer de positie van de camera verandert ten opzichte van de zon. Dit betekent dat je veel tijd (en batterijvermogen) verliest en de exacte reeks opnamen in gedachten moet hebben om dit te laten werken. Voor mij neemt dit het plezier weg van het vliegen met een drone.


2. Stel het polarisatiefilter zo goed mogelijk in voor alle omstandigheden

Als je deze optie kiest, wordt niet elke opname voor 100% gepolariseerd en hebben sommige beelden iets minder baat bij het polarisatiefilter. Desalniettemin kan je tenminste met de drone blijven vliegen. PolarPro heeft een witte markering op elk van hun filters toegevoegd om de lineaire polarisatie-instelling aan te geven. Het is een algemene instelling, goed voor de meeste scenario’s.

Wat ikzelf doe, is het filter eenmalig handmatig instellen. Je kunt dit het beste doen door de drone in een hoek van 90 graden ten opzichte van de zon houden en het polarisatiefilter te draaien tot het grootste polarisatie-effect zichtbaar is. Als je eenmaal het maximale effect hebt gevonden, laat je het filter op die positie staan en kun je de drone op laten stijgen.

Enkele praktijkvoorbeelden

Ik heb de DJI Mavic 2 Pro drone met de PolarPro filters meegenomen naar de Loosdrechtse plassen om ze daar op deze bijzondere locatie te testen. Dit keer niet niet na zonopkomst of tegen zonsondergang om het beste licht te hebben, maar rond het middaguur op een zonnige dag, om zo goed het verschil te kunnen laten zien tussen de foto met en zonder filter.

Voorbeeld 1 gebruik CPOL

DJI Mavic 2 Pro - 1/240 sec bij f/6.3 met ISO 100
Deze foto is genomen op een mooie zonnige dag met een blauwe lucht rond 13:00. Het is dan onvermijdelijk om diafragma lager dan f/5.6 te kunnen houden. Met die wetenschap is het eigenlijk nog best een redelijke foto.

Luchtfoto water loosdrechtsplassen

DJI Mavic 2 Pro ND16/PL - 1/50 sec bij f/2.8 met ISO 100
Door de polarisatie wordt het water wat donkerder en egaal. Ook zijn de kleuren helder en het ND16-gedeelte maakt de diafragma van f/2.8 mogelijk waardoor de foto scherper is. De kwaliteit van de foto is met het NDPL-filter flink verbeterd.

Links: DJI Mavic 2 Pro zonder filter - 1/400 sec bij f/5 met ISO 100

De foto is duidelijk overbelicht en de weerspiegeling van de zon zorgt er voor dat deze foto eigenlijk onbruikbaar is.

Rechts: DJI Mavic 2 Pro + ND16/PL - 1/50 sec bij f/2.8 met ISO 100

Een duidelijke verbetering doordat de foto beter belicht is. De schittering van de zon is geminimaliseerd, waardoor deze nu makkelijk te verwijderen is in Photoshop als je dat zou willen.

Luchtfoto loosdrechtse plassen water
Een goede set filters is essentieel als je het beste resultaat uit de camera van je drone wilt halen.

Tot slot

Een goede set filters is essentieel als je het beste resultaat uit de camera van je drone wilt halen. De ND-filters maken het mogelijk om de beste instellingen voor je DJI drone te kunnen gebruiken (ISO 100, diafragma tussen f/2.8 en f/4.0), terwijl bij gebruik van polarisatiefilters reflecties verminderen en kleuren worden verbeterd. Met de PolarPro Cinema Series sixpack heb je een mooie set die in 95% van de omstandigheden kan worden gebruikt. Als je meer opties wilt, zoals het fotograferen met lange sluitertijden, heeft PolarPro nog andere opties in het assortiment zoals een ND128, ND256 of ND10k filter.

De PolarPro Cinema Series wordt geleverd in een mooie, harde opbergcase met magnetische sluiting. Daarnaast krijg je o.a. een microfiber lensdoekje, stickers, een handig tool om de filters te verwisselen en zoals altijd bij PolarPro: levenslange garantie. We zijn van PolarPro gewend dat de kwaliteit van de filters subliem is, zonder al te veel lichtverlies en vignettering in de randen en is de verpakking uitermate goed verzorgd.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.