Facebook

De 9 beste tips om een goede Polaroid-foto te maken

Heb je weer een donkere Polaroid-foto? Of is het onderwerp opnieuw niet in focus? Je bent heus niet de enige. Bij analoge direct-klaar fotografie is er geen AI-software die je foto stilletjes corrigeert. Bovendien is het maken van een goede foto extra uitdagend, omdat je pas na 15 minuten weet of de foto gelukt is. Na het lezen van deze 9 tips laat je het maken een goede Polaroid-foto niet meer aan het toeval over.

1. Gebruik de flitser verstandig

Wanneer gebruik je de flitser van de Polaroid camera? Omdat bij analoge direct-klaar fotografie de film zo lichtgevoelig is, gebruik je de flitser vrijwel altijd. Daarom gaat de flitser na het nemen van een foto waarbij je de flitser hebt uitgeschakeld ook weer vanzelf aan. Bij te weinig licht krijg je al snel een te donkere foto. Dus twijfel je of er genoeg licht is, gebruik dan de flitser.

Buiten Polaroid-foto’s maken

Op een zonnige dag kun je overwegen om de flitser uit te zetten, omdat het natuurlijke zonlicht voldoende is voor een goede foto. Dit geldt met name voor buitenfotografie en binnen situaties waarin het zonlicht direct door de ramen op het onderwerp schijnt. Is het weer grijs en grauw, of begint het te schemeren, gebruik dan wel de flitser.

Binnen Polaroid-foto’s maken

Binnen gebruik je eigenlijk altijd de flitser. Hierbij moet je wel rekening houden met het maximale bereik van de flitser. Het maximale bereik is ca. twee meter. Als het onderwerp zich verder bevindt dan deze afstand, kun je overwegen om de flitser uit te zetten. De software van de camera zal anders in zijn berekening het flitslicht meenemen, zonder dat die het ontwerp bereikt.

Wanneer het lampje van de flitser knippert, betekent dit dat de flitser aan het laden is. Wacht tot het lampje constant brandt voordat je een foto maakt.

Polaroid foto's
Polaroid camera Now+

2. Houd buiten de zon in de rug

Direct-klaar foto’s hebben een klein dynamisch bereik. Dit betekent dat er heel weinig details in de schaduwen en in de lichtaccenten zitten. Ook zie je vaak alleen de schaduwen of alleen de lichtaccenten als het licht onvoldoende in balans is.

Buiten heb je bij veel zonlicht voldoende licht om een goede foto te kunnen maken zonder de flitser. Om optimaal direct zonlicht te gebruiken, zorg er dan voor dat je de zon in de rug hebt (of naast je) bij het het maken van de foto. Zo worden je onderwerp en achtergrond met dezelfde felheid belicht, waardoor je meer op de foto ziet en dus een betere foto krijgt.

3. Denk aan de compositie, vul het frame

Het maken van een goede compositie voor een Polaroid-foto is net zo belangrijk als bij elke andere vorm van fotografie. De regel van derden is een richtlijn om een evenwichtige foto te creëren. Hierbij verdeel je de foto denkbeeldig in negen gelijke delen door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen. Het onderwerp van je foto plaats je op een van de kruispunten van deze lijnen. Deze ‘sterke kruispunten’ in de foto krijgen de meeste aandacht. Ook als je de horizon in de buurt van een van de twee horizontale lijnen plaatst krijg je een sterkere foto. Houd deze richtlijn aan voor het beste resultaat bij landschapsfoto’s, architectuur en andere foto’s met grote ruimtes en meerdere objecten.

"Het onderwerp van je foto plaats je op een van de kruispunten van deze lijnen."

Voor (kleine) onderwerpen waarbij je werkt met een kleine ruimte moet je juist rekening houden met dat Polaroid-foto’s een relatief klein formaat hebben. Bij dit soort foto’s wil je juist dat het onderwerp beeldvullend is. De direct-klaar camera’s hebben een vaste focuslens dus moet je fysiek dichter bij je onderwerp komen.

Polaroid foto met bloemen
Polaroid foto met basketballer
Polaroid foto met skateboarder
Bij de regel van derden verdeel je de foto denkbeeldig in negen gelijke delen door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen.

