Facebook
Header blog

Leofoto monopod gebruiken voor landschapsfotografie

Een statief is een onderdeel van de, vaak volle, tas van de landschapsfotograaf. Het statief is ook gelijk een onderdeel van de uitrusting waar ik als fotograaf het meest vertrouwen in moet hebben. Maar wat als je geen statief bij de hand hebt, kan je dan ook een monopod gebruiken in plaats van een statief? Om deze vraag te beantwoorden ben ik op pad geweest met de Leofoto MP-326C monopod.

Geschreven door Matthijs Bettman

De foto’s van Matthijs onderscheiden zich door het gebruik van kleur en door bekende locaties er nieuw uit te laten zien. De foto’s zijn o.a. gepubliceerd bij verschillende reisbureaus, reisbladen en bij National Geographic.

Specificaties van de Leofoto MP-326C Monopod

Mijn eerste indruk is dat de monopod ingeklapt zeer compact is. De monopod is maar iets langer dan een mirrorless camera met een 70-200mm F2.8. De Leofoto MP-326C monopod is een carbon eenbeenstatief die compact, sterk en instelbare werkhoogten heeft. Met een draagvermogen van 15 kg kunt je met vrijwel elke professionele camera/lenscombinatie met het statief gebruiken. De statiefpoot bestaat uit vijf uit te schuiven secties. Hierdoor kunt je de werkhoogte van de monopod instellen variërend van een minimale hoogte van 43,7 cm tot een maximale hoogte van 155,5 cm. Met het gebruiksvriendelijke TwistLock-systeem bent je verzekerd dat deze secties stevig op zijn plaats blijven zitten.

Compacte Leofoto Monopod

De monopod in gebruik

In eerste instantie vergeleek ik de maximale hoogte van de monopod met mijn statief (Leofoto Summit LM-324CL) en ik dacht even dat het monopod te laag voor mij zou zijn. Bij de vergelijking had ik geen rekening gehouden dat dit een eenpoot statief is en die recht omhoog gaat. Door de werkhoogte van 155,5 cm heeft deze monopod toch een goede maximale hoogte voor mij. De statiefkop dat ik er op heb gemonteerd is het Leofoto NB-40 balhoofd.

Het Leofoto MP-326C carbon monopod komt in een stevige draagtas en met diverse accessoires. Met deze accessoires is het mogelijk om zelf kleine aanpassingen uit te voeren, zoals het strakker zetten van het statiefkop de statiefplaat. Wat verder een zeer fijn onderdeel aan het statief is, is het kleine rubberen handvat dat om de poot zit. Dit onderdeel zorgt ervoor dat je makkelijk je statief kan vasthouden wanneer het koud is. De monopod bestaat uit 10-lagen carbon, en carbon kan best koud worden. Door het rubberen handvat kun je de monopod prettig blijven vasthouden en gebruiken, ook zonder handschoenen als het buiten koud is.

De prachtige heuvels van Zuid-Limburg

De prachtige heuvels van Zuid-Limburg

Tot nu toe heb ik de monopod voornamelijk gebruikt in het bos en in de heuvels van Zuid-Limburg. Daar was het de ideale middenweg tussen het gebruik van een statief en uit de hand schieten. Tijdens de shoot met mijn Nikon 70-200mm F2.8S heb ik gebruik gemaakt van de monopod zodat ik gemakkelijker foto’s kon maken met sluitertijden als 1/15e of 1/20e. Mijn succespercentage ging door het gebruik van de monopod omhoog. Dit was vooral handig bij de bovenstaande foto, die ik waarschijnlijk niet had kunnen maken zonder de monopod. 

"Mijn succespercentage ging door het gebruik van de monopod omhoog."

Om de stabiliteit van de monopod te vergroten heb ik een spike onder de poot gedraaid. Met een spike zorgt je ervoor dat het statief een klein stukje de grond in gaat, waardoor je de grond als fundatie gebruikt. Bij de monopod wordt niet standaard een spike meegeleverd, maar als je een ander statief hebt van Leofoto (zoals de Leofoto Summit LM-324CL), is het mogelijk om de spikes / rubberen voeten met elkaar uit te wisselen. Vrijwel alle Leofoto voetjes hebben namelijk een 3/8-inch schroef. Je kunt ze eventueel ook in een set van drie kopen via de Leofoto website .