2 redenen waarom je Polaroid foto’s onscherp zijn

1) Bij het beeldvullend maken van het ontwerp is het belangrijk dat je de minimale scherpstelafstand van de Polaroid camera respecteert. De Polaroid Now en de Polaroid Now+ hebben allebei autofocus. Dit betekent dat de camera de lens voor je kiest, zodat jij je kunt concentreren op de opname. De camera's kiezen tussen een portretlens (0,3 m - 0,6 m) en een standaardlens (0,6 m - oneindig). Hierboven zie je bij de foto met de bloemen dat de voorste bloem onscherp is geworden, omdat hij te dicht bij de lens is.

Om te zorgen dat de camera de juiste lens gebruikt, druk je een klein beetje op de rode ontspanknop, maar niet volledig. Zoals je doet bij een normale digitale camera. De camera ‘wisselt’ dan van lens om scherp te stellen. Je hoort dan een zachte 'klik' in de behuizing van de camera. Bij de Polaroid Go werkt dit niet, want die heeft een vaste standaard lens. Hierbij is de minimale scherpstelafstand ongeveer 30 cm.

2) Bewegingsonscherpte is de tweede reden waarom je foto onscherp kan zijn. Ook bij analoge fotografie krijg je te maken met bewegingsonscherpte als je de camera niet stil houdt tijdens het maken van een foto.

De Kikkertong van polaroid camera
Polaroid foto's ontwikkelen

4. Scherm een nieuwe foto af van licht

Nadat je een foto hebt gemaakt wordt de foto uitgeworpen. Het beeld wordt bedekt door een zwart schild die we ‘kikkertong’ noemen. Die kikkertong is handig zodat de foto niet op de grond valt, maar zijn belangrijkste functie is de nieuwe foto afschermen voor het licht. De Polaroid-film is extreem gevoelig tijdens het ontwikkelingsproces.

Laat de nieuwe foto een paar seconden onder de kikkertong zitten voordat je het beeld uit de camera haalt. Daarna is het super belangrijk dat je de foto afschermt van het licht totdat hij echt volledig ontwikkeld is. Het licht kan problemen veroorzaken met de kleurverzadiging en het contrast.

Een ander belangrijk ding om te onthouden is om foto’s niet te buigen terwijl ze worden ontwikkeld, omdat dit breuken en defecten in de chemie kan veroorzaken.

5. Bewaar film op een koele plek

Hebben je foto’s een roodgele of oranje tint in plaats van natuurlijke kleuren? Als je dit probleem tegenkomt is waarschijnlijk je ongebruikte film tijdens het bewaren te warm geworden. De chemisch ontwikkellaag in de film kan namelijk door de warmte worden aangetast. Ongeopende filmpacks kun je daarom het beste op een koele, donkere, droge plek bewaren. Polaroid adviseert zelfs om je film in de koelkast te bewaren om de chemie stabiel te houden.

"Polaroid adviseert zelfs om je film in de koelkast te bewaren om de chemie stabiel te houden."

Bewaar je de film in de koelkast, laat het pakje film eerst op kamertemperatuur komen voordat je hem gaat gebruiken. Dit is ongeveer 20°C. Bij te koude film krijg je weer foto’s met een blauwe tint in plaats van een oranje tint. Als je in de zomer fotografeert, zorg er dan voor dat je de film en de camera uit de directe hitte houdt. Dus maak geen valse start en vermijdt dat je ongebruikte film wordt blootgesteld aan zonlicht, hitte of vochtigheid

Polaroid camera - Knop om klep te openen
Polaroid camera - Maak de uitwerprollers schoon

6. Houd de uitwerprollers schoon

Zitten er gekke lijnen op je foto? Maak dan de uitwerprollers eens schoon. Wanneer je een Polaroid-foto neemt, wordt de foto door twee metalen rollen geduwd. In de handleiding van de Polaroid-camera staat dat hierdoor de ontwikkelpasta tussen het negatieve en positieve deel van de foto wordt verspreid. Als de rollers vies zijn, zal de chemische pasta zich niet gelijkmatig verspreiden en kunnen er kleine sporen ontstaan op de ontwikkelde foto.

Dit probleem komt niet heel vaak voor, maar dit is eenvoudig op te lossen door de rollers schoon te maken. Als de foto-cassette leeg is, schakel hem dan uit en open de filmdeur. Zoek naar deze twee metalen rollen bij de filmuitvoergleuf. Veeg een zachte, vochtige doek (niet te nat!) over de rollen terwijl ze bewegen. Een regelmatige schoonmaakbuurt van de rollers is voldoende.

7. Plan je foto’s

Aangezien het gaat om analoge fotografie, is het logisch dat je de opnamen zorgvuldig wilt plannen. Ga echt voor creatieve foto’s neem dan de tijd om na te denken over de compositie, de belichting en het onderwerp voordat je een foto maakt. Je kunt eventueel ook oefenen met het maken van digitale foto's om je Polaroid-foto's van tevoren te plannen. Houd er wel rekening mee dat analoge direct-klaar fotografie niet over AI-Software beschikt die je digitale foto beter doet lijken dan hij is.

"Kies de film die het beste past bij het effect dat je wilt bereiken."

En gebruik de juiste film - Er zijn verschillende soorten Polaroid film beschikbaar. Voor de Polaroid Now, Now+ en I-2 is dat i-Type of 600-film. Voor de Polaroid Go gebruik je het kleinere Go Film. Voor ieder type film zijn de populairste varianten Color en B&W. Met de Color film maak je foto’s met een soort van coole jaren 80/90 vibe. De B&W film maakt uiteraard zwart-wit foto’s. Kies de film die het beste past bij het effect dat je wilt bereiken. Er zitten acht foto’s in een pakje dus als je voor een zwart-wit foto gaat, moet je eerst nog zeven zwart-wit foto’s maken voordat je weer een kleurenfoto kunt gaan maken. In de markt kom je ook SX-70-film tegen, dit is film voor oudere modellen camera's, maar deze werkt ook in de recente I-2. En ieder jaar verschijnen er special edition filmpacks, zoals bijvoorbeeld Duochrome Black & Yellow en Reclaimed Blue.

Polaroid verschillende films
Polaroid - Foto met Black Frame edition

8. Niet schudden

Het is een mythe dat je Polaroid-foto's moet schudden om de ontwikkeling te versnellen. In feite kan het schudden van de foto het beeld beschadigen waardoor je onscherpe of vlekkerige afbeeldingen krijgt. Polaroid-foto's bestaan namelijk uit verschillende lagen, waaronder een laag van ontwikkelvloeistof die de afbeelding vormt. Zodra je de foto uit de camera haalt, begint de ontwikkeling onmiddellijk. Het schudden van de foto verstoort de fijngevoelige chemische processen die plaatsvinden tijdens de ontwikkeling.

In plaats van de foto te schudden, kun je de foto beter omgedraaid met rust laten en wachten tot de ontwikkeling is voltooid. Het duurt meestal 15 minuten voordat de afbeelding volledig is ontwikkeld.

9. Oefening baart kunst

Zoals elke vaardigheid, vergt het maken van een goede Polaroid-foto oefening. Experimenteer met verschillende filmtypes, belichting en composities om je verder te ontwikkelen. Misschien ben je na het lezen van de eerdere 8 tips nog steeds een klein beetje huiverig om film te verspillen, maar het gaat erom dat je fotografeert en geniet van het proces, dus wees niet bang om fouten te maken. Je zult zien dat bij elke foto iets nieuws leert.

Nadat je meer ervaring hebt, is het maken van een goede Polaroid-foto geen toeval meer. Zo krijg je elke keer het gewenste resultaat te zien als je hem voor het eerst omdraait. Daarnaast is Polaroid film verkrijgbaar in multipacks waardoor je langer kan blijven oefenen.

Omarm onvolkomenheden

Een van de leuke dingen van Polaroid-foto's is dat ze niet perfect zijn. Omarm de imperfecties, zoals lichtlekken of onscherpe randen, omdat ze karakter en persoonlijkheid aan je foto's toevoegen. Wees niet te gefocust op een perfecte afbeelding; soms zijn het juist de imperfecties die de foto doen opvallen.

Voorbeelden van polaroid foto's
Polaroid bewaarmapje

Bedenk een bewaarplek

Het verschil tussen digitale en analoge fotografie is natuurlijk dat je maar één foto hebt en die je niet echt kunt dupliceren. Bewaar de foto’s dan ook op een goede beschermde plek waar ze beschermd zijn tegen licht, vocht en hitte. Als je hier rekening mee houdt, dan voorkom je dat ze op den duur gaan verkleuren of vervagen.

Hierbij zijn een vochtige kelder of de hete zolder dus geen goede plek, maar een doos in je kledingkast of een kast in de woonkamer is prima. Of stop ze een speciaal foto-album voor Polaroid-foto's. Zo blijven je Polaroid-foto's er jarenlang mooi uitzien.

Delen

Ook interessant

Copyright © 2024 Transcontinenta. All rights reserved.