Wil je zelf de natuur in maar weet je niet zo goed waar naar toe? Via de website van Natuurmonumenten vind je gemakkelijk een locatie in bijvoorbeeld de provincie Limburg via de interactieve kaart.

Werkhoogte van Monopod

Op de foto heb ik de monopod in gebruik en heb ik de monopod niet eens helemaal uitgeschoven (en ik ben 186cm lang!). Het is hier dus goed te zien dat de monopod voor mij is hoog genoeg. Wat ik soms wel lastig vond is dat wanneer ik door de zoeker van mijn camera kijk dat ik de monopod met één hand moet vasthouden. En dus maar één hand over heb om mijn camera in te stellen.

De statiefpoot verstellen

De poot van de monopod bestaat uit 5 delen en zijn makkelijk met één hand te verstellen dankzij het Twist-Lock systeem. De Twist-Locks werken soepel en eenmaal goed vastgedraaid zakken de poten ook niet meer in. Een tip voor het snel opruimen / opbergen van de monopod: draai alle Twist-Locks losjes, houd het statief op zijn kop houden en de poot schuift uit zichzelf in elkaar. Daarna hoef je alleen nog maar de poten vast te draaien en je bent klaar!

De statieven van Leofoto zijn van zeer goede kwaliteit en zullen langdurig mee gaan. Daarom zit er op elk Leofoto statief maar liefst 10 jaar garantie. Je kunt je Leofoto product registreren op Leofoto.eu.

NB-40 balhoofd in gebruik

Het NB-40 balhoofd

De statiefkop die ik in combinatie met de Leofoto MP-326C monopod heb ik gebruik is het NB-40 balhoofd. Het Leofoto NB-40 balhoofd is 51mm hoog met een draagvermogen van 25 kg. Door het draagvermogen van de balhoofd is elke lens/camera combinatie te gebruiken. Het balhoofd is door de panoramaplaat horizontaal 360° draaibaar en door de inkeping ook 90° verticaal te kantelen. Ook beschikt hij over een ingebouwde waterpas en is instelbaar met een stevige vleugelmoer. De frictiegevoeligheid is tevens makkelijk in te stellen. Dit is een prima balhoofd voor op de monopod.

Graslandschap

Conclusie

Nu ik een tijdje van de monopod gebruikt heb gemaakt, kan ik zeggen dat de monopod erg goed gemaakt is. Hij is zo licht van gewicht dat je het eigenlijk niet eens merkt dat je hem bij je hebt. Voor landschapsfotografie is het geringe gewicht van de monopod en het feit dat hij tegen een stootje kan, zeer fijn. De monopod is een goede aanvulling voor als je niet je hele statief wilt opzetten, mits de sluitertijd het toelaat. In dat geval kan ik snel mijn monopod pakken voor extra stabiliteit.

Pluspunten

  • Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding;
  • Compleet geleverd met tas en overige accessoires;
  • Hoge kwaliteit materialen en nette afwerking;
  • Zeer compact model;
  • Prettige werkhoogte;
  • Hoog draagvermogen.

Verbeterpunten

  • Door de single point of contact aan de onderkant, wil je horizon nog wel is scheef komen te staan, maar dit is makkelijk op te lossen met de Leofoto VD-02 universele monopod voet.

Overal kan ik de monopod aanraden wanneer je een landschapsfotograaf bent. Daarnaast is het wel aan te bevelen om ook een statief te hebben en dus kan switchen als de sluitertijd te lang wordt. Ik hou zelf als regel aan wanneer de sluitertijd on 1/15e komt (met de 70-200mm F2.8S) en onder de 1/3e komt een kortere lens (14-30/4S en 24-70/4S). Dit geeft mij de beste resultaten en ik ben er van overtuigd dat dit voor jou ook geldt! De Leofoto MP-326C monopod gaat voortaan mee in mijn tas!

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